Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"Sun nättiä takapuoltas kuvaan" – lenkillä ollut helsinkiläisnainen tyrmistyi kameran kanssa liikkuneen miehen heitosta

Helsinkiläisnainen kertoo kohtaamastaan epämiellyttävästä tilanteesta lenkkipolulla. Nainen kertoo joutuneensa häirityksi perjantai-iltapäivänä juostessaan Vanhankaupunginlahden ulkoilureitillä Herttoniemessä.

– Kameran kanssa liikkunut mies huusi perääni "Sun nättiä takapuoltas kuvaan!" nainen kertoo päivityksellä Herttoniemen julkisessa Facebook-ryhmässä

– Tyrmistykseltäni en ehtinyt reagoida ja hetken juostuani en enää löytänyt miestä. Kerron tämän, jotta te muut osaisitte reagoida ja sanoisitte hänelle heti, että muiden takapuolia ei kuvata ja soittaisitte vaikka poliisit, jos liikutte puhelimen kanssa, nainen kertoo muille ryhmän jäsenille, ja kuvailee miestä lyhyeksi, tummaksi ja silmälasipäiseksi.

Ryhmässä syntyi välittömästi keskustelua siitä, onko lenkkipolulla tapahtunut kuvaaminen "salakuvaamista" vai täysin sallittua touhuilua.

Helsingin Uutiset kertoi valokuvaamisen pelisäännöistä muutama vuosi sitten näin: Lain mukaan kuvaaminen on julkisella paikalla lähtökohtaisesti sallittua, jollei sitä ole erikseen kielletty. Kiellettyä kuvaaminen on kotirauhan suojaamissa paikoissa, kuten esimerkiksi toisen kodissa tai rappukäytävässä.

Kuvan levittäminen on kuitenkin eri asia ja voi täyttää usean eri rikoksen tunnusmerkit.

– Kuvan jakaminen voi loukata kohteen kunniaa tai yksityisyyttä niin, että se on lain mukaan rangaistava teko, jutussa haastateltu viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari muistutti.