Helsingin keskustan alueelle on kevään aikana tulossa sata kierrätystölkkejä ja -pulloja keräävää pulloputkea eli panttiparkkia.
Putket tullaan sijoittamaan lähinnä roskisten yhteyteen eri puolille kaupunkia, suosittujen puistojen ja kulkureittien varsille.
Kaupungin puistovastaava Pekka Engblom ei osaa vielä tarkalleen sanoa, minne putkia ollaan asentamassa.
– Kohteita ei ole vielä määritelty, mutta urakoitsijoiden kanssa tullaan käymään läpi, missä on eniten ongelmaa.
Putkia kutsutaan Engblomin mukaan ammattikielellä "singoiksi".
Putkien asentaminen katukuvaan juuri tänä keväänä on OmaStadin ansiota ja liittyy osallistuvaan budjetointiin. Helsinki käyttää vuosittain 4,4 miljoonaa euroa kaupunkilaisten ideoiden toteuttamiseen.
Roskiksiin pullo- ja tölkkitelineitä Kööpenhaminan malliin -nimetty ehdotus on yksi OmaStadiin tulleesta 44 pääasiassa tänä vuonna toteutettavasta hankkeesta. Kategoriaan "Ekologisuus" kuuluva ehdotus keräsi 7 311 ääntä. Hankkeen hinta on 50 000 euroa.
Helsinki näytti tölkkiputkille vihreää valoa, sillä roskikset kokevat ilkivaltaa. Engblomin mukaan pullojen keräilijät vääntävät roskiksia väkisin auki etsiessään panttitölkkejä. Roskisten auki repsottavat ovet puolestaan innoittavat edelleen ilkivaltaan.
Putkesta voi kerääjä ottaa tölkit ja pullot helposti mukaansa.
– Roskiksen ovi jää usein kerääjiltä auki. Sitten luukut potkitaan helposti rikki, jos ne ovat levällään. Putkien etuna on se, että pulloja keräävien ei tarvitse avata roska-astiaa erikseen, Engblom sanoo.
Toinen syy on keräilijöiden oma turvallisuus.
– Kenenkään ei tarvitse tunkea enää käsiään astian sisään ja ottaa riskiä, että roskiksessa olisi huumeneuloja tai muita, jatkaa Engblom.
Yhteen tölkkiputkeen mahtuu noin neljä viinipulloa ja kymmenkunta tölkkiä. Putken tyhjennys tapahtuu siirtämällä putken pohjassa oleva metallipidike pois paikaltaan, jolloin tölkit putoavat maahan.
Täysin uusi ajatus tölkkejä ahmiva putki ei ole. Viitisen vuotta sitten Helsinki asensi putkia kokeilumielessä muun muassa Hesperian puistoon. Joitakin putkia on edelleen paikallaan.
Putkien toimittamisesta vastaa kierrätysjärjestelmiä kehittävä ja hallinnoiva Suomen Palautuspakkaus eli Palpa.
– Olemme toki mielissämme siitä, että hanke on ottanut tuulta. Kutsumme näitä putkia panttiparkeiksi. Niitä on käytössä Helsingin lisäksi myös Tampereella, Turussa, Jyväskylässä ja Oulussa, kertoo toimitusjohtaja Pasi Nurminen