"Hanke ei ole helppo" – Autoruuhkien keskellä nököttävästä tsaarinajan jäänteestä halutaan "yhden euron" kulttuurikeskus Helsinkiin

Jussi Vehkasalo

Joukko sitoutumattomia kaupunkiaktivisteja, Kallio-liike, Block Party ry ja Elmu ry ovat jättäneet Helsingin kaupungin kirjaamoon nimellisen yhden euron ostotarjouksen Sörnäisten Kruununmakasiinista, josta he haluavat tehdä kaikille avoimen kulttuurikeskuksen.

Helsingin Uutisten toimitukseen lähetetyn, tehdyn tarjouksen sisältävän sähköpostin mukaan ostotarjous on osoitettu Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuorelle, apulaispormestari Anni Sinnemäelle sekä tilakeskukselle.

– Julkistimme kansanliikkeen eilen ja alle vuorokaudessa Fb-ryhmäämme on tullut jo yli tuhat jäsentä, viestittää kaupunkiaktivisti Juhana "Huffe" Hurula Helsingin Uutisille.

Ostotarjouksessa sanotaan muun muassa seuraavaa:

– Helsingistä katoaa tällä hetkellä valtava määrä keikkapaikkoja. Esittävillä taiteilla on keskeinen merkitys elinvoimaisessa kaupungissa ja Helsingin vetovoiman kannalta on elintärkeää että kaupunkilaiset sekä turistit löytävät jatkossakin laajan kirjon kulttuuripalveluja.

Keikkapaikkojen kato on ollut viime aikoina kova: Elmun Nosturi purettiin alkuvuodesta, Virgin Oil meni kiinni viime vuoden loppupuolella hotellirakentamisen alta ja Gloria Pienellä Roobertinkadulla meni sekin kiinni jo viime keväänä. The Circus Narinkkatorin kupeessa on menossa kiinni kesällä.

Ostotarjouksessa lukee myös, että historiallisen tsaarinajan rakennuksen on annettu päästä huonoon kuntoon ja sen korjausvelka ylittää sen markkina-arvon.

– Jo pitkän aikaa Kruununmakasiini on ollut kaupungille pelkkä menoerä, maksaen 80 000 euroa vuodessa pelkissä lämmityskuluissa. Helsingissä vapaaehtoisvoimin toimivat tapahtumajärjestäjät ja -järjestöt haluavat ottaa tilan hyötykäyttöön ja muuttaa sen kaikille kaupunkilaisille avoimeksi matalan kynnyksen kulttuuritilaksi.

– Hanke ei ole helppo, eikä sen onnistuminen itsestään selvä. Rakennus saattaa osoittautua huonon kuntonsa takia vielä ennakoituakin suuremmaksi rahareiäksi.

Tarjouksen tekijät pyytävät kaupungilta viisi vuotta aikaa tehdäkseen rakennuksesta kuntokartoitus, remonttisuunnitelma sekä saadakseen lupa-asiat ja rahoituksen järjestettyä.

– Rahoitus tullaan rakentamaan useista lähteistä: säätiöiltä, itsenäisiltä mesenaateilta, joukkorahoituksesta, tulorahoituksesta sekä lainarahasta saatavista tuloista. Jos hanketta ei saada viidessä vuodessa kasaan, kaupungilla on oikeus ostaa tila takaisin samalla nimellisellä summalla.

Kolmikerroksinen Kruununmakasiini sijaitsee Hämeentien, Lautatarhankadun ja Junatien välissä Sörnäisten ja Hermannin rajamailla, tarkalleen ottaen Hermannin puolella. Helsingin kiinteistöviraston syksyllä 2015 julkaisemasta tiedotteesta ilmenee, että kaupunki yritti tuolloin aktiivisesti löytää makasiinille ostajaa, joka kunnostaisi makasiinin uuteen käyttöön esimerkiksi kokoontumistilaksi.

Tiedotteen mukaan Kruununmakasiinin on suunnitellut Hjalmar Åberg 1890-luvun alussa. Vuoden 1925 alkupuolelle asti osa kruununverosta maksettiin viemällä leipäviljaa viljan säilytyspaikkana toimivaan makasiiniin. Maanveron poistuttua kruununmakasiinit muuttuivat tarpeettomiksi.

Kruununmakasiini toimi Sörnäisten vankilan varastona ja myymälänä 1920-luvulta 1960-luvulle. Vuonna 1981 valtio lahjoitti rakennuksen Helsingin kaupungille, joka on käyttänyt sitä muun muassa kaupunginmuseon konservointitilana, kerrotaan tiedotteessa.

Rakennus oli jo tiedotteen julkaisemisen aikaan ollut vuosia tyhjillään, eikä kaupungilla ollut sille omaa käyttöä. Rakennuksessa kerrotaan olevan myös sisäilmaongelmia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hämeenlinnanväylälle suunnitellaan uutta liittymää – taustalla ruuhkat ja uuden asuinalueen kasvava liikenne
 2. Synnyttäjien tukihenkilöiden rajoituksia puretaan asteittain – keisarileikkaukseen ei silti vielä pääse mukaan
 3. Psykoosilääkkeiden käyttö lisääntynyt roimasti lapsilla ja nuorilla – haittavaikutuksina painon nousua ja uneliaisuutta
 4. Helsinkiläinen Joel järjestää yo-juhlat videopuhelulla – opiskeli lukion loppuun yksin Luxemburgissa
 5. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 6. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 7. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 8. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 9. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 10. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 11. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 12. Lelusalakuljettajan tuomio koveni hovioikeudessa – Siirtolapuutarhamökin ostaminen lahjoitusrahoilla oli törkeää rahanpesua
 13. Koronakevät on tuplannut itsetuhoisuuteen liittyvät soitot tukipuhelimeen – "Rajoitukset voivat korostaa yksinäisyyttä ja ahdistusta"
 14. T24: Suomalaiset voivat taas matkustaa Viroon kesäkuun ensimmäisestä päivästä alkaen
 15. USU-gallup: Valtaosa suomalaisista on varmoja, että ottaa koronavirusrokotteen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 2. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 3. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 4. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 5. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 6. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 7. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 8. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
 9. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
 10. Mari Skoolin pakina: "Jos korona ottaa spurtin Kallion terassien avautuessa, Malmin hautausmaalle on jono"
 11. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 12. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 13. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 14. Ruokavirasto varoittaa lapsia villinneistä hittikarkeista, kymmenet lapset voineet pahoin syötyään Dippereitä
 15. Asiallinen yläosa, villi paljassäärinen alaosasto – Etätyöasuilla hassuttelu jopa 16-kertaisti Prisman verkkokauppamyynnin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.