Autot ja rekat "eksyvät" Jätkäsaaren tärkeimpään puistoon yhä viikottain – "Onhan se aika hämmentävää, että näin siellä tapahtuu"

Anniina Virtanen

Jätkäsaarta halkoo asukkaiden virkistykseen tehty puisto, jossa kuitenkin esiintyy alueen rakentamisen projektinjohtajaakin hämmästyttävä ilmiö.

Rekat ja muun muassa huoltoautot ajavat puistoon päättyviltä sivukaduilta puistoon ja asukkaiden mukaan oikaisevat viheralueen kautta. Huolta on kannettu muun muassa puistossa kävelevistä koululaisista.

– Onhan se aika hämmentävää, että näin siellä todella tapahtuu, projektinjohtaja Outi Säntti kertoo.

– Päättyvien katujen päähän on tulossa aika isot portit, jotka vielä selvemmin merkkaavat paikkaa puistoksi.

JätkäsaarelainenTuuli Timonen ihmettelee, miksi alueen liikenne on suunniteltu niin huonosti. Tällä hetkellä Hyväntoivonpuistoon ajoa estää vain pyörä- ja kävelytien merkki, joka on Timosen mukaan liian sivussa ja huomaamaton. Lisäksi väliaikaisilla tolpilla on pyritty rajoittamaan ajoa puistoon.

– Puiston sisäänkäynti on suunniteltu siten, ettei selkeästi erota, mistä puisto alkaa. Autot, taksit ja pakettiautot ajavat sinne viikoittain, Timonen harmittelee.

Timonen nappasi taannoin kuvan Postin rekasta, joka koukkasi puiston kautta.

– Samalla se väänsi puita ja metalliaitoja ympärillään. Rekka ajoi siitä, koska rakennusnosturi oli tukkinut varsinaisen tien. Liikenne oli aivan kaaoksessa sen vuoksi koko päivän.

Puomiratkaisuja ei Outi Säntin mukaan ole harkinnassa, sillä ne eivät kaunista kaupunkikuvaa ja estäisivät myös pelastusajoneuvojen pääsyn puistoon.

– Toki sellaiset puomit ehkä saataisiin, joihin pelastuslaitoksella olisi avaimet, mutta ei niiden asentaminen jokaisen päättyvän kadun päähän tunnu kovin hyvältä. Niistä olisi harmia myös muille kulkijoille sekä kunnossapidolle.

Säntin mielestä niin Jätkäsaaressa kuin muillakin alueilla pitäisi olla lähtökohtana, että jokainen kunnioittaa jalankululle ja pyöräilylle varattua puistoa. Hänestä kyse ei ole eksymisestä vahingossa, vaan piittaamattomuudesta.

– Varmasti jokainen, joka sinne ajaa tietää ajavansa puistoon, hän sanoo.

Säntin mukaan kyse on vain piittaamattomuudesta. Tosin hän muistuttaa, että puiston rakentaminen pohjoisosassa on edelleen kesken, eikä Hyväntoivonpuisto ole vielä lopullisessa muodossaan.

– Puutumme jokaiseen ajoneuvoon joka puistossa ajaa ja josta saamme tietoomme yhteystiedot ja käymme keskustelun toimijan kanssa, Säntti vakuuttaa.

Aihe on herättänyt keskustelua jo pitkään eri Jätkäsaari-keskusteluryhmissä. Ajoneuvoja on huristellut Hyväntoivonpuistoon silloinkin, kun liikenteessä ei ole ollut erikoisjärjestelyitä. Liikenneongelmia on myös muualla.

– Jätkäsaari on todella yhteisöllinen ja kiva asuinalue, jonka asukkaat ovat ottaneet omakseen. Sen vuoksi nämä turvallisuuspuutteet, jotka näin asukkaan silmin näyttävät johtuvan huonosta kaupunkisuunnittelusta tai jopa kaupungin välinpitämättömyydestä, tuntuvat erityisen kurjilta, Tuuli Timonen sanoo.

Lisäksi ongelmana ovat aukiot, joiden läpi kulkee autotie. Suojatietä, hidasteita, tai lapsista varottavia liikennemerkkejä ei ole läheskään kaikilla aukioilla, vaikka niillä on vilkas kävelyliikenne.

– Rionaukiolla on päiväkoti ja seuraavalla aukiolla peruskoulu. Rionaukiolle piti tulla puita alkuperäisessä suunnitelmassa, mutta jostain syystä ne poistettiin ja nyt jäljellä on iso asfalttiaukio, jossa autot ja rekat pyörivät aivan päiväkodin edessä, Timonen hämmästelee.

Asukkaat ovat antaneet palautetta kaupungille Hyväntoivonpuiston lisäksi aukioista. Timonen kertoo kaupungin vastanneen, että kyllä autoilijat tottuvat siihen, ettei aukioille saa ajaa.

– Se on järjetöntä. Tämä aiheuttaa sen, ettei kukaan jätä lastaan leikkimään aukiolle, jonne saattaa ajaa auto milloin tahansa – vaikka aukioiden piti olla yhteisiä oleskelualueita. Nyt ne ovat läpikulkupaikkoja.

Aiheeseen liittyvää

  1. Ruuhkia helpottava ramppi Jätkäsaareen haudattiin päätöksenteossa yksimielisesti – "Huomasimme, että eihän sitä lopulta kannattanut kukaan" 17.1.2020 16:40
  2. Laivojen rekkarallia lähes mahdoton häätää Helsingin keskustasta – rahtiliikenteen lopettaminen matkustajalautoista johtaisi turistikatoon 23.11.2019 9:05
  3. Jätkäsaaren puukortteliin nousee edullisista huoneistaan tunnettu hotelli 5.3.2020 17:45
  4. Länsisatamaan suunnitteilla uusi matkustajaterminaali sekä Clarionin korkuinen hotelli – "Liikenne tulee muuttumaan paremmaksi" 29.5.2019 6:30
  5. Rekkarallille suunniteltu uusi reitti hiertää Jätkäsaaressa – "Homma tulee vain räjähtämään koko ajan pahemmin käsiin" 21.9.2018 11:15
  6. Päätoimittaja Karri Kannala: Helsingin sataman pysyttävä keskustassa 27.11.2019 12:00
  7. Neuvottelut Jätkäsaaren betonijärkäleestä venähtivät pitkiksi – "Kompleksinen kokonaisuus, joka odottaa lopullista kypsymistä" 3.3.2020 7:05

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut