Sebastião Salgadon ikoniset kuvat brasilialaiselta kultakaivokselta ovat esillä Tallinnan Fotografiskassa

Helmikuun 14. päivä valokuvataiteenmuseo Fotografiskassa Tallinnassa avautui ranskalaisbrasilialaisen valokuvaaja Sebastião Salgadon näyttely Gold – Kulta.

Thea Ekholm

Lélia Wanick Salgadon kuratoima valokuvanäyttely Kulta esittelee valokuvaaja Sebastião Salgadon brasilialaisessa Serra Peladan kultakaivoksessa ottamia kuvia vuodelta 1986. Tämä kuuluisa valokuvasarja on kokonaisuudessaan esillä Tallinnan Fotografiskassa.

Valokuvat vangitsevat katsojansa ainutlaatuisella ja voimakkaalla kertomuksella ihmisen tilasta.

– Joidenkin mielestä olen kuvajournalisti, toisten mielestä olen aktivisti. Kumpikaan ei ole totta. Ainoa totuus on se, että valokuvaus on elämäni. Kaikki valokuvani vastaavat hetkiä, jotka olen kokenut intensiivisesti, Sebastião Salgado kertoo. Salgado odotti kuusi vuotta päästäkseen kuvaamaan Serra Peladan kaivokseen ja vihdoin vuonna 1986 lupa heltisi. Siihen aikaan Serra Pelada oli maailman suurin kultaesiintymä. Avolouhos sijaitsi kuumassa ja kolkossa viidakossa, 430 kilometrin päässä Amazonilta. Se houkutteli viidakkoon 52 000 kullankaivajaa, jotka työskentelivät epäinhimillisissä oloissa toteuttaakseen unelman paremmasta elämästä itselleen ja perheelleen.

– Kymmenen vuoden ajan kaivos piti yllä unelmaa kauan luvatusta El Doradosta. Nykyään Brasilian kiivain kultakuume on enää legenda, jota ylläpitävät muutaman muistot, tuskallinen katumus ja valokuvat, Salgado sanoo.

Sebastião Salgado on vuonna 1944 syntynyt ranskalaisbrasilialainen valokuvaaja ja luonnon ystävä. Hän asuu vaimonsa Lélia Wanick Salgadon kanssa Pariisissa. Salgadon vaimon tuottaa ja kuratoi kaikki hänen näyttelynsä. Pariskunta on työskennellyt yhdessä 1990-luvulta lähtien sademetsien palauttamiseksi Brasiliaan.

Sebastião Salgadon valokuvanäyttely on avoinna 10.3.2020 saakka.

Fotografiska Tallinn, Telliskivi 60 a-8, Tallinna

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut