Helsinkiläinen suosikkikahvila joutui poistamaan valtaosan asiakkaiden käyttämistä pistorasioista – Omistaja: "Tänne tuotiin jopa työmaakeloja, ja johtoja meni siellä täällä"

Sanna Jompero

Lounasaika suositussa lounaskahvila Café Cardemummassa on alkamassa. Ovi käy tiuhaan.

Muutamalla asiakkaalla on kädessään kännykkä, mutta kenelläkään ei kannettavaa tietokonetta, sillä kahvilassa on lounasaikaan läppärikielto.

– Onko täällä läppärikielto? kysyy lounassalaattia pöydässä nauttiva mies.

– Tulin tänne, että olisin tehnyt töitä, mutta joudun siinä tapauksessa vaihtamaan paikkaa, jatkaa mies.

Kiellosta muistutetaan ulko-oven lapussa: "Ethän työskentele koneella klo 10–16. Work-Free lunch".

Läppärikielto helsinkiläiskahvoissa tuntuu olevan erityisesti pienten kahviloiden juttu. Parikymmenpaikkainen Cardemumma asetti läppärikiellon nelisen vuotta sitten. Tämän jälkeen moni erityisesti pieni kahvila on pakonkin edessä joutunut asettamaan kiellon.

– Tämä on niin pieni paikka, että lounasasiakkaat joutuvat muuten kääntymään ovelta, perustelee yrittäjä Kata Carlsson kieltoa.

Läppärin kanssa pöydässä istuva asiakas vie Carlssonin mukaan keskimäärin kaksi paikkaa.

– Satunnaisesti on niitä asiakkaita, jotka eivät ole kiellosta tykänneet, mutta ei enää usein, sanoo toinen yrittäjä Kyllikki Pajunen

Cardemummassa ruokaileva Mika Lindström ei kaipaa läppäriä lounaspöytäänsä.

– Teen niin paljon työaikana töitä koneella, että haluan rauhoittaa ruokailuhetken. Usein emme lounaalla edes puhu työasioista, sanoo työkaverinsa Teemu Mikkosen kanssa ruokaileva Lindström.

Myös Mikkonen haluaa pyrittää lounashetken muille kuin työasioille.

– Työskennellessä julkisella paikalla täytyisi myös olla tarkkana, ettei asiakkaiden tietoja näy ulkopuolisille.

Myös Töölön Sävel on viitisen vuotta ollut läppärivapaata aluetta lounasaikaan eli kello 10.30–14.30. Kielto asetettiin myös taloudellisista syistä.

– Lounas teki tappiota. Tässä vieressämme on koulu. Alkuun huomasimme, että moni tulee tekemään lounasaikaan tänne läksyjä. Sitten läppärit ja lehdet kiellettiin. Yksi ihminen valtasi neljän hengen pöydän yhdellä kahvilla, sanoo 75-paikkaisen Sävelenravintoloitsija Ari Zerza, joka kertoo huomanneensa, että moni muukin töölöläiskahvila on tehnyt samaa.

Töölön Sävelessä kiellosta on muistutus kassalla. Zerzan mukaan kielto on jakanut asiakkaiden mielipiteitä.

– Toiset ovat ottaneet sen tosi huonosti ja toiset tosi hyvin.

Työkaverit Mika Lindström (oik.) ja Teemu Mikkonen puhuvat lounaalla tavallisesti muista kuin työasioista. Lounaalla ei myöskään kaivata tietokonetta. Kuva: Johanna Erjonsalo

Samaa kahtiajakoa on havaittavissa Kallion Facebook-ryhmässä, jossa kyseltiin muutama viikko sitten kalliolaisten suosikkikahviloita etätyöskentelyyn. Vinkkejä paikoista tuli muutamia, mutta mielipiteitä sitäkin enemmän.

– Kahvila ei kannata, vaan menee konkurssiin, jos ihmiset tuntikaupalla istuvat yhden kahvikupin hinnalla, kommentoi eräs.

– Millä tavoin istuminen aiheuttaa kahvilan konkurssin? Eikö se kerro viihtyisästä kahvilasta, jos siellä tykätään olla muutenkin kuin juoden kahvia, kirjoitti toinen.

Vaihtoehtoisiksi paikoiksi ehdotettiin yleisiä tiloja, kuten Kalasataman Vapaakaupungin olohuonetta Redissä ja Kallion kirjastoa.

Yksi kahviloista, jossa läppärikieltoa ei ainakaan vielä ole, on Kaivopuistossa sijaitseva Cafe Carusel.

– Virallista kieltoa ei ole annettu, mutta tapauskohtaisesti olemme puuttuneet, kertoo toinen omistajista Ari Sarmanto

– Tämä on ehkä enemmän pienempien kahviloiden ongelma. Kaaos meilläkin syntyy, kun joku varaa läppärin kanssa neljän hengen pöydän. Silloin sanomamme, että ruokailijat tarvitsevat paikan. Kyllä jengi sitten ymmärtää.

Carusellissa on 250 paikkaa. Ulkopaikkoja on 400.

Ongelmia on sen sijaan syntynyt lattioilla kiemurtelevista sähköjohdoista, kun ihmiset ovat ladanneet koneitaan. Suurin osa kahvilan pistorasioista otettiin pois käytöstä vuonna 2018.

– Siinä vaiheessa meni hermot, kun tänne tuotiin työmaakeloja ja johtoja meni siellä ja täällä. Sanoin, että emme me mikään latauskeskus ole, Sarmanto lataa.

– Se oli rauhoittava tekijä. Ihmiset eivät ihan koko päivää ole pitäneet enää toimintoaan meillä.

Korjaus 8.3. 21.30: Töölön Sävel on ravintola, ei kahvila.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kumpulan maauimalaan myydään nyt 5 euron erikoislippuja – oikeuttaa jonon ohitukseen
 2. Äänestä historiallisia kuvia Kruununhaan sähkökaappeihin
 3. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 4. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 5. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 6. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 7. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 8. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 9. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 10. 1990-luvun taloja purkuun Meri-Rastilassa – uusien rakentaminen kutistaa puistoja
 11. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 12. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 13. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 14. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 15. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 2. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 3. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 4. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 5. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 6. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 7. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 8. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 9. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 10. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 11. 1990-luvun taloja purkuun Meri-Rastilassa – uusien rakentaminen kutistaa puistoja
 12. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 13. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 14. Kun meteli alkaa, Veijo, 73, kantaa patjan olohuoneeseen – ”Kun palasin vaimon hautajaisista ja se taas alkoi, olin että ei voi olla totta”
 15. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.