Miniooppera on kultaa – Wagnerin ooppera taipuu lapsille sopivaksi

Tänä keväänä tuhannet päiväkotilapset pääsevät Kansallisoopperassa uppoutumaan säveltäjämestari Richard Wagnerin huippuoopperan pienoisversioon.

Puolen tunnin näytökseksi sovitettu Reininkulta-miniooppera on tarkoitettu pääkaupunkiseudun päiväkotiryhmille. Esitykset ovat olleet jatkuvasti tavattoman suosittuja.

– Kun yhteen näytökseen mahtuu satakunta lasta, silloin yhden minioopperan näkee vuodessa noin 8 000 lasta, kertoo Kansallisoopperan yleisötyön vastaava tuottaja Tuula Jukola-Nuorteva

Minioopperoiden yleisöksi voivat ilmoittautua myös pääkaupunkiseudun ulkopuoliset ryhmät.

Esityksiin tulee ilmoittautua ennakkoon – osallistuvat ryhmät valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Tällöin etusijalla ovat etenkin ensikertalaiset.

Reininkulta on jo viides miniooppera, jonka Kansallisooppera tuottaa lasten riemuksi. Pentalogian aiemmat osat olleet Taikahuilu, Sevillan parturi, Tuhkimo ja Carmen

– Näiden minioopperoiden avulla lapsilla on mahdollisuus kasvaa kokonaiseksi minioopperasukupolveksi, Jukola-Nuorteva iloitsee.

Tärkeää on se, että oopperan tarinat koskettavat lapsia. Minioopperan teemat liittyvät päänäyttämöllä nähtäviin alkuperäisiin teoksiin.

– Reininkullassa yhdistyy tavallaan kolme erillistä pienoismallimaailmaa. Lapsi tunnistaa lavastuksesta itselleen tuttuja elementtejä.

– Kun lapsen kodista löytyy esimerkiksi barbeja ja kauko-ohjattavia autoja, kannattaa sellaisia tuoda myös näyttämölle.

Puolituntinen esitys on lasten kannalta juuri sopivan mittainen. Sen kuluessa esiintyy kaksi laulajaa ja kaksi muusikkoa.

– Soittimina ovat kitara ja huilu. Ne sopivat säestykseen hyvin, sillä niiden sointimaailma on lempeä, Jukola-Nuorteva kertoo.

– Osa esitystä on se, että muusikot ja yleisö ovat lähellä toisiaan. On tärkeää, että lapsille esityksiä tekevät taiteilijat rakastavat oikeasti lapsia.

Minioopperan esiintyjät ovat aikanaan löytyneet taideyliopiston Sibelius-akatemian opiskelijoiden joukosta. Lavastuksen ja puvustuksen on suunnitellut oopperan Anna Kontek

Minioopperat ovat osa suurempaa kokonaisuutta, joka kuuluu osana Kansallisoopperan yleisötyöhön.

Eri-ikäisille suunnatut esitykset muodostavat polun teatteritaiteen maailmaan: polku lähtee alle yksivuotiaasta ja päättyy seniori-ikään.

Reininkullalla on tänä keväänä vielä kuusi esityspäivää: 30.–31. maaliskuuta, 27.–28. huhtikuuta sekä 18. ja 20. toukokuuta.

Mikä?

Taaperoille ja päiväkoti-ikäisille suunnattuja minioopperoita on nähty vuodesta 2016 alkaen.

Esityksen kesto on puoli tuntia. Esitetään Oopperatalon parvilämpiössä.

Tunnelma on rento ja välitön.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut