Tutkimuksen mukaan virolaisnuoret juovat nykyään vähemmän alkoholia

Viron yleisradion uutisen mukaan tuore tutkimus osoittaa, että virolaisten koululaisten alkoholin kulutus on kääntynyt laskuun vuodesta 2003 lähtien.

Kuvituskuva. Johanna Erjonsalo

Thea Ekholm

Tarton yliopistossa tehdyn opinnäytetyön mukaan Virossa koululaisten alkoholinkäyttö kasvoi 1990-luvulla, pysyi ennallaan 2000-luvun alussa ja alkoi vähentyä vuonna 2003.

Daisy Kudren tekemässä opinnäytetyössä vertailtiin 15- ja 16-vuotiaiden virolaisten, latvialaisten, liettualaisten, suomalaisten ja ruotsalaisten nuorien alkoholinkäyttöä vuosina 2003-2015. Tutkimuksen mukaan Virossa teini-ikäiset käyttävät nyt vähemmän alkoholia kuin vuonna 2003.

Sekä tyttöjen että poikien alkoholin käyttö oli vähentynyt vuoteen 2015 mennessä. Samanlainen muutos oli tapahtunut myös Suomessa.

Vuonna 2003 Virossa 60,7 prosenttia tytöistä ja 60 prosenttia pojista kertoi käyttäneensä alkoholia. Vuonna 2015 tyttöjen osuus oli enää 39,1 prosenttia ja poikien 31,6 prosenttia. Eniten alkoholia käyttäneiden nuorten määrä väheni tutkimuksen mukaan Liettuassa ja vähiten taas Latviassa.

Daisy Kudren mukaan nuorten alkoholinkäytön väheneminen on globaali trendi, joka johtuu muun muassa lisääntyneestä tietoisuudesta alkoholin vaaroista sekä sosiaalisten asenteiden ja olosuhteiden muutoksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.