Alkoholituonti Virosta kasvoi neljänneksellä vuonna 2019 – Miljoonia litroja siitä menee jälleenmyyntiin Suomessa

Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy:n tekemän tuoreen haastattelututkimuksen mukaan suomalaisten alkoholituonti Virosta kasvoi viime vuonna 26 prosenttia. Erityisesti kasvoi mietojen alkoholijuomien tuonti.

Thea Ekholm

Suomalaiset toivat Virosta vuonna 2019 yhteensä 37 miljoonaa litraa alkoholijuomia. Vaikka suomalaisten matkat Viroon ovat vähentyneet noin kolme prosenttia vuoteen 2018 verrattuna, on alkoholijuomien tuonti litramääräisesti lisääntynyt 26 prosenttia. Oluen, siiderin ja long drink -juomien tuonti lisääntynyt lähes 40 prosenttia.

Eniten tuotiin olutta (16,9 miljoonaa litraa) ja long drink -juomia (9,1 miljoonaa litraa).

Oluen tuonti Virosta on lisääntynyt 35 prosentilla ja long drink -juomien tuonti 39 prosenttia vuoteen 2018 verrattuna. Myös siiderin tuonti on lisääntynyt voimakkaasti, jopa 42 prosenttia. – Näyttää siltä, että vaikka suomalaisten matkustaminen Viroon väheni edelleen vuonna 2019 aiempiin vuosiin verrattuna, kääntyi alkoholijuomien tuonti Virosta nousuun. Todennäköisesti tämä johtuu Viron alkoholiveron laskusta, Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy:n toimitusjohtaja Pasi Nurkka toteaa.

Väkevien alkoholijuomien tuonti Virosta on puolestaan vähentynyt 30 prosenttia ja viinin tuonti kuusi prosenttia. Absoluuttiseksi alkoholiksi muutettuna alkoholijuomia tuotiin Virosta kolme prosenttia (lähes 0,1 miljoonaa litraa) enemmän kuin vuonna 2018.

Myös suomalaisten suurtuojien määrä ja heidän tuomansa alkoholin määrä on kasvanut. Yli 100 litraa alkoholijuomia Virosta tuoneiden osuus kasvoi vuoden 2018 2,7 prosentista 3,6 prosenttiin ja he toivat noin 40 prosenttia kaikista suomalaisten Virosta tuomista alkoholijuomista. Vajaa viidennes (18,4 %) matkustajista toi neljä viidesosaa (80,3 %) Virosta Suomeen tuoduista alkoholijuomista.

Jopa noin 30 prosenttia Virossa vierailleista suomalaisista sanoi Viron edullisemman hintatason olevan ainoa tai merkittävä syy matkustaa maahan. Vuonna 2018 ainoastaan 18 prosenttia matkustajista sanoi hintatason olevan merkittävä tai ainoa syy matkaan. Matkustajista 37 prosenttia (43 % vuonna 2018) sanoi, ettei Viron edullisemmalla hintatasolla ollut vaikutusta matkustuspäätökseen.

Virossa vierailleilta matkailijoilta kysyttiin, kuinka suuren osan Suomeen tuotavasta alkoholista he arvioivat menevän jälleenmyyntiin. Matkailijat arvioivat keskimäärin 21 prosenttia tuoduista juomista myytävän eteenpäin. Tämä tarkoittaisi, että noin 8 miljoonaa litraa alkoholia tuotaisiin myytäväksi Suomessa. Tulokset selviävät Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy:n toteuttamasta haastattelututkimuksesta, jossa on haastateltu Viron ja Suomen välisillä laivoilla tammi-joulukuussa 2019 yhteensä 1 927 suomalaista matkustajaa. Tutkimuksen ovat vuodesta 2016 alkaen tilanneet Palvelualojen ammattiliitto PAM, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto, Päivittäistavarakauppa ry PTY, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ja Suomen alkoholijuomakauppayhdistys SAJK.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.