Pian alkavassa uutuussarjassa hankitaan lapsi tuntemattoman kanssa – Psykologi: "Ihmisillä on kummallisia käsityksiä siitä, mitä kumppanuusvanhemmuus on"

Kaisa Paastela

Isäksi ja äidiksi ilman parisuhdetta, mutta kuitenkin lapsi yhdessä kasvattaen? Uusi tosi-tv-ohjelma Lapsi tuntemattoman kanssa pureutuu kumppanuusvanhemmuuden teemaan. Ideana on saattaa yhteen vanhemmuudesta haaveilevia, jotka sopivat yhteisen lapsen hankinnasta.

Ohjelmassa on asiantuntijana mukana helsinkiläinen psykologi ja psykoterapeutti Kalle Partanen

Suomessa on jo totuttu sokkona naimisiin meneviin Ensitreffit alttarilla -sarjan myötä, mutta uusi sarja vie tosi-television vielä pidemmälle. Kritiikkiä on jo julkisuudessa esitetty siitä, syntyykö lapsi viihteen välineeksi. Kalle Partasen mielestä sellainen keskustelu on absurdia.

– Kyseessä on sarja vanhemmuudesta ja aikuisista. Lapsia ei edes kuvata juuri ollenkaan, hän sanoo.

Partanen ei myöskään usko, että lapset tulevaisuudessa kärsisivät siitä, että olisivat saaneet alkunsa ohjelman kautta.

– 10 vuoden kuluttua kukaan ei sitä muista.

Partasen mukaan sarjan kuvaaminen oli haastavaa siksi, että siinä on mukana nimenomaan osallistujia, jotka eivät halua julkisuuteen.

– Heillä on suuri kaipuu vanhemmiksi.

Partanen kertoo, että yksi hänen motivaattoreistaan lähteä mukaan oli se, että ohjelma nostaa esiin miesten tahattoman lapsettomuuden, josta usein vaietaan. Monella ei vain ole ollut tilaisuutta perustaa perhettä, vaikka olisi halunnut.

Lisäksi ohjelma kuvaa Partasen mukaan suunnitelmallista vanhemmuutta.

– Ihmisillä on kummallisia ennakkokäsityksiä siitä, mitä kumppanuusvanhemmuus on. Ihan tavallisessa hetero-parisuhteessakin voisi ennen lasta pohtia paljon enemmän, miten vanhemmuus esimerkiksi jaetaan erotilanteessa.

Ohjelmassa kumppanuusvanhemmat tekevät sopimuksen siitä, ettei toinen vanhempi muuta lapsen kanssa vaikkapa toiselle puolelle Suomea, jos löytää puolison ja rakastuu. Lapsen huollosta ja asumisesta sovitaan jo ennen syntymää. Sarjassa on mukana lakiasiantuntija.

Lisäksi osallistujien kanssa keskustellaan Partasen mukaan paljon arvoista ja siitä, miten mahdollisen tulevan lapsen haluaa kasvattaa, jotta tärkeimmissä kysymyksissä oltaisiin samoilla linjoilla.

Partanen tietää, että arvostelijat todennäköisesti huomauttavat, että ohjelmassa lapset eivät synny perinteiseen ydinperheeseen.

– Eihän se tilanne ole totta monellekaan lapselle nykypäivänä, eivätkä eroperheiden lapset ole särkyneitä psyykkisesti. Tutkimustenkin mukaan lapsen kehitykseen ja hyvinvointiin vaikuttaa eniten vanhempien kommunikointi.

Juuri kumppanuusvanhempien keskinäiseen kommunikointiin ohjelmassa Partasen mukaan panostetaan erityisesti. Hän sanoo ihailevansa ohjelmaan osallistuneita rohkeudesta.

– He lähtivät antamaan kasvot lapsihaaveelle ja ottavat myös sen riskin, että unelma ei toteudu, ja se näytetään televisiossa.

Kalle Partanen

Helsinkiläinen 45-vuotias psykologi ja psykoterapeutti, pitää omaa vastaanottoa Hämeentiellä.

Mukana Nelosella 16. maaliskuuta alkavassa ohjelmassa Lapsi tuntemattoman kanssa.

Kumppanuusvanhemmiksi ryhtyviä seurataan sarjassa alkututustumisesta asti aina mahdollisen yhteisen lapsen syntymään. Kuvaukset kestivät pari vuotta.

Aiheeseen liittyvää

 1. Emilia Röschistä tuli äiti vasta lukuisten keskenmenojen ja rankkojen lapsettomuushoitojen jälkeen – "Olen pelännyt valtavasti sitä, etten tule raskaaksi tai että jokin menee vikaan"
  26.12.2019 19:30
 2. Äidiksi ja isäksi ilman parisuhdetta: uusi tosi-tv-sarja nostatti kohun – Nämä asiat kumppanuusvanhemman pitäisi ottaa huomioon
  4.1.2018 14:47
 3. Ensitreffit-Petri ei kohuista stressaa – "Kyllähän ohjelmasta saattoi saada käsityksen, että onpas jäykkää"
  17.11.2017 19:40
 4. Syntyvyys jää alle kaikkien ennusteiden, eläkepäättäjät huolissaan vauvakadosta – EK:n Oksala HS:lle: "On täysin selvää, että tätä menoa eläkejärjestelmä romahtaa"
  28.9.2019 12:50
 5. Haluatko onnistua ensitreffeillä? Tuttu tv-kasvo antaa simppelin vinkin – "Sillä pääsee hyvin eteenpäin, jos on päästäkseen"
  27.8.2019 21:04
 6. Psykologi Laura Stenroos tukee tosi-tv-ohjelmiin osallistuvia kuvausten aikana ja niiden jälkeen – "Saatamme käydä viidakossa puskapissalla ja samalla puida asioita"
  12.12.2019 20:00
 7. Uusi järisyttävä väestöennuste julki: Puoli Vantaata katoaa Suomen työmarkkinoilta 10 vuodessa – syntyvyys pienenee rajusti
  30.9.2019 9:25

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut