Alkoholin matkustajatuonti Suomeen väheni vuonna 2019 – Suurin osa matkailijoista ei tuonut mitään alkoholijuomia

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vastikään julkaisemien tilastojen mukaan vuonna 2019 suomalaiset toivat ulkomailta yhteensä 61,4 miljoonaa litraa alkoholijuomia. Sataprosenttiseksi alkoholiksi muunnettuna alkoholin matkustajatuonti väheni 12,4 prosenttia 6,2 miljoonaan litraan.

Thea Ekholm

Litroissa mitattuna alkoholijuomien matkustajatuonti kuitenkin kasvoi 1,5 prosenttia vuonna 2019. Tämä johtuu siitä, että matkustajat toivat aiempaa enemmän mietoja alkoholijuomia ja vähemmän väkeviä juomia.

Toisaalta suurin osa eli 58 prosenttia matkailijoista ei palatessa tuonut mitään alkoholijuomia. Näiden matkustajien suhteellinen osuus on pitkällä aikavälillä lisääntynyt.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan alkoholintuonti Latviasta on lisääntynyt, vaikka suurin osa alkoholijuomista tuodaan edelleen Virosta tai Helsingin ja Tallinnan väliä risteileviltä laivoilta. – Suurin osa matkustajien Suomeen tuomista alkoholijuomista ostetaan edelleen joko Virosta tai laivalta Virosta palattaessa. Väkeviä juomia tuodaan kuitenkin maahan huomattavassa määrin myös muualta, THL:n johtava asiantuntija Thomas Karlsson kertoo.

Alkoholintuonti Latviasta on lisääntynyt vuodesta 2018.

– Näyttää siltä, että osa siitä alkoholista mitä aiemmin ostettiin Virosta tai laivoilta, ostetaan nyt Latviasta, Karlsson lisää.

Juomaryhmittäin tarkasteltuna oluiden, long drink –juomien ja viinien matkustajatuonti lisääntyi ja siidereiden, välituotteiden ja väkevien alkoholijuomien tuonti väheni vuonna 2019.

Panimotuotteita Suomeen tuotiin viime vuonna 44,1 miljoonaa litraa, mietoja viinejä 10,7 miljoona litraa ja välituotteita 1,1 miljoonaa litraa. Väkevien alkoholijuomien matkustajatuonti puolestaan väheni 7,5 miljoonasta litrasta 5,5 miljoonaan litraan vuonna 2019.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut