Hylätty Kreenholmin tehdasalue odottaa uutta elämää Narvassa

Valtavat punatiiliset rakennuksen kohoavat jo hiukan rapistuneen tiilimuurin taustalla. Pihamaa aidan takana puskee vesakkoa ja aika on murtanut asfaltoidut tiet. Tehdashallit kumisevat tyhjyyttään.

Kreenholmin tehdasalue sijaitsee saarella keskellä Narvajokea. Thea Ekholm

Thea Ekholm

Narvassa sijaitseva vanha Kreenholmin tekstiilitehdas oli aikanaan Euroopan suurin ja työllisti yli 10 000 ihmistä. Nyt Narvajoen saarelle rakennettu tehdasalue on seissyt tyhjillään vuodesta 2010 lähtien.

Ajan hammas on syönyt rakennuksia. Ikkunalasit ovat monesta kohtaa rikki. Oviaukkoja on peitetty pahvilla. Hetken aikaa on vaikea kuvitella, että vielä 2000-luvun alussa täällä valmistettiin tuotteita Marimekolle ja Finlaysonille.

Tehdasalue on valtava. Kooltaan yli 30 hehtaaria. Joku sanoo, että tilaa on saman verran kuin viidessä Eduskuntatalossa yhteensä. Kun astuu tiilimuurien sisään ja näkee edessään ensimmäiset tehdasrakennukset, ei ymmärrä, ettei ole vielä nähnyt alkuakaan.

Muurien ulkopuolella Kreenholmin tehdasalueeseen kuuluvat vielä asuinkäytössä olevat vanhat työläisten kasarmit sekä Narvan sairaala. Puistoalueella, myös muurien ulkopuolella, sijaitsee vanha tehtaan johtajan asunto, jossa toimii nykyään Narvan taiteilijaresidenssi.

Kreenholmin tehtaan perusti vuonna 1857 saksalainen puuvillakauppias Ludwig Knoop Hän myös työskenteli tehtaan johtajana kuolemaansa saakka vuonna 1894. Tehtaan ainutlaatuinen sijainti saarella, keskellä Narvajokea selittyy sillä, että se sai energiansa joen koskessa olleesta vesiturbiinista. Nyt joen kosket ovat lähes tyhjää kivikkoa.

Venäjä on valjastanut vesivoiman käyttöönsä patoamalla jokea omalta puoleltaan rajaa.

Kreenholm tuo mieleen Finlaysonin vanhan tekstiilitehtaan Tampereen keskustassa. Punatiiliset rakennukset, joki ja koski. Silti paikan koko on se, mikä mykistää. Talojen takaa paljastuu aina vaan uusia rakennuksia ja porttikäytäviä, jotka vievät uusille pihamaille.

Valtavan alueen kunnossapito on kallista, eivätkä uudet suunnitelmat tehdasalueen muuttamiseksi kulttuurikeskukseksi ole edenneet toivotulla nopeudella. Viime kesänä Kreenholmissa alkoi vihdoin tapahtua. Yksi tehdasalueen valtavista pihapiireistä toimi Kremlin satakieli -teatteriesityksen näyttämönä ja houkutteli paikalle yli 24 000 virolaista. Suurin osa heistä ei koskaan aikaisemmin ollut käynyt Narvassa.

Uusi musiikkifestivaali Station Narva toi puolestaan paikalle kulttuuriväkeä niin Tallinnasta kuin Pietaristakin. Saa nähdä miten käy tulevana kesänä. Jos Narva, monista epäilyistä huolimatta, valittaisi Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2024, se olisi varmasti piristysruiske myös Kreenholmin tehdasalueelle.

Jos suunnitelmat alueen kehittämiseksi toteutuvat, niin kahdenkymmenen vuoden kuluttua Kreenholm on yksi Narvan vetovoimatekijöistä. Alueelle on suunniteltu niin asuinrakennuksia, viihde- ja kulttuurikeskus, konserttisali, konferenssikeskus, teknologiapuisto kuin ostoskeskuskin.

Ennen kuin tämä kaikki toteutuu, kannattaa Kreenholmiin matkustaa nauttimaan sen ainutlaatuisesta tunnelmasta.

Kreenholmin tehdasalueeseen voi tutustua joka sunnuntai klo 12.00 järjestettävillä, opastetuilla kävelykierroksilla, jotka lähtevät osoitteesta Joala tänav 21, Narva. Kierroksen kesto on kaksi tuntia ja se maksetaan käteisellä paikan päällä. Opastuskielet ovat englanti, venäjä ja viro.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut