"Hanke ei ole helppo" – Autoruuhkien keskellä nököttävästä tsaarinajan jäänteestä halutaan "yhden euron" kulttuurikeskus Helsinkiin

Jussi Vehkasalo

Joukko sitoutumattomia kaupunkiaktivisteja, Kallio-liike, Block Party ry ja Elmu ry ovat jättäneet Helsingin kaupungin kirjaamoon nimellisen yhden euron ostotarjouksen Sörnäisten Kruununmakasiinista, josta he haluavat tehdä kaikille avoimen kulttuurikeskuksen.

Helsingin Uutisten toimitukseen lähetetyn, tehdyn tarjouksen sisältävän sähköpostin mukaan ostotarjous on osoitettu Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuorelle, apulaispormestari Anni Sinnemäelle sekä tilakeskukselle.

– Julkistimme kansanliikkeen eilen ja alle vuorokaudessa Fb-ryhmäämme on tullut jo yli tuhat jäsentä, viestittää kaupunkiaktivisti Juhana "Huffe" Hurula Helsingin Uutisille.

Ostotarjouksessa sanotaan muun muassa seuraavaa:

– Helsingistä katoaa tällä hetkellä valtava määrä keikkapaikkoja. Esittävillä taiteilla on keskeinen merkitys elinvoimaisessa kaupungissa ja Helsingin vetovoiman kannalta on elintärkeää että kaupunkilaiset sekä turistit löytävät jatkossakin laajan kirjon kulttuuripalveluja.

Keikkapaikkojen kato on ollut viime aikoina kova: Elmun Nosturi purettiin alkuvuodesta, Virgin Oil meni kiinni viime vuoden loppupuolella hotellirakentamisen alta ja Gloria Pienellä Roobertinkadulla meni sekin kiinni jo viime keväänä. The Circus Narinkkatorin kupeessa on menossa kiinni kesällä.

Ostotarjouksessa lukee myös, että historiallisen tsaarinajan rakennuksen on annettu päästä huonoon kuntoon ja sen korjausvelka ylittää sen markkina-arvon.

– Jo pitkän aikaa Kruununmakasiini on ollut kaupungille pelkkä menoerä, maksaen 80 000 euroa vuodessa pelkissä lämmityskuluissa. Helsingissä vapaaehtoisvoimin toimivat tapahtumajärjestäjät ja -järjestöt haluavat ottaa tilan hyötykäyttöön ja muuttaa sen kaikille kaupunkilaisille avoimeksi matalan kynnyksen kulttuuritilaksi.

– Hanke ei ole helppo, eikä sen onnistuminen itsestään selvä. Rakennus saattaa osoittautua huonon kuntonsa takia vielä ennakoituakin suuremmaksi rahareiäksi.

Tarjouksen tekijät pyytävät kaupungilta viisi vuotta aikaa tehdäkseen rakennuksesta kuntokartoitus, remonttisuunnitelma sekä saadakseen lupa-asiat ja rahoituksen järjestettyä.

– Rahoitus tullaan rakentamaan useista lähteistä: säätiöiltä, itsenäisiltä mesenaateilta, joukkorahoituksesta, tulorahoituksesta sekä lainarahasta saatavista tuloista. Jos hanketta ei saada viidessä vuodessa kasaan, kaupungilla on oikeus ostaa tila takaisin samalla nimellisellä summalla.

Kolmikerroksinen Kruununmakasiini sijaitsee Hämeentien, Lautatarhankadun ja Junatien välissä Sörnäisten ja Hermannin rajamailla, tarkalleen ottaen Hermannin puolella. Helsingin kiinteistöviraston syksyllä 2015 julkaisemasta tiedotteesta ilmenee, että kaupunki yritti tuolloin aktiivisesti löytää makasiinille ostajaa, joka kunnostaisi makasiinin uuteen käyttöön esimerkiksi kokoontumistilaksi.

Tiedotteen mukaan Kruununmakasiinin on suunnitellut Hjalmar Åberg 1890-luvun alussa. Vuoden 1925 alkupuolelle asti osa kruununverosta maksettiin viemällä leipäviljaa viljan säilytyspaikkana toimivaan makasiiniin. Maanveron poistuttua kruununmakasiinit muuttuivat tarpeettomiksi.

Kruununmakasiini toimi Sörnäisten vankilan varastona ja myymälänä 1920-luvulta 1960-luvulle. Vuonna 1981 valtio lahjoitti rakennuksen Helsingin kaupungille, joka on käyttänyt sitä muun muassa kaupunginmuseon konservointitilana, kerrotaan tiedotteessa.

Rakennus oli jo tiedotteen julkaisemisen aikaan ollut vuosia tyhjillään, eikä kaupungilla ollut sille omaa käyttöä. Rakennuksessa kerrotaan olevan myös sisäilmaongelmia.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut