Latvialainen AirBaltic panostaa Tallinnan lentokenttään – Kasvattaa sekä lentojen määrää että kohdevalikoimaa

Latvian valtion omistamalle AirBaltic-lentoyhtiölle viime vuosi oli menestyksekäs. Lentoyhtiö kasvatti matkustajamääräänsä 17 prosenttia edellisvuoteen verrattuna ja ylitti ensimäistä kertaa 4 miljoonaan matkustajan rajan. Myös yrityksen liikevaihto kasvoi 18 prosenttia vuoteen 2017 verrattuna.

Thea Ekholm

Myös Tallinnan lentokentällä AirBalticin kasvuluvut ovat komeat. Matkustajamäärä kasvoi 14 prosenttia vuoteen 2017 verrattuna ja lehtoyhtiö kuljetti viime vuoden aikana yhteensä 444 000 matkustajaa Tallinnan lentokentän kautta.

AirBalticin markkinaosuus Tallinnan kentällä on noussut 19 prosenttiin ja siitä on tullut kentän suurin lentoyhtiö, joka kuljettaa eniten virolaisia maailmalle. Tänä vuonna AirBalticilla on viikoittain 104 suoraa lentoa Tallinnasta 12 eri kohteeseen. Se on 73 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

– AirBalticin strategiana on tarjota suoria lentoja kaikista Baltian maiden pääkaupungeista, Riiasta, Vilnasta ja Tallinnasta muualle Eurooppaan. Haluamme yhdistää Baltian maat Euroopan pääkaupunkeihin. Tarkoituksena on, että matkustaja pääsee hyvän yhteistyökumppaniverkostomme kautta Riiasta yhden pysähdyksen taktiikalla kaikkiin maailman pääkaupunkeihin, AirBalticin Suomen, Ruotsin ja Norjan myyntipäällikkö Jan Nyholm kertoo.

Tallinnan vain yhden kiitoradan omaava lentokenttä on Riian ja Vilnan kenttiin verrattuna pieni. AirBaltic näkee kentän kuitenkin tärkeänä kehityskohteena, jonka reittivalikoimaa ja lentomäärää kannattaa kasvattaa.

– Virolaiset haluavat lisää lentoyhteyksiä maailmalle ja AirBaltic haluaa tarjota heille suorat yhteydet ja helpon tavan matkustaa. Virolaisia kiinnostavat Euroopan isot pääkaupungit sekä hiihtokohteet. Sen takia joulukuusta alkaen AirBaltic lentää Tallinnasta Salzburgiin, Jan Nyholm lisää.

Salzburgin lisäksi tulevan kesän uutuusreittejä Tallinnasta ovat Malaga, Bryssel ja Kööpenhamina. AirBaltic tuo Tallinnan lentokentän reittivalikoimaan hyväksi havaittuja kohteita, joille tiedetään olevan iso kysyntä. Hyvänä esimerkkinä vaikkapa ensi kesän uutuuskohde Malaga.

Jo nyt Tallinnasta pääsee AirBalticin siivin Amsterdamiin, Berliiniin, Lontooseen, Osloon, Pariisiin, Tukholmaan, Wieniin ja Vilnaan.

– Tallinnan lentokentän koko on toki haaste, mutta tällä hetkellä kentällä on vielä kasvunvaraa. Toisaalta, jos Tallinnan lentokenttää halutaan jossain vaiheessa kasvattaa, se tarkoittaa kentän siirtämistä muualle. Nykyisessä sijainnissaan se ei voi kasvaa.

Tallinnan mittakaavassa laivamatkailu Suomen ja Viron välillä on huomattavasti suurempaa liiketoimintaa kuin lentäminen. Niinpä isommat investoinnit on viime vuosina laitettu sataman matkustajaterminaalien remontointiin ja liikennejärjestelyjen parantamiseen. Toki Tallinnan lentokenttääkin kunnostetaan ja uudistetaan koko ajan. Viime vuonna kenttä sai myös uuden, ison pysäköintitalon. Lentokentän matkustajaterminaalin laajennuksesta on myös olemassa suunnitelma.

– Ero näkyy siinä, että Latviassa rahat laitetaan lentokenttään ja Tallinnassa investoinnit tehdään satamaan. Riian kentän matkustajamäärä on vielä hiukan pienempi kuin Tallinnan sataman eli noin 7 miljoonaa matkustajaa, Nyholm kertoo.

Suomalaisten lentomatkustajien määrä ei ole Jan Nyholmin mukaan Tallinnan lentokentällä kovin merkittävä. Mahdolliset hintaerot lentolipuissa eivät ole Suomen ja Viron välillä niin suuria, että se kannustaisi matkustajia suurissa määrin saapumaan Tallinnaan laivalla ja jatkamaan siitä lentäen eteenpäin.

– Helsingistä pääsee tunnin vaihdolla lentäen käytännössä mihin vaan. Hintaero Viron ja Suomen välillä ei ole niin suuri, että rahansäästö ylittäisi ihmisten mielissä ajansäästön.

Myös Suomi on tärkeä markkina AirBalticille. Tällä hetkellä lentoja on kolmesta kaupungista: Helsingistä, Turusta ja Tampereelta.

Tänä kesänä AirBalticilla on 52 viikoittaista lentoa Suomen kautta.

– Riian kentän kautta suomalaiset pääsevät AirBalticin ja sen yhteistyökumppaneiden lennoilla 300 kohteeseen eri puolilla maailmaa. Riian kenttä on pieni ja kätevä, joten lennon vaihto sujuu siellä helposti ja nopeasti, Jan Nyholm vakuuttaa.

Tällä hetkellä AirBalticilla on suorat lennot Riiasta yli 70 kohteeseen, Tallinnasta 12 kohteeseen ja Vilnasta kuuteen kohteeseen. Lentoyhtiön tulevan kesän uutuuskohteet, jonne pääsee suorilla lennoilla Riiasta, ovat Dublin, Stuttgart, Kos, Menorca ja Lviv Ukrainassa.

Aiheeseen liittyvää

  1. AirBaltic aloittaa suorat lennot Tallinnasta Salzburgiin joulukuussa
    18.3.2019 11:00

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut