Kulttuuritalon myynti venähti – valtio haluaisi myydä legendaarisen konserttipaikan mutta Museoviraston lausunto uupuu

Senaatti-kiinteistöt selvittää edelleen Kulttuuritalon myyntiä.

– Odotamme Museoviraston lausuntoa, jota luovutuslaki edellyttää, kun on kyse kulttuurihistoriallisesti ja rakennussuojelun kannalta merkittävästä rakennuksesta, Senaatin toimialajohtaja Tuomas Pusa kertoo.

– Jos se ja kaikki muut lausunnot puoltavat, Kulttuuritalo tulee myyntiin.

Lausunnot on haettu koko kiinteistökokonaisuudesta, mutta Senaatti-kiinteistöt päättää myöhemmin erikseen, mitä rakennuksia myydään.

Myyntiaikeet koskevat isoa kokonaisuutta, johon kuuluvat Kulttuuritalon toimistosiipi sekä entinen kotitalousopettajaopiston rakennus. Etenkin toimistosiipi on ollut tyhjillään. Oppilaitosrakennuksessa on vuokralla Museovirasto.

Rakennukset omistava valtio katsoo, ettei se tarvitse tiloja. Kulttuuritalon ja sen oheistilojen vuokraus on ollut sille taloudellisesti kannattamatonta.

Luopuminen on valtion kiinteistöstrategian mukaista, sillä valtion kiinteistöjä voidaan myydä, jos se on taloudellisesti tarkoituksenmukaista eikä valtion ole perusteltua syytä omistaa rakennusta.

Kulttuuritalon toiminta jatkuu entiseen tapaan. Kiinteistöyhtiö on jo aiemmin myynyt talon kokous- ja tapahtumatoiminnan Sunborn Catering Oy:lle. Tapahtumatilat on vuokrattu sille seitsemän vuoden vuokrasopimuksella.

Pusan mielestä arvokkaalle ja historialliselle kiinteistölle olisi järkevää saada omistaja, jolla on kyky ja resurssit sekä kiinteistön että sen toiminnan kehittämiseen.

Kulttuuritalo suojeltiin vuonna 1989 ja kotitalousopettajaoppilaitos 2010. Suojelu tarjoaa Senaatin mukaan hyvät lähtökohdat kehittämiselle historialliset arvot säilyttäen.

Kulttuuritalon rakennutti Suomen Kansan Demokraattinen Liitto, ja se valmistui valtaosin talkoovoimin. Kulttuuritalon suunnitteli arkkitehti Alvar Aalto Rakennus valmistui 1958.

Talon suurin omistaja oli Suomen kommunistinen puolue (SKP), jonka toimisto sijaitsi talossa. SKP:n ja kiinteistöyhtiön ajauduttua 1990-luvun alussa konkurssiin pankkikriisin takia Kulttuuritalon yhtiö siirtyi useiden omistajavaihdosten kautta vuonna 2006 valtiolle.

Kulttuuritalo on peruskorjattu vuosina 2011–2013. Siellä ovat esiintyneet lukuisat tunnetut artistit Jimi Hendrixiä ja Frank Zappaa myöten.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut