Helsinkiläisen Antti Peltosen vintage-pelihallissa on liki 30 flipperiä – "Pikkupoikana en saanut pelata niitä tarpeeksi"

Apollonkatu 7:n sisäpihalla sijaitsee Antti Peltosen perustama Vintage-pelihalli, josta löytyy lähes 30 erilaista flipperiä. Vanhin flipperi on Peltosen mukaan vuodelta 1970 ja uusin vuodelta 2016.

Peltosen kiinnostus flippereihin sai alkunsa jo lapsena.

– Se lähti siitä, että pikkupoikana en saanut pelata tarpeeksi flipperiä ja sellainen olisi pitänyt saada omaksi.

Lapsuuden haave kävi toteen aikuisiällä ja Peltonen kertoo ostaneensa ensimmäisen oman flipperin vuonna 1991.

Pian sen jälkeen flippereitä alkoi kertyä kokoelmiin useampia ja lopulta flippereille oli löydettävä oma säilytyspaikka. Vuonna 2005 hän perusti flippereiden kunnostukseen ja varaosien myyntiin erikoistuneen Extraball-yrityksen.

Kokoelmaa on kartutettu jo lähes 30 vuoden ajan. Peltosen mukaan Suomessa ole mitään yksittäistä paikkaa, joka olisi erikoistunut vanhempien flippereiden myyntiin.

– Saksaa lähempänä ei ole liikkeitä, joissa vanhoja flippereitä on myytävänä.

Aivan halvoista laitteista ei ole kyse. Yksittäisen flipperin hinta on Peltosen mukaan yleensä 2 000 eurosta ylöspäin.

Sisäänpääsy pelihalliin maksaa 15 euroa. Sisäänpääsymaksulla flippereitä ja muita videopelejä saa pelata niin paljon kuin haluaa. Halutessaan koko hallin saa varattua itselleen esimerkiksi yksityistilaisuutta tai yritysjuhlia varten.

– Tämä on vähän erilainen tapa viettää iltaa, kun kuitenkaan Helsingissä ei ole toista tällaista. Täällä on sananmukaisesti underground-meininki.

Valtaosa pelihallin laitteista on flippereitä, mutta joukosta löytyy myös muita vanhoja peliautomaatteja kuten vuonna 1982 valmistettu Baby Pac-Man-videopeli.

Pelihallissa on esillä myös vanhoja rahapelikoneita, yksikätisiä rosvoja, mutta lainsäädännöstä johtuen ne eivät ole asiakkaiden käytettävissä.

– Suomessa ainoastaan Veikkauksella on oikeus rahapeleihin, Peltonen muistuttaa.

Flipperin ja rahapeliautomaatin keskeinen ero onkin juuri siinä, että flipperi ei ole rahapeli vaan viihdepeli.

– Flippereistä ei saa rahavoittoja, nämä ovat viihdepelejä. Palkinnoksi saa vain kunniaa tai vapaapelin. Muualla maailmassa joissakin paikoissa voi saada tiketin, mutta kovin ihmeellisiä palkintoja niillä ei saa.

Pelihallissa järjestetään ajoittain avoimien ovien päiviä. Kiinnostusta nykyään harvinaiseksi käyneitä flippereitä kohtaan riittää ja asiakkaita on jopa tungokseksi saakka.

Vaikka nykyisissä tiloissa alkaa olla ahdasta, Peltosen suunnitelmissa ei ole muuttaa suurempiin tiloihin.

– Tämä nykyinen sijainti on erinomainen ja keskellä kaupunkia.

Asiakkailta tulee myös säännöllisesti kyselyitä siitä, ovatko pelihallin flipperit myytävänä.

– Nämä eivät ole myytävänä. Kun on itse huoltanut ne hyvään kuntoon, ei niistä halua luopua.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut