Helsinkiläinen suosikkikahvila joutui poistamaan valtaosan asiakkaiden käyttämistä pistorasioista – Omistaja: "Tänne tuotiin jopa työmaakeloja, ja johtoja meni siellä täällä"

Lounasaika suositussa lounaskahvila Café Cardemummassa on alkamassa. Ovi käy tiuhaan.

Muutamalla asiakkaalla on kädessään kännykkä, mutta kenelläkään ei kannettavaa tietokonetta, sillä kahvilassa on lounasaikaan läppärikielto.

– Onko täällä läppärikielto? kysyy lounassalaattia pöydässä nauttiva mies.

– Tulin tänne, että olisin tehnyt töitä, mutta joudun siinä tapauksessa vaihtamaan paikkaa, jatkaa mies.

Kiellosta muistutetaan ulko-oven lapussa: "Ethän työskentele koneella klo 10–16. Work-Free lunch".

Läppärikielto helsinkiläiskahvoissa tuntuu olevan erityisesti pienten kahviloiden juttu. Parikymmenpaikkainen Cardemumma asetti läppärikiellon nelisen vuotta sitten. Tämän jälkeen moni erityisesti pieni kahvila on pakonkin edessä joutunut asettamaan kiellon.

– Tämä on niin pieni paikka, että lounasasiakkaat joutuvat muuten kääntymään ovelta, perustelee yrittäjä Kata Carlsson kieltoa.

Läppärin kanssa pöydässä istuva asiakas vie Carlssonin mukaan keskimäärin kaksi paikkaa.

– Satunnaisesti on niitä asiakkaita, jotka eivät ole kiellosta tykänneet, mutta ei enää usein, sanoo toinen yrittäjä Kyllikki Pajunen

Cardemummassa ruokaileva Mika Lindström ei kaipaa läppäriä lounaspöytäänsä.

– Teen niin paljon työaikana töitä koneella, että haluan rauhoittaa ruokailuhetken. Usein emme lounaalla edes puhu työasioista, sanoo työkaverinsa Teemu Mikkosen kanssa ruokaileva Lindström.

Myös Mikkonen haluaa pyrittää lounashetken muille kuin työasioille.

– Työskennellessä julkisella paikalla täytyisi myös olla tarkkana, ettei asiakkaiden tietoja näy ulkopuolisille.

Myös Töölön Sävel on viitisen vuotta ollut läppärivapaata aluetta lounasaikaan eli kello 10.30–14.30. Kielto asetettiin myös taloudellisista syistä.

– Lounas teki tappiota. Tässä vieressämme on koulu. Alkuun huomasimme, että moni tulee tekemään lounasaikaan tänne läksyjä. Sitten läppärit ja lehdet kiellettiin. Yksi ihminen valtasi neljän hengen pöydän yhdellä kahvilla, sanoo 75-paikkaisen Sävelenravintoloitsija Ari Zerza, joka kertoo huomanneensa, että moni muukin töölöläiskahvila on tehnyt samaa.

Töölön Sävelessä kiellosta on muistutus kassalla. Zerzan mukaan kielto on jakanut asiakkaiden mielipiteitä.

– Toiset ovat ottaneet sen tosi huonosti ja toiset tosi hyvin.

Samaa kahtiajakoa on havaittavissa Kallion Facebook-ryhmässä, jossa kyseltiin muutama viikko sitten kalliolaisten suosikkikahviloita etätyöskentelyyn. Vinkkejä paikoista tuli muutamia, mutta mielipiteitä sitäkin enemmän.

– Kahvila ei kannata, vaan menee konkurssiin, jos ihmiset tuntikaupalla istuvat yhden kahvikupin hinnalla, kommentoi eräs.

– Millä tavoin istuminen aiheuttaa kahvilan konkurssin? Eikö se kerro viihtyisästä kahvilasta, jos siellä tykätään olla muutenkin kuin juoden kahvia, kirjoitti toinen.

Vaihtoehtoisiksi paikoiksi ehdotettiin yleisiä tiloja, kuten Kalasataman Vapaakaupungin olohuonetta Redissä ja Kallion kirjastoa.

Yksi kahviloista, jossa läppärikieltoa ei ainakaan vielä ole, on Kaivopuistossa sijaitseva Cafe Carusel.

– Virallista kieltoa ei ole annettu, mutta tapauskohtaisesti olemme puuttuneet, kertoo toinen omistajista Ari Sarmanto

– Tämä on ehkä enemmän pienempien kahviloiden ongelma. Kaaos meilläkin syntyy, kun joku varaa läppärin kanssa neljän hengen pöydän. Silloin sanomamme, että ruokailijat tarvitsevat paikan. Kyllä jengi sitten ymmärtää.

Carusellissa on 250 paikkaa. Ulkopaikkoja on 400.

Ongelmia on sen sijaan syntynyt lattioilla kiemurtelevista sähköjohdoista, kun ihmiset ovat ladanneet koneitaan. Suurin osa kahvilan pistorasioista otettiin pois käytöstä vuonna 2018.

– Siinä vaiheessa meni hermot, kun tänne tuotiin työmaakeloja ja johtoja meni siellä ja täällä. Sanoin, että emme me mikään latauskeskus ole, Sarmanto lataa.

– Se oli rauhoittava tekijä. Ihmiset eivät ihan koko päivää ole pitäneet enää toimintoaan meillä.

Korjaus 8.3. 21.30: Töölön Sävel on ravintola, ei kahvila.

Lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut