Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kymppiluokkien suosio romahti – Kallion lukioon tähtäävä 16-vuotias Daniel laskee lisäopetuksessa yltävänsä jopa 8,7:n keskiarvoon

Malmilainen Daniel Kaskilahti, 16, ei ole tavallinen koululainen.

Kun muut luokkakaverit lopettivat viime keväänä peruskoulunsa, Kaskilahti päätti jatkaa vapaaehtoisesti kymppiluokalle Myllypuron peruskouluun.

Kaskilahti on tyytyväinen ratkaisuunsa.

– Aikaisemmin opiskelin Pitäjänmäen peruskoulussa ja sieltä sain lukuaineiden keskiarvoksi 7,7. Nyt olen laskenut, että kymppiluokan keskiarvokseni tulee 8,7. Korottaminen on onnistunut aika hyvin, Kaskilahti kertoo.

Hänen ykköstoiveenaan on päästä opiskelemaan Kallion lukioon, mutta muun muassa Vantaan Vaskivuoren lukio on varteenotettava vaihtoehto.

– Sen olen huomannut, että opiskelutekniikkani on parantunut. Ennen en ollut hyvä lukemaan kokeisiin, mutta sitä olen saanut korjattua, Kaskilahti myöntää.

Kaskilahden kanssa samanlaisen valinnan tekee yhä harvempi helsinkiläinen nuori.

Peruskoulun kymmenennen luokan suorittaa Helsingin kaupungin kouluissa nykyisin vuosittain vain hieman yli puolet siitä oppilasmäärästä kuin vielä vajaat kymmenkunta vuotta sitten.

Kun esimerkiksi vuonna 2010 kymppiluokan päätti 420 helsinkiläisoppilasta, viime vuonna peruskoulun lopetti lisäopetusluokalla enää 240 oppilasta.

Suunta on sama myös muualla Suomessa. Kymmenen vuotta sitten kymppiluokalla oli koko maassa lähes 1 300 oppilasta, mutta nyt heitä on yli neljäsataa vähemmän.

Kymppiluokkien suosion laskuun on useita syitä.

– Yksi syy on varmaankin ollut siinä, että yhä useampi nuori on takavuosina päässyt peruskoulusta lukioon suoraan. Myös ammatilliseen koulutukseen valmentava Valma-koulutus on vähentänyt kymppiluokkien tarvetta, arvioi Pasilan peruskoulun opinto-ohjaaja Pauliina Asell

Kaikista Helsingin kymppiluokkalaisista opiskelee Stadin ammatti- ja aikuisopistossa lähes kaksi kolmasosaa. Nyt opistossa on kaikkiaan 154 kymppiluokkalaista.

– Lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten aloituspaikkojen lisääminen on ehdottomasti yksi syy siihen, että kymppiluokkalaisten määrä on laskenut, kertoo Stadin ammatti- ja aikuisopiston apulaisrehtori Annukka Sorjonen

Vaikka kymppiluokkien suosio on kutistunut, nyt koulut voivat olla uuden käänteen edessä.

Kuluvana lukuvuonna on jo Helsingissä koettu lisäopetuksen kohdalla muutos: kymppiluokille haki pääkaupungissa viime keväänä lähes 420 nuorta eli peräti 80 oppilasta enemmän kuin edellisvuonna.

Syynä tähän ovat lukioiden lisääntyneet hakijamäärät. Samalla Helsingissä alimmat keskiarvorajat nousivat aiempaa korkeammalle: suomenkielisten lukioiden keskiarvoraja oli viime vuonna 7,42, jolla pääsi Vuosaaren lukioon. Suosituimpiin lukiohin taas vaaditaan selvästi yli 9 keskiarvo.

Tarvetta kymppiluokille siis on.

Kymppiluokille päässeet nuoret ovat sitoutuneet lisäkoulutukseen opettajan mukaan varsin hyvin.

– Keskeytyksiä ei juurikaan ole ollut, vaan opiskelu on ollut säännöllisiä. Toisaalta koulu haluaa pitää oppilaat viimeiseen saakka tämän palvelun piirissä, eikä nuoria haluta jättää koulutuksen ulkopuolelle, kertoo kymppiluokan luokanvalvoja Tiina Lakotieva Pasilan peruskoulusta.

Hänen mukaansa osa oppilaista on nostanut lisäopetusluokalla arvosanojaan huomattavastikin.