"Kuka mä oon?" – imitaattori Jarkko Tammisella on ollut nopeita vaihtoja

Jussi Vehkasalo

Imitaattori, näyttelijä Jarkko Tamminen kertoo, että imitoitavan henkilön vaihtuessa esityksessä toiseen hänelle on joskus tullut niin kiire asunvaihdossa ja muun rekvisiitan kanssa, että hän on lavalle lähtiessään joutunut huudahtamaan avustajilleen:

– Kuka mä oon?

Myös televisiosta on nähty taltiointeja hänen Stars Show'staan, jossa Tamminen esitti lauluimitaatioita kymmenistä tunnetuista musiikkitähdistä. Lauluimitaatioiden ohella Tammisen repertoaariin kuuluu kymmeniä henkilöimitaatioita, joista tuoreimpia ovat Ville Haapasalo, huutokauppakeisari Aki Palsamäki ja Jasper Pääkkönen

Moni muistaa myös esimerkiksi Tammisen taitavat presidentti-imitaatiot.

– Nyt olen pohtinut, että voisivatko uusiksi imitoitaviksi sopia esimerkiksi Teemu Pukki, Lauri Ylönen ja Leif Segerstam Odotan myös, että keväällä tai kesällä tulisi joku iso hittibiisi, josta voisin sitten tehdä lauluimitaation, omilla sanoilla, Tamminen sanoo.

Taiteilijan alkuvuoteen on kuulunut yritystapahtumia, joissa hän on juontanut ja imitoinut. Hän ehti myös kahden viikon lomalle Teneriffalle perheensä kanssa.

– Ensin siellä tuli se hiekkamyrsky loman puolivälissä, hiekka narskui hampaissa. Sitten tuli vielä se koronavirustapaus toisessa hotellissa, joka oli noin 20 kilometrin päässä meistä, Tamminen kertoo maailmalla uutisoiduista tapahtumista.

Huhtikuussa hän aloittaa kiertueen uudenlaisen Kuuleeko..?-imitaatioshow'n kanssa.

– Kun teen yrityskeikkoja, otan ennalta selvää yrityksestä, sen henkilökunnasta ja yrityksen toimialasta, ja käytän tietoja hyödyksi keikkamateriaalia kirjoittaessa. Kuuleeko...?-kiertueella teen tavallaan samaa, mutta nyt otan ennalta selvää kulloisenkin esityspaikkakunnan asioista, eli personoin esitystä aina paikkakuntakohtaisesti, Tamminen selostaa.

Esitys koostuu puhe- ja lauluimitaatioista, lavalla nähdään ja kuullaan imitaatioita Sauli NiinistöstäKimi Räikköseen ja Lauri TähkästäPaula Koivuniemeen Illan aikana käydään läpi ajankohtaisia aiheita, minkä lisäksi paikalliset kuuluisuudet saavat myös osansa imitaatiotaiteesta. Siksi esityksen nimi saa aina peräänsä kulloisenkin esityspaikkakunnan nimen, kuten Kuuleeko Hyvinkää? tai Kuuleeko Lappeenranta?

– On mukavaa muutella show’ta paikkakuntakohtaisesti. Näin jokaisesta illasta tulee omalla tavallaan spesiaali. Valitsin kevätkiertueelleni sellaiset esityspaikat, joissa en ole vielä esiintynyt, mutta joista on tullut paljon viestejä, jotta tulisin heille esiintymään.

Poikkeuksen tekee Turun Domino-sali, jossa Tamminen on esiintynyt aiemminkin.

– Lukioikäisenä sain Puotilan Jukalta paljon neuvoja siitä, miten eri hahmoja imitaatiossa tehdään, puhuimme monta pitkää puhelua tuolloin, Tamminen muistelee. Kuva: Jussi Vehkasalo

Helsingin Munkkivuoresta kotoisin oleva, nykyisin Töölössä asuva Tamminen aloitti imitoimisen jo ala-asteikäisenä. Tuolloin hän imitoi televisiosta tuttuja suomalaisia sketsihahmoja.

– 11-vuotiaana törmäsin imitaattori Joonas Myllyveräjään, ja hän kertoi, että voi imitoida myös oikeita ihmisiä, ei vain roolihahmoja, Tamminen muistelee.

Hän esiintyi imitaattorina ensi kerran Länsi-Helsingin musiikkikoulun tapahtumassa, sieltä hänet bongasi eräs nainen, joka kertoi järjestävänsä jääkiekkoseura Karhu-Kissojen pikkujouluja. Hän pestasi 11-vuotiaan Tammisen esiintymään pikkujouluissa.

– Sain esiintymisestäni 100 markan palkkion.

Tamminen opiskeli Kallion ilmaisutaidon lukiossa, teatterintekemisestä ja näyttelemisestä hän innostui lukion näyttämöilmaisutunneilla.

– Lukioikäisenä sain Puotilan Jukalta paljon neuvoja siitä, miten eri hahmoja imitaatiossa tehdään, puhuimme monta pitkää puhelua tuolloin, Tamminen kertoo.

Hän pääsi sittemmin Teatterikorkeakouluun, josta valmistui vuonna 2008.

Imitoinnissa on samaa stand upin kanssa ainakin siinä mielessä, että monesti imitaattori on lavalla yksin hauskuuttamassa yleisöä.

– Imitaatiossa esiintyjä voi olla enemmän roolin takana kuin stand upissa, Tamminen sanoo.

Imitoiminen äänenkäyttöineen on sen verran vaikea laji, että kaikki eivät siihen pysty. Eikä riitä vain se, että osaa matkia toista, myös suusta tulevien juttujen on oltava hauskoja.

– Käsikirjoitan tekstini pääosin itse, minulla on myös viisi kuusi henkilöä joiden kanssa voin hioa juttuja paremmiksi.

Suomessa oli takavuosikymmeninä useampia kaikelle kansalle ja myös tv:stä tuttuja imitaattoreita, nyt tekijöitä on vähemmän. Tamminen uskoo, että toisten matkiminen tulee pitämään pintansa yhtenä hauskuuttamisen muotona.

– Ilolla ottaisin vastaan uusia nuoria tekijöitä alalle. Youtubesta löytyy muutama kaveri, jotka tekevät imitaatioita, ja he ovat olleet minuunkin yhteyksissä. Mieluusti jeesaan aloittelijoita, sillä mitä enemmän esiintyviä imitaattoreita on, sitä paremmaksi se nostaa taiteenlajin tasoa, Tamminen sanoo.

Suomalaisen imitaation nimimies

Kuuleeko..?-imitaatioshow’ssa Tamminen esiintyy tietyllä tapaa kovin ”alastomana”: Esityksissä käytetään vain pientä rekvisiittaa, kuten esimerkiksi lakkeja, peruukkeja ja takkeja. Lauluosuudet esitetään taustanauhojen kanssa. Esitysten sisältö koostuu pääosin parhaista paloista Jarkko Tamminen Show’sta sekä sitä edeltäneestä Stars Show -esityksestä.

Tamminen valmistui näyttelijäksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 2008 ja laulunopettajaksi Complete Vocal Institutessa Tanskassa keväällä 2019.

www.jarkkotamminenshow.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 2. Pirkka-Pekka Petelius vastaa 3 neliön yksiössä asuvalle "Yölinjalla" – tämä hulvaton hupailu oli yli 20 vuotta aikaansa edellä
 3. Sari, 44, pyysi kaupunkia tarkistamaan Seat Ibizansa päästöarvot, sai yllätyksekseen takaisin 173 euroa – "Työntekijäkään ei tiennyt muutoksesta"
 4. Uimaan pääsee pian Malmilla – Näin muutkin uimahallit avaavat ovensa
 5. Nikke Ankaran seksuaalirikostuomioon ei muutosta hovissa – Uhrin viesti ystävälle: "Ei oo mikää läppä"
 6. Kulkutautipaviljonki siirretään Itä-Pakilaan ja myydään asumiskäyttöön – myös toinen 1800-luvun lopun puurakennus saa uuden elämän
 7. Koronavirusta Helsingin jätevedessä – "Jätevesistä voidaan havaita ennakkoon, jos virusta kiertää väestössä enenevissä määrin"
 8. T24: Kuriiri-elokuva on tosipohjainen tarina Suomen ja Viron välillä mustan pörssin kauppiaan toimineesta suomalaissiivoojasta
 9. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 10. Päivitetty: Kehäradan ja Keravan junien kulku tökkii iltaan asti
 11. Helsingin keskeisillä paikoilla kunnostetaan kesällä ratikkarataa – HKL lupaa lopputuloksena vähemmän kiskomelua
 12. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 13. Helsinkiläinen Allas Sea Pool -merikylpyläkonsepti leviämässä Espooseen – alue varattu myös Tukholmasta
 14. Suosittu leikkipuisto uusitaan Herttoniemessä – kahluualtaan tilalle vesileikkipaikka, pelaamiseen oma areena
 15. "Voi aiheuttaa vaikeita aivohalvauksia" – Hus huolissaan: koronakevät on romahduttanut pitkäaikaissairauksien seurannan

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 3. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 4. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 5. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 6. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 7. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 8. Nikke Ankaran seksuaalirikostuomioon ei muutosta hovissa – Uhrin viesti ystävälle: "Ei oo mikää läppä"
 9. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa
 10. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 11. Remontti sulki kirjaston Viikissä – Korona-kirjasto remontoidaan täysin
 12. Kulkutautipaviljonki siirretään Itä-Pakilaan ja myydään asumiskäyttöön – myös toinen 1800-luvun lopun puurakennus saa uuden elämän
 13. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 14. Sari, 44, pyysi kaupunkia tarkistamaan Seat Ibizansa päästöarvot, sai yllätyksekseen takaisin 173 euroa – "Työntekijäkään ei tiennyt muutoksesta"
 15. Korkeasaaren uusi laji on sikojen amerikansukulainen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.