Väkevien virtaus väheni, ulkomailta 61,4 miljoonaa litraa alkoholijuomia Suomeen – "Tuonti Latviasta lisääntyi"

Esimerkiksi tiiviisti asutun Jätkäsaaren satama on vilkkaasti liikennöity, joten ympäristöasioihin on tärkeää kiinnittää huomiota. Päivi Tuovinen

toimitus

Matkustajat toivat ulkomailta Suomeen yhteensä 61,4 miljoonaa litraa alkoholijuomia vuoden 2019 aikana, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Sataprosenttiseksi alkoholiksi muunnettuna matkustajat toivat yhteensä 6,2 miljoonaa litraa alkoholia.

Panimotuotteita näistä oli 44,1 miljoonaa litraa, mietoja viinejä 10,7 miljoonaa litraa ja välituotteita 1,1 miljoonaa litraa. Väkevien alkoholijuomien matkustajatuonti väheni 7,5 miljoonasta litrasta 5,5 miljoonaan litraan.

Alkoholin matkustajatuonti kokonaisuudessaan väheni, mutta mietojen alkoholijuomien matkustajatuonti kasvoi. Alkoholijuomien matkustajatuonnin litramäärä kasvoi 1,5 prosenttia viime vuonna vuoteen 2018 verrattuna. Sataprosenttiseksi alkoholiksi muunnettuna alkoholin matkustajatuonti kuitenkin väheni 12,4 prosenttia 6,2 miljoonaan litraan. Tämä tarkoittaa sitä, että matkustajat toivat siis aiempaa enemmän mietoja alkoholijuomia ja vähemmän väkeviä juomia.

– Suurin osa matkustajien Suomeen tuomista alkoholijuomista ostetaan edelleen joko Virosta tai laivalta Virosta palattaessa. Väkeviä juomia tuodaan kuitenkin maahan huomattavassa määrin myös muualta, kertoo johtava asiantuntija Thomas Karlsson tiedotteessa.

Alkoholintuonti Latviasta on lisääntynyt vuodesta 2018.

– Näyttää siltä, että osa siitä alkoholista mitä aiemmin ostettiin Virosta tai laivoilta, ostetaan nyt Latviasta, Karlsson jatkaa.

Siiderin, väkevöityjen viinien ja juomasekoitusten sekä väkevien juomien tuonti Virosta ja Viron laivoilta on vähentynyt. Muista juomaryhmistä oluiden, long drink -juomien ja viinien matkustajatuonti lisääntyi.

Suurin osa (58 prosenttia) matkailijoista ei palatessa tuonut mitään alkoholijuomia. Näiden matkustajien suhteellinen osuus on pitkällä aikavälillä lisääntynyt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.