Helsingin piispa Teemu Laajasalo ei luovu perusasioista: ”Kirkon pitää olla siellä missä virtsa haisee ja on vaikeaa”

Jari Pietiläinen

Kirkko on Helsingissä näkymätön puurtaja, jonka tekemä työ vanhusten, perheiden ja vähäosaisten parissa saa osakseen liian niukasti huomiota.

Tätä mieltä on Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo

– Jo pelkästään diakonit tekevät tuhansia kotikäyntejä vuodessa ja tapaavat valtavia määriä tavallisia helsinkiläisiä, Laajasalo muistuttaa.

– Seurakuntien työ on aivan konkreettista: maksetaan joka päivä paljon ihmisten sähkö- ja puhelinlaskuja sekä ollaan läsnä silloin, kun heillä ei mene hyvin.

Sosiaalinen media on 2010-luvulla tuonut mukanaan auttamisen mittasuhdeharhan: julkisuuteen nousee vaikkapa Facebookissa kymmenen lapasta kutova innokas auttaja – mutta samaan aikaan kirkon päivittäin tekemä valtava työ hukkuu mediakohujen keskelle.

– Molemmat tekevät hyvää, mutta kokoerot ovat melkoiset. Ja jos kirkko lopettaisi laupeudentyönsä, Helsingin kaduille räjähtäisi varmasti suuria ongelmia.

Helsingin hovioikeus korotti torstaina piispa Teemu Laajasalon käräjäoikeudessa saamaa sakkotuomiota, koska sen mukaan tapauksen saama julkisuus ei ollut syy kohtuullistaa rangaistusta. Kuva: Päivi Tuovinen

Laajasalo muistuttaa, että diakoniatyö on synnyttänyt Helsingin hiippakunnassa monia innovaatioita, jotka ovat levinneet myös muualle Suomeen.

– Jos esimerkiksi rötöstelevät pojat töhrivät ja kivittävät tuolla kadulla marketin ikkunoita, ei ole kenenkään kannalta järkevää, jos he joutuvat rikoskierteeseen, Laajasalo pohtii.

– Jos taas he ryhtyvät korvaamaan vahinkoja kauppiaalle, silloin siinä on järkeä. Kirkko on luonut juuri tätä varten nuorten rikoksentekijän sovittelutoiminnan.

Myös ylivelkaantumista vastaan taisteleva Takuusäätiö on kirkon kirkon piireistä syntynyt järjestö, samoin seksityöläisiä puolustavan Pro-tukipisteen taustalla on Diakonissalaitos. Sadat kristilliset yhdistykset tekevät hyvää pyyteettömästi.

Piispalla on myös vastaus siihen, miksi seurakunnat eivät ole tuoneet laupeudentyötään esille riittävän tehokkaasti.

– Kirkolla on riski olla liian sisäsiisti instituutio. Meidän kuuluu ehdottomasti olla paikalla juuri siellä, missä virtsa haisee ja missä ihmisellä on ongelmia, Laajasalo painottaa.

Kaunis selitys taas on se, että diakoniaa tekevät juuri ne ihmiset, joille tämä työ on kutsumus. He eivät pidä itsestään juurikaan meteliä.

Laajasalo haluaa korostaa myös kohtuullisen elämän tärkeyttä.

– Se on ennen kaikkea hyve, ei pahe. Ihmisten pitäisi oppia tahtomaan toisille hyvää ja ymmärtämään eri tavoin ajattelevia, piispa kannustaa.

Lue tästä, mitä mieltä piispa on vihapuheesta ja sananvapaudesta.

Teemu Laajasalo haluaisi ihmisten oppivan kohtuullisen elämän tärkeyttä. Kuva: Päivi Tuovinen

Teemu Laajasalo

Helsingin piispa vuodesta 2017.

Aloitti Tuomiokirkkoseurakunnan pappina 1997. Kallion kirkkoherra 2013–2017.

Asuu Ullanlinnassa, 45-vuotias.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 4. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 5. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 6. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 7. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 8. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 9. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 10. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 11. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 12. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 13. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.