Suomalaiskaksikko auttoi konservoimaan Viron merimuseon uuden näyttelyn 700 vuotta vanhan tähtiesineen

Viron merimuseon uuden perusnäyttelyn tähtiesine on 700 vuotta vanha hylky, joka on esillä vastikään remontoidussa Paksun Margareetan tykkitornissa Tallinnassa.

Keskiaikainen Paksun Margareetan torni on itsekin Unescon maailmanperintöluettelossa, mutta myös siellä esillä oleva keskiaikaisen koggi-rahtialuksen hylky on koko Euroopan mittakaavassa harvinaisuus.

– Kyseessä on 1300-luvulta peräisin oleva, puurunkoisen koggin hylky. Se on todella harvinainen, eikä sellaista ole esillä missään muussa museossa, Viron merimuseon johtajan Urmas Dresen kertoo.

Aluksen löytyminen oli varsinainen ihme. Vuonna 2015 Tallinnassa, Kadriorgin rannassa rakennettiin maanalaista parkkihallia. Kaivinkone kaivoi maahan kuoppaa ja toi yhdellä kauhaisulla neljän metrin syvyydestä mukanaan muutaman palan vanhaa puuta. Kaivinkoneen kuopaisu näkyy edelleen hylyn rungossa. Kadriorgista hylky siirrettiin Lentosataman merimuseon pihalla olevaan telttaan konservoitavaksi. Koko prosessin ajan hylky on ollut yhtenä kappaleena, eikä sen kuljettaminen Lentosatamasta Paksun Margareetan torniin Tallinnan Vanhaankaupunkiin ollut helppo prosessi. Puhumattakaan siitä, miten se saatiin esille museon pohjakerrokseen.

– Hylky tuotiin lentosatamasta tänne yöaikaan, kun ei ollut muuta liikennettä. Sitten se nostettiin paikalleen entiselle sisäpihalle katon kautta, Dresen kertoo.

Ennen esillelaittoa hylky piti kuitenkin konservoida. Siihen tarvittiin sellaista erikoisosaamista, jota Viron Merimuseolla ei ollut. Niinpä apua pyydettiin Suomesta. Apuun tulivat harvinaisen konservoinnin erikoisalan eli vettyneen arkeologisen materiaalin konservoinnin osaajat Eero Ehanti ja Heikki Häyhä

– Tulimme mukaan projektiin vuoden 2017 lopulla. Meillä oli konservointiprojektissa konsultin rooli eli neuvoimme, mitä hylylle kannattaa tehdä, että se saadaan säilymään, Heikki Häyhä kertoo.

Eero Ehanti ja Heikki Häyhä vierailivat säännöllisesti Lentosataman merimuseossa ja osallistuivat myös käytännössä aluksen konservointiin ja puhdistamiseen.

– Jo varhaisessa vaiheessa päätettiin, että tässä entisöintiprojektissa ei käytetä turhia kemikaaleja. Se on alalla aika yleistä. Esimerkiksi hylyn puhdistamiseen käytettiin kuivajääpuhallusta, Eero Ehanti kertoo.

Vaikka alus on koko entisöintiprojektin ajan ollut yhtenä kappaleena, on sille jouduttu tekemään monenlaisia toimenpiteitä. Löydettäessä alus oli ihan vinossa, joten runko on suoristettu. Lisäksi hylkyyn on isketty paljon uusia rautatappeja, jotta se pysyy kasassa.

Nyt entisöity hylky on arvoisellaan paikalla Viron merimuseon uudessa perusnäyttelyssä, Paksun Margareetan tykkitornin katetulla sisäpihalla.

– Arvostamme suuresti suomalaisten konservaattoreiden panosta tärkeimmän näyttelyesineemme säilymiseen, ja yritämme tehdä kävijöihin vaikutuksen esittelemällä koggia uudella tavalla, Urmas Dresen sanoo.

Koggin hylyn entisöinti oli ensimmäinen näin mittava Suomen ja Viron välinen yhteistyöprojekti. Suomalaisasiantuntijoiden mukaan uusia yhteistyömahdollisuuksia löytyy varmasti myös tulevaisuudessa.

– Hankimme tämän projektin takia Heikin kanssa Viron e-kansalaisuudet ja perustimme tänne For Our Generation -yrityksen eli FOGin, jonka kautta voimme konsultoida jatkossakin tällaisia entisöintiprojekteja, Eero Ehanti kertoo. Lisätietoja entisöintiprojektista löydät FOG-yrityksen verkkosivuilta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut