Jo viisi miljoonaa tavaraa kiersi uudelle omistajalle pääkaupunkiseudulla – pikamuodin osuus kasvaa jatkuvasti

Noin viisi miljoonaa tavaraa päätyi viime vuonna Kierrätyskeskuksen kautta uudelle omistajalle pääkaupunkiseudulla.

Tavaroista kaksi kolmannesta myytiin ja yksi kolmannes jaettiin ilmaiseksi. Kasvua tavaramäärissä oli edelliseen vuoteen verrattuna 14 prosenttia.

Kierrätyskeskus tiedottaa, että se onnistui yhdessä asiakkaidensa kanssa säästämään kiinteitä luonnonvaroja 54 miljoonaa kiloa. Säästettyjen luonnonvarojen kasvu oli peräti 17 prosenttia.

Kiertoon tulevan tavaramäärän kasvu kertoo Kierrätyskeskuksen toimitusjohtajan Juha Lehtikujan arvion mukaan siitä, että ihmisten on nykyään entistä helpompi luopua tavarasta.

– Meille tulee entistä suurempia lahjoituksia paitsi kuolinpesistä, myös esimerkiksi muuttojen yhteydessä. Kirjojakaan ei enää säilytetä kirjahyllyssä, vaan lahjoitetaan lukemisen jälkeen eteenpäin.

Pikamuodin osuus lahjoituksissa kasvaa jatkuvasti ja lahjoitusvaatteissa näkyy laadun huononeminen.

Viime vuonna Kierrätyskeskus otti vastaan noin 850 000 kiloa tekstiiliä. Noin puolet siitä myytiin tai jaettiin maksutta, osa käytettiin Plan B -uusiotuotemalliston materiaalina tai muokattiin askartelu- ja käsityötuotteiksi ja loput päätyivät energiakäyttöön eli polttoon.

– Toivomme, että lahjoitettavat vaatteet seulottaisiin huolellisesti jo kotona, jolloin meille tulisi vain ehjiä, puhtaita ja käyttökelpoisia tekstiilejä. Kuluneet, huonokuntoiset ja likaiset vaatteet ovat meillä vain kuluerä, Lehtikuja muistuttaa tiedotteessa.

Verstaissaan Kierrätyskeskus korjasi viime vuonna lähes 70 000 sähkölaitetta ja noin 3 000 polkupyörää.

Juha Lehtikuja toivoo, että yhä useampi toisi itselle turhaksi käyneet kannettavat tietokoneet ja muut sähkö- ja elektroniikkalaitteet kierrätyskeskuksiin.

– Meille voi ja kannattaa lahjoittaa kaiken kuntoisia sähkö- ja elektroniikkalaitteita, myös rikkinäisiä ja huonokuntoisia koneita ja laitteita.

Jos laitteita ei saada verstaissa korjattua myyntiin, ne välitetään sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelijöille.

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus on yleishyödyllinen yritys, jolla on yhdeksän myymälää ja verkkokauppa. Liikevaihto nousi viime vuonna 10,3 miljoonaan euroon.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut