Merkkihenkilöiden hautakortteli laajenee Hietaniemessä – Mauno Koiviston muistomerkki lisännyt matkailijoiden kiinnostusta

Sakari Nupponen

– Tähän rakennetaan hautapaikat seuraaville merkkihenkilöille, kappelityönjohtaja Kalervo Mattila, 68, selvittää Hietaniemen hautausmaalla.

Mattila on jäämässä eläkkeelle pääsiäisenä. Siihen asti hän sijaistaa myös muutama viikko sitten eläkkeelle jäänyttä ylipuutarhuri Ari Pipattia, 64.

Mattila kiittelee pitkäaikaista kollegaansa siitä, että merkkihenkilöiden haudanhoidon kustannukset siirtyivät valtioneuvoston maksettaviksi. Viime vuoteen asti ne maksettiin seurakuntalaisten yhteisistä varoista.

– Presidentit, valtioneuvokset ja muun muassa Sylvi Kekkonen, Mattila luettelee hautoja ja muistelee hankkeen nytkähtäneen liikkeelle presidentti Mauno Koiviston muistomerkin paljastustilaisuudessa.

Epävirallisesti on puhuttu ”valtioneuvoston alueesta” ja nyt sitä laajennetaan varmuuden vuoksi. Presidenttien rivistön takaa puretaan pääkäytävälle vievät portaat. Jotta arkkitehtoninen symmetria säilyy, puita on pitänyt jo kaataa molemmin puolin käytävää.

Koiviston hautajaiset lisäsivät selvästi Hietaniemen kiinnostusta matkailunähtävyytenä. Tavallisena talvisena arkipäivänäkin merkkihenkilöiden haudoilla käy niin hiihtolomalaisia pohjoisesta kuin ulkomaisia turisteja. Kesällä trafiikki on kovempaa.

Kahden avainhenkilön yhtäaikainen eläkkeelle jääminen Hietaniemestä uhkaa aiheuttaa katkon hiljaisen tiedon siirrossa. Alkuviikosta Mattila esitteli muille työntekijöille muun muassa harvinaisia holvihautoja, joita on alueella kolmisenkymmentä.

– Eiköhän minut tulevaisuudessa tapaa täältä niin kutsuttuna tarvittaessa töihin tulevana, hän aprikoi.

Seuraajaansa hän ei päässyt tapaamaan, koska hakuaikaa päätettiin jatkaa. Ylipuutarhurin virkaan haku päättyi ja nyt alkavat haastattelut.

– Kappelityönjohtajan ammatti ja toimenkuva on harvinaisuus työelämässä. Sellaista ei ole pienissä seurakunnissa, hautaustoimen päällikkö, puutarhaneuvos Risto Lehto sanoo.

Hietaniemen hautausmaa on kaikin puolin myös hyvin merkillinen; siellä on luettavissa koko autonomian ajan historia, koska se oli pitkään pääkaupungin ainoa hautausmaa.

Helsinki osallistuu omien merkkihenkilöidensä hautojen hoitokustannuksiin. Näihin kuuluu muun muassa empiretyylisen kaupunkikeskustan arkkitehdin Carl Ludvig Engelin (1778–1840) paaseista rakennettu hautamuistomerkki niin kutsutulla vanhalla puolella.

Taiteilijakukkulan haudat ovat tavallisia hautoja.

Kaikkiaan 3 200 sankarihautaa ovat seurakunnan hoidossa. Talvisodan päättymispäivänä 13. maaliskuuta veteraanijärjestöt tuovat niille 1 600 kynttilää. Keväällä seurakunta kustantaa ja hoitaa 800 verenpisaraa.

Valtioneuvoston hoitamat haudat

Mauno Koivisto 1923-2017

Harri Holkeri 1937-2011

Kalevi Sorsa 1930-2004

Ahti Karjalainen 1923-90

Urho Kekkonen 1900-86

K.A Fagerholm 1901-84

Sylvi Kekkonen 1900-74 (äitinsä Stenbergien sukuhaudassa)

Väinö Tanner 1881-1966

J.K. Paasikivi 1870-1956

Risto Ryti 1889-1956

K.J. Ståhlberg 1865-1952

C.G.E. Mannerheim 1867-1951

Lauri Kristian Relander 1883-1942 (erikoisuutena samaan hautaan haudattu myös perheen pitkäaikainen palvelija Hulda Kärkkäinen)

J.V. Snellman 1806-81

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 2. Rakkaus omiin kotikulmiin roihuaa Helsingissä – kun korona hellittää, nämä 70 seuraa ponkaisevat heti pystyyn
 3. Helsinki Cup toteutuu heinäkuussa – joukkueiden määrää rajataan
 4. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 5. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 6. Mari Skoolin pakina: "Jos korona ottaa spurtin Kallion terassien avautuessa, Malmin hautausmaalle on jono"
 7. T24: Kaksi miljoonaa suomalaista etsii lomakohdetta tälle vuodelle – Viron on suosikkikohteiden kakkonen heti kotimaan matkailun jälkeen
 8. Oulunkylän ala-asteelle 23 miljoonan euron laajennus – päiväkoti samaan taloon
 9. Lonnaan ja Vallisaareen pääsee taas maanantaista alkaen vesibussilla
 10. Kesän liikuntakurssit alkavat – näin ilmoittaudut mukaan menoihin
 11. Tiedätkö hätätilanteessa missä on lähin sydäniskuri? Nyt sen voi paikantaa uusitulla sovelluksella
 12. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 13. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 14. Tullilaboratorio tutkii pahoinvointia aiheuttavat hittikarkit – tuloksia luvassa ensi viikolla
 15. Tilastot paljastavat: Matkailu pysähtyi Suomessa huhtikuussa kuin seinään

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 2. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 3. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 4. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
 5. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 6. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 7. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
 8. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 9. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 10. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 11. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 12. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 13. Asiallinen yläosa, villi paljassäärinen alaosasto – Etätyöasuilla hassuttelu jopa 16-kertaisti Prisman verkkokauppamyynnin
 14. Vuosaari saa lisää ravintoloita – tässä uusimmat tulokkaat
 15. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.