Ravintola–galleria Ruplan perustaja pyörittää nyt lomakohdetta Afrikassa – "Tilat Kalliosta ovat edelleen haussa"

Janne Koivisto

Kalliosta Helsinginkatu 16:sta lähtöpassit saanut Rupla etsii yhä uutta toimitilaa.

Ruplan perustaja Matti Vilhunen vastaa puhelimeen Tansanian Sansibarista. Hän kertoo, että verkot ovat silti vesillä.

– Meillä on Suomessa yksi kaveri, joka katsoo tilaa aktiivisemmin. Jos Kalliosta, mielellään entisen lähiseudulta, löytyy järkevä tila, jossa on järkevä vuokra, niin sitten on ilman muuta halua laittaa pulju pystyyn, Vilhunen sanoo.

Viisi vuotta toimineessa Ruplassa yhdistyivät taidegalleria, tapahtumatila, kahvila ja lounasravintola. Uudessa Ruplassa toimintaa haluttaisiin Vilhusen mukaan laajentaa myöhempiin aukioloaikoihin ja pienimuotoiseen anniskeluun.

Uuden tilan löytämistä vaikeuttaa se, että sopivat tilat ovat Kalliossa kiven alla.

– Tieto hyvistä tiloista kulkee aika lailla suusta suuhun. Yhdestä tilasta tehtiin tarjous, mutta se ei mennyt läpi. Jos vuokrat olivat Kalliossa ennen 15–20 euroa neliöltä, nyt ne voivat olla ravintolatiloissa yli kaksinkertaiset. Siksi pitää olla aika tarkka, minkälaiseen diiliin ja mestaan lähtee mukaan. Mieluummin odottaa vähän aikaa, että saa hyvän tilan.

Haussa on noin 150, jopa lähemmäs 200 neliömetriä, joka sopisi niin galleriaksi kuin ravintolaksi.

– Jos tulee mielenkiintoisia ehdotuksia, tsekataan ne kyllä läpi.

Edellytyksenä on myös se, että taloyhtiö hyväksyy toiminnan. Rupla joutui lopettamaan Helsinginkatu 16:ssa, koska taloyhtiö katsoi, ettei myymälätilassa tule harjoittaa Ruplan kaltaista toimintaa.

Kun Vilhunen perusti Ruplan, hänellä ei ollut alalta aiempaa kokemusta.

– Sitä lähdettiin ihan fiilispohjalta. Siihen nähden lopputuloksesta tuli aika hyvä.

Viisi vuotta olivat Vilhusen mukaan antoisia.

– Ruplasta jäi yhteisö, omanlaisensa perhe, valtava määrä ystäviä, tuttuja, juttelukavereita ja kontakteja. Mahdollisuuksia, osaamista ja itsevarmuutta. Välillä stressiä ja ymmärrystä siitä, miten tällaisia konsepteja pitää kehittää ja miten paljon niiden eteen pitää nähdä vaivaa.

Vilhunen on ollut Ruplan ohella mukana monessa yrityksessä, kuten Rupla Rööperi -kahvilassa, joka toimi yhdessä huonekaluliike Plootun kanssa, Mo Bar & Eateryssä ja Mo Caféssa.

Tällä hetkellä hän pyörittää Sansibarissa lomakohdetta yhdessä Ruplastakin tutun kokin Ali Juma Hassanin kanssa tämän aikoinaan ostamalla tontilla. Kodinomaisessa AFYA Village -majapaikassa on vieraille viisi huonetta.

– Tarjoillaan pirun hyvää ruokaa, rentoa majoitusta ja luovaa fiilistä.

Matkailun sesonki alkaa olla Sansibarissa lopuillaan, ja maaliskuun lopussa Tansaniassa alkaa sadekausi. Vilhunen aikoo palata Suomeen viimeistään kesällä.

– Jos Ruplan osalta tulee jotakin, mihin pitää tarttua kiireellisesti, olen valmis tulemaan Suomeen parin viikon päästäkin.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut