Yandex.Taxi-sovellus toimii laittomasti Virossa

Postimees-lehden uutisen mukaan vuoden 2018 toukokuusta lähtien Virossa toimineella Yandex.Taxi -sovelluksella ei ole asianmukaisia lupia taksipalveluiden tarjoamiseen maassa.

Virossa henkilöliikenteen palveluntarjoajalla pitää olla taksilisenssi riippumatta siitä, onko kyseessä perinteinen taksifirma vai kuljetussovellus. Yandex.Taxi-sovellus on Virossa kolmanneksi suurin kuljetussovellus Boltin ja Uberin jälkeen.

Tallinnan kunnallispoliisin (MUPA) tiedottajan Meeli Huntin mukaan Boltilla ja Uberilla on kaikki tarvittavat luvat henkilöliikenteen palveluiden tarjoamiseksi Virossa, mutta Yandex.Taxin luvista poliisilla ei ole tietoa.

Postimees-lehden selvityksen mukaan Yandex.Taxilla ei ole myöskään ketään oikeustoimikelpoista edustajaa Virossa, joten yritys ei myöskään maksa veroja maahan. Yandex.Taxin rekisteröity toimipaikka on Alankomaissa ja yrityksen lehdistöosaston mukaan, sillä ei ole omia autoja tai kuljettajia Virossa, vaan se toimii yhteistyökumppaneiden kanssa. Yritys odottaa yhteistyökumppaneidensa noudattavan Viron lakeja. Viron talous- ja viestintäministeriön tie- ja rautatieosastoa edustavan Hindrek Allveen mukaan Yandex.Taxi luokitellaan kuljetusyritykseksi, kuten Uber ja Bolt, joten sitä koskevat Virossa kaikki julkisen liikenteen lain vaatimukset. Tämä tarkoittaa sitä, että Yandex.Taxilla on oltava toimilupa. Koska lupaa ei ole, Yandex.Taxi toimii Virossa laittomasti.

On myös käynyt ilmi, että Yandex.Taxi rikkoo julkisen liikenteen lain pykälää asiakkaille tiedottamisessa.

Virossa taksisovellusten on varmistettava, että matkustaja näkee kuljettajan nimen, valokuvan ja palveluntarjoajan korttinumeron sovelluksen avulla. Yandex.Taxin sovellus ei näytä kuljettajan kuvaa matkan aikana, mikä tarkoittaa sitä, että joku toinen henkilö voisi tarjota kuljetuspalvelua toisen kuljettajan tilillä.

Viron turvallisuuspalvelu on myös varoittanut Yandex.Taxi-sovelluksen käytöstä, sillä on epäilys, että sen keräämät tiedot tallennetaan Venäjän palvelimille. Venäjä ei noudata EU:n tietosuojavaatimuksia ja -periaatteita.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut