45 000 niteen mies: Hannu Paloviita ei omista autoa eikä asuntoa, mutta kirjoissa hänellä on kiinni oman arvionsa mukaan yli 1000000 euroa

Andalusialainen koira, Kääntöpiiri, Loki-kirjat, Nostromo, Taifuuni…

Kirjakauppa Rosebudin omistaja Hannu Paloviita luettelee kustantamoja joiden myymättömät varastot hän on ostanut. Jotkin periytyivät viime vuosituhannelta.

Parhaiten näitä pääsee selailemaan netissä tai Asematunnelissa. Myymälässä on esillä kuitenkin vain osa noin 45 000 nimikkeestä, jotka Paloviidalle ovat kertyneet.

Viime vuonna ne olivat esillä paraatipaikalla, sillä hän sai pitää liikettä kahdeksan kuukautta Kolmen sepän patsaalla entisessä Suomalaisen kirjakaupan päämyymälässä.

Se loppui määräaikaisen sopimuksen umpeuduttua. Lisäaikaa tuli loppiaiseen. Ylioppilaskunnan Ylva kehittää kiinteistöä nyt muihin tarkoituksiin, jotka sopivat paremmin kortteliin tulevan jättihotellin yhteyteen.

Kirjavarastot Meritullinkadulla Kruununhaassa odottavat, jospa jostain löytyisi uusi osoite. Paloviita on toiveikas, joskaan ei lupaile mitään:

– Tiloja on vapaana paljon, mutta keskustan vuokrat ovat jopa ylivoimaisen korkeita.

Toinen vaihtoehto on avata myymälä varastokellariin, jossa kirjat jo ovat.

Paloviidan kirjat ovat iältään vanhoja, mutta uusia. Hän ei halua myydä niitä halvalla ja varsinkin viimeisen kappaleen hinta nousee aina.

Paloviita myi 2005 omistamansa Liken kustannustoiminnan Otavalle. Liken vanhat kirjat jäivät hänelle.

Meritullinkadulla jatkuu loputtomalta tuntuva luettelointi, koska Paloviita osti taannoin Porvoosta WSOY:n vanhan arkiston. Sieltä tuli 60 lavaa kirjoja: sekä aivan pakkatuoreita että arkistotunnuksella. Puolet niistä on yhä käsittelemättä.

Asematunnelin myymälässä on myös tavallisia kirjoja ja bestsellereitä, joita näkee vaikka hypermarkettien myyntikaukaloissa. Toisaalta Rosebudissa on tarjolla jotain ihan muuta: maan kattavin pienkustantamoiden valikoima.

– Moni nimike voi seistä kymmenen vuotta.

Joiltakin kustantajilta on hyllyssä Paloviidan mukaan kaikki saatavilla oleva. Näillä hän tarkoittaa muun muassa Gaudeamuksen ja Vastapainon julkaisuja – oppikirjoja lukuunottamatta.

– Ursa ottaa jopa lisäpainoksia.

– Terra Cognita ei koskaan myy alennuksella.

– Tämä poikkeaa kaupallisesta toiminnasta.

Kaupallisesta toiminnasta poikkeaa myös Paloviita itse. Hän arvelee, että Rosebudin kirjoissa on kiinni yli miljoona euroa hankintahinnoin.

– Toisaalta minulla ei ole autoa eikä omistusasuntoa.

Myyntiin pääsevät myös omakustanteet. Sitten on 100 000 kappaletta dvd-elokuvia westerneistä japanilaiseen animaatioon ja suomifilmiin.

Rosebudilla on Helsingin Asematunnelin lisäksi myymälät Yliopiston pääkirjaston yhteydessä, Tiedekulmassa, Kaapelitehtaalla ja Kuopion kauppahallissa.

Aiemmin oli myös kolme erillistä lastenkirjakauppaa sekä kirjakaupat Kiasmassa ja Ateneumissa, kunnes museot ottivat ne myyntipaikat itselleen.

Ja tätä ette Paloviidasta tienneet: 1990-luvulla hän toimi isänsä ja veljensä sahtipanimon menekinedistäjänä Helsingissä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut