Autoilu romahti – ilmanlaatu koheni päästöissä mitattuna jopa 50 prosenttia Helsingissä

Nyt on Helsingissä helppo hengittää: pakokaasujen määrä kutistui lähes puoleen.

Helsingin pakokaasupäästöt ovat vähentyneet merkittävästi liikennemäärien supistumisen myötä. Kuvituskuva. Arkisto / Tiina Mutila
Jari Pietiläinen

Jari Pietiläinen

Koronaepidemiarajoitusten myötä yksityisautoilu ja joukkoliikenne on viime viikkoina supistunut Helsingissä merkittävästi. Tämän seurauksena myös pakokaasupäästöjen määrä on kutistunut ja typpioksidin pitoisuudet ovat ilmassa laskeneet.

– Typpidioksidin määrä on vähentynyt Helsingissä eri alueista riippuen noin 30–50 prosenttia, laskee ilmastoasiantuntija Jarkko Niemi Helsingin seudun ympäristöpalveluista.

– Ilmanlaatuun ei vaikuta vain liikenteessä olevien autojen määrä, vaan myös se, mikä on tuulen nopeus ja suunta, sillä ne hajauttavat päästöjä melkoisesti, Niemi arvioi.

Pelkästään pääsiäisen alla Helsingin sisääntuloväylillä päivittäinen autoliikenne vähentyi normaaliaikaan verrattuna 45 prosenttia ja Uudenmaan maakuntarajoilla peräti 69 prosenttia.

Tämä siis näkyy päästöjen vähentymisenä.

Hankalin ilmanlaatutilanne on Niemen mukaan kantakaupungin vilkasliikenteisissä katukuiluissa, joissa pakokaasut ja katupöly laimenevat hitaammin.

Bussiliikenteen kilpailutuskierros uusitaan, koronan takia haettava säästöjä – Helsingin kallein bussilinja lakkautetaan

HSY mittaa ilman laatua pääkaupunkiseudulla kaikkiaan yhdellätoista mittausasemalla, joista kuusi sijaitsee Helsingissä.

Helsingin kaikki ilmanmittausasemat on valjastettu erityyppisten ympäristöjen ilmanlaadun haarukointiin.

Esimerkiksi Mannerheimintien ja Mäkelänkadun asemat mittaavat erityisesti katukuilujen ilmanlaatua, kun taas Vartiokylässä puolestaan mitataan pientaloalueen ilmanlaatua.

Siellä ominaispiirteenä ovat puulämmityksen mukanaan tuomat hiukkaset.

Länsisatamaan on ja Pirkkolan pientaloalueelle on sijoitettu liikuteltavat, ei-kiinteät mittausasemat.

Niemen mukaan on hyödyllistä katsoa pääkaupunkiseudun ilmanlaatua laajemminkin, ei pelkästään Helsinkin näkökulmasta.

– Jos esimerkiksi verrataan Helsingin Mäkelänkatua ja Espoon Luukissa olevaa mittausasemaa, ero on todella huima.

– Luukin asema sijaitsee keskellä maaseutua ja sen lukuja katsellessa kyllä huomaa, miten puhdasta haja-asutusalueen ilma on Helsingin vilkasliikenteisiin paikkoihin verrattuna, Niemi pohtii.

Koko pääkaupunkiseudun parantunut ilmanlaatu näkyy selvästi myös allergioista ja astmasta kärsivien helsinkiläisten kohentuneena terveydentilana.

– Aivan varmasti allergiaoireilu vähenee sen myötä, kun pakokaasujen määrä hengitysilmassa vähenee, arvioi allergianeuvoja Sari Kälkäjä Helsingin allergia- ja astmayhdistyksestä.

– Tilannetta helpottaa myös se, että vaikka astmaa voikin pitää uutena kansantautina Suomessa, sen diagnostisointi on viime vuosina huomattavasti parantunut.

Kälkäjän mukaan myös esimerkiksi allergioiden siedätyshoidot ovat kehittyneet suuresti.

– Tablettimuotoinen siedätys on keventänyt hoitotaakkaa varsinkin lapsiperheissä.

Puolet matkustajista lensi ulos junasta Helsingissä – korona räjäytti pummilla matkustamisen määrän

Koronaepidemian aikana astmaatikoille on tärkeää, että sairaus on mahdollisimman hyvässä hoitotasapainossa.

Asiantuntijat suosittelevat lääkäriin menemistä, mikäli astmaoireet sitä edellyttävät. Aikaa varatessa on hyvä mainita olevansa astmaatikko, ja kertoa se, että kyse ei ole hengitystieinfektiosta, vaan astman pahenemisvaiheesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläinen lentokapteeni taittaa mökkimatkan saaristoon puolessa tunnissa – "Kun ajan rannan ohi, yhdeksän kymmenestä kännykästä on pystyssä"
 2. Jakomäen sydämen rakentaminen viivästyi, koulu alkoi vielä vanhoissa tiloissa – Projektinjohtaja: "Ehkä vähän haasteellisempi rakennus toteuttaa"
 3. Saunaraati löysi asuntomessuilta elämyksiä – täydelliseen saunahetkeen tarvitaan muutakin kuin kiuas
 4. Henkilökuntapula hidastaa uusien näytteenottopaikkojen avaamista Helsingissä – Näin moni saa tällä hetkellä koronatestistä positiivisen tuloksen
 5. Kaupunginteatterin ja Kansallisen teatterisyksy käynnistyy koronasta huolimatta – paikkoja myydään edelleen vain puolet normaalista
 6. Penkinlämmittäjistä tuttu Tero Tiittanen tekee Kuutamokeikan teatteri- ja eduskuntamies Ville Virkkusen kanssa
 7. Ylijäämäomenat kiertoon
 8. Pyöräliiton puheenjohtaja Helsingin Uutisissa: "Mitä enemmän lapsia tuodaan kouluun autolla, sitä vaarallisempia koulujen lähialueet ovat"
 9. Vihreiden Otso Kivekäs Helsingin Uutisissa: Laki kieltää ikäsyrjinnän, mutta sitä on helppo kiertää – "Ongelma on, että he eivät löydä uutta työtä"
 10. T24: Suomalaismatkailijat eivät enää työllistä Suomen suurlähetystöä Tallinnassa entiseen malliin
 11. Pyörällä kouluun
 12. Työvoima valuu Helsingin liepeille asuntojen hintojen, liikenneratkaisujen ja eläköitymisen vuoksi – Päätoimittaja Karri Kannala: "Helsinki ei voi ummistaa silmiään"
 13. Ikääntyneiden heikko työllisyys johtuu syrjinnästä, johon laki ohjaa
 14. "Tupsahda" kuuntelemaan iltasatuja – Malmin kirjastossa luetaan syksyllä satuja
 15. Päätoimittaja Kannala: Korona, asuntojen hintataso, liikenneratkaisut ja eläköitymiset eivät edistä muuttamista Helsinkiin vaan sen liepeille

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Helsinkiläinen lentokapteeni taittaa mökkimatkan saaristoon puolessa tunnissa – "Kun ajan rannan ohi, yhdeksän kymmenestä kännykästä on pystyssä"
 2. Pyöräilijä kaatui Malmilla – Haki kaupungilta 10 000 euron korvauksia
 3. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 4. Jätkäsaareen valmistui puisto, joka ei näytä järin luonnolliselta – vanhemmat seuraavat sydän kurkussa aluetta halkovan pyörätien liikennettä
 5. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa
 6. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 7. Kaivopuiston ajoestekokeilu keskeytetään – "Hyvistä tavoitteista huolimatta ei ollut onnistunut"
 8. Raidejokeri jumiutui valituskierteeseen Helsingissä – asukasyhdistys ja luonnonsuojelijat haluavat muuttaa pikaratikan linjausta
 9. Työvoima valuu Helsingin liepeille asuntojen hintojen, liikenneratkaisujen ja eläköitymisen vuoksi – Päätoimittaja Karri Kannala: "Helsinki ei voi ummistaa silmiään"
 10. Vihreiden Otso Kivekäs Helsingin Uutisissa: Laki kieltää ikäsyrjinnän, mutta sitä on helppo kiertää – "Ongelma on, että he eivät löydä uutta työtä"
 11. Jättikorttelin yhteispiha Helsingin kantakaupungissa on kuin linnan puisto – asukkaat kutsuvat sinne vieraitaan eväsretkelle
 12. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 13. T24: Virossa kolme uutta koronavirustartuntaa
 14. Helsingissä joukkoaltistuminen koronalle viime viikonlopun musiikkitapahtumassa
 15. Tällaista murskakritiikkiä sai Kaivopuiston kesäkokeilu: Kaikki liikkuivat niin kuin ennenkin, yrittäjät kärsivät ja betoniporsaat olivat rumia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.