Nyt on urku auki! – Helsinki Organ Festival aloittaa uuden musiikkiperinteen

Jari Pietiläinen

Tulevana viikonloppuna Helsingin keskustassa alkaa kokonaan uudentyyppinen urkuperinne.

Helsingin urkupäivät on jo viiden vuosikymmenen ajan ollut osa suomalaista urkutaidetta tukevan ja edistävän Organum-seuran toimintaa.

Nyt ensimmäistä kertaa järjestettävä Helsinki Organ Festival vie tämän perinteen uudelle tasolle. Festivaalia vietetään perjantaista sunnuntaihin.

Kansainvälinen Helsingin urkufestivaali tuo huippuluokan urkutaidetta Helsingin keskustaan koko kansalle. Festivaalin aikana järjestetään lukuisia konsertteja, paneelikeskustelu, koulutusta sekä toimintaa lapsille ja nuorille.

Festivaalin tavoitteena on olla koko Suomelle näkyvä ja kuuluva tapahtuma. Nyt urut tuodaan musiikkikentän ja festivaalitapahtumien keskiöön.

Tänä vuonna festivaalin teemana on hoitava musiikki, mikä näkyy konserttiohjelmien lisäksi ohjelmakirjan ja paneelikeskustelun sisällöissä.

Pääesiintyjinä ovat maailman kuuluisimpiin urkutaiteilijoihin lukeutuvat hollamntilainen Ton Koopman, ranskalainen Vincent Warnier ja ruotsalainen Gunnar Idenstam

Koopman on maailman merkittävimpiä J. S. Bachin musiikin esittäjiä ja johtajia. Hän on perustanut legendaariset Amsterdamin barokkiorkesterin ja -kuoron.

Warnier toimii maineikkaan Saint- Étienne-du-Mont -kirkon urkurina Pariisissa ja on toiminut musiikkitieteen professorina Poitiers’n yliopistossa sekä Pariisin Collège Stanislasissa. Hän työskentelee musiikkitieteen professorina Pariisin Lycée Racinessa ja esiintyy jatkuvasti ympäri maailmaa orkesterisolistina ja soolokonsertein.

Gunnar Idenstam on maailman arvostetuimpia konserttiurkureita sekä lisäksi myös säveltäjä ja kansanmuusikko. Hän on ennakkoluulottomasti kaatanut urkutaiteen raja-aitoja muun muassa Abban perustajajäsen Benny Anderssonin kanssa ja säveltänyt sinfonista rockia uruille.

Nuoremman polven urkureista festivaalilla esiintyvät suomalaiset Ilpo Laspas ja Anna-Maria Lehtoaho sekä Kadri Toomoja Virosta.

Katso Helsinki Organ Festivalin tarkempi ohjelmisto tästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Isä ja yrittäjä Kristian, 22, keksi automaatin, joka otetaan käyttöön nyt monissa kauppakeskuksissa: "Ajatus lähti täysin omista tarpeista"
 2. Ilpo Kuronen tuntee Koillis-Helsingin helmet ja kertoo nyt, miksi Malmin kentän pusikkoon kannattaa mennä tunneiksi
 3. Kaupunki tarjoaa nyt uutta palvelua senioreille – "Ulkoilu on muutenkin tällä hetkellä kovassa nosteessa"
 4. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 5. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 6. Esitutkinta valmistui: Naamiomiesten Espoossa tavoittelemasta kontista löytyi "tiiliskivinä" 176 kiloa kokaiinia – arvo 25 miljoonaa euroa
 7. Uudisrakennus 1700 työntekijälle Kalasatamaan valmistui
 8. Asiantuntijan mukaan lapsen ylivilkkauden takana voikin olla heikentynyt näkö – "Runsas ruutuaika rasittaa silmiä"
 9. Miten puhua nuorelle koronaviruksesta? MLL neuvoo vanhempia olemaan rohkaisevia, mutta realistisia – ja muistuttamaan koulujen ohjeiden noudattamisesta
 10. T24: Tässä on mainio syyslomakohde – Viisi vinkkiä Saarenmaalle
 11. T24: Uusi valokuvanäyttely esittelee Tallinnan sataman Amiraliteetin altaan historiaa
 12. Yhteensä 22 pysäkkiä vähenee Elielinaukion ja Espoon keskuksen väliltä – Uusi runkolinja aloitti liikennöinnin
 13. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 14. Raidejokeri myllää liikennejärjestelyt uusiksi – Takkatien ja Pitäjänmäentien risteys suljetaan noin kolmeksi kuukaudeksi
 15. Henkilövahinko sotkee P-, I- ja K-junien kulkua

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Asukkaat vastustivat ruokakauppaa, ovat saamassa nyt tilalle Mäkkärin
 2. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 3. Kontulalainen kerrostalopiha poikkeaa täysin totutusta – "Ihmisiä näkee kesäisin lukemassa, juttelemassa tai vaikka mansikoita poimimassa"
 4. Isä ja yrittäjä Kristian, 22, keksi automaatin, joka otetaan käyttöön nyt monissa kauppakeskuksissa: "Ajatus lähti täysin omista tarpeista"
 5. Outo asuntoilmoitus herätti valtavan kiinnostuksen Helsingissä – asiantuntija: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”
 6. Helsinki pelastui pelätyltä rottainvaasiolta – nämä asuinalueet ovat poikkeus
 7. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 8. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 9. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
 10. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 11. Yhteensä 22 pysäkkiä vähenee Elielinaukion ja Espoon keskuksen väliltä – Uusi runkolinja aloitti liikennöinnin
 12. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 13. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 14. Raidejokeri myllää liikennejärjestelyt uusiksi – Takkatien ja Pitäjänmäentien risteys suljetaan noin kolmeksi kuukaudeksi
 15. Ilpo Kuronen tuntee Koillis-Helsingin helmet ja kertoo nyt, miksi Malmin kentän pusikkoon kannattaa mennä tunneiksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.