Pian alkavassa uutuussarjassa hankitaan lapsi tuntemattoman kanssa – Psykologi: "Ihmisillä on kummallisia käsityksiä siitä, mitä kumppanuusvanhemmuus on"

Isäksi ja äidiksi ilman parisuhdetta, mutta kuitenkin lapsi yhdessä kasvattaen? Uusi tosi-tv-ohjelma Lapsi tuntemattoman kanssa pureutuu kumppanuusvanhemmuuden teemaan. Ideana on saattaa yhteen vanhemmuudesta haaveilevia, jotka sopivat yhteisen lapsen hankinnasta.

Ohjelmassa on asiantuntijana mukana helsinkiläinen psykologi ja psykoterapeutti Kalle Partanen

Suomessa on jo totuttu sokkona naimisiin meneviin Ensitreffit alttarilla -sarjan myötä, mutta uusi sarja vie tosi-television vielä pidemmälle. Kritiikkiä on jo julkisuudessa esitetty siitä, syntyykö lapsi viihteen välineeksi. Kalle Partasen mielestä sellainen keskustelu on absurdia.

– Kyseessä on sarja vanhemmuudesta ja aikuisista. Lapsia ei edes kuvata juuri ollenkaan, hän sanoo.

Partanen ei myöskään usko, että lapset tulevaisuudessa kärsisivät siitä, että olisivat saaneet alkunsa ohjelman kautta.

– 10 vuoden kuluttua kukaan ei sitä muista.

Partasen mukaan sarjan kuvaaminen oli haastavaa siksi, että siinä on mukana nimenomaan osallistujia, jotka eivät halua julkisuuteen.

– Heillä on suuri kaipuu vanhemmiksi.

Partanen kertoo, että yksi hänen motivaattoreistaan lähteä mukaan oli se, että ohjelma nostaa esiin miesten tahattoman lapsettomuuden, josta usein vaietaan. Monella ei vain ole ollut tilaisuutta perustaa perhettä, vaikka olisi halunnut.

Lisäksi ohjelma kuvaa Partasen mukaan suunnitelmallista vanhemmuutta.

– Ihmisillä on kummallisia ennakkokäsityksiä siitä, mitä kumppanuusvanhemmuus on. Ihan tavallisessa hetero-parisuhteessakin voisi ennen lasta pohtia paljon enemmän, miten vanhemmuus esimerkiksi jaetaan erotilanteessa.

Ohjelmassa kumppanuusvanhemmat tekevät sopimuksen siitä, ettei toinen vanhempi muuta lapsen kanssa vaikkapa toiselle puolelle Suomea, jos löytää puolison ja rakastuu. Lapsen huollosta ja asumisesta sovitaan jo ennen syntymää. Sarjassa on mukana lakiasiantuntija.

Lisäksi osallistujien kanssa keskustellaan Partasen mukaan paljon arvoista ja siitä, miten mahdollisen tulevan lapsen haluaa kasvattaa, jotta tärkeimmissä kysymyksissä oltaisiin samoilla linjoilla.

Partanen tietää, että arvostelijat todennäköisesti huomauttavat, että ohjelmassa lapset eivät synny perinteiseen ydinperheeseen.

– Eihän se tilanne ole totta monellekaan lapselle nykypäivänä, eivätkä eroperheiden lapset ole särkyneitä psyykkisesti. Tutkimustenkin mukaan lapsen kehitykseen ja hyvinvointiin vaikuttaa eniten vanhempien kommunikointi.

Juuri kumppanuusvanhempien keskinäiseen kommunikointiin ohjelmassa Partasen mukaan panostetaan erityisesti. Hän sanoo ihailevansa ohjelmaan osallistuneita rohkeudesta.

– He lähtivät antamaan kasvot lapsihaaveelle ja ottavat myös sen riskin, että unelma ei toteudu, ja se näytetään televisiossa.

Kalle Partanen

Helsinkiläinen 45-vuotias psykologi ja psykoterapeutti, pitää omaa vastaanottoa Hämeentiellä.

Mukana Nelosella 16. maaliskuuta alkavassa ohjelmassa Lapsi tuntemattoman kanssa.

Kumppanuusvanhemmiksi ryhtyviä seurataan sarjassa alkututustumisesta asti aina mahdollisen yhteisen lapsen syntymään. Kuvaukset kestivät pari vuotta.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut