Helsinkiläinen jalkapalloseura teki poikkeuksen rahastonsa käyttöön – tukee vähävaraisia perheitä koronan aikana

Jalkapallo: Oulunkylän Gnistan palasi jalkapallon Ykköseen neljän vuoden tauon jälkeen.

Oulunkylän Gnistan ry:n puheenjohtaja Risto Murrolle seura on aina edustanut elinikäistä ystävää, josta pidetään huolta vaikeinakin aikoina. Jari Kostiainen

Jari Kostiainen

Vilskettä pitää Oulunkylän Gnistanin toimistolla, tai nyt siis lähinnä etäpalavereissa.

Jalkapallon Ykkösen piti alkaa huhtikuun puolessa välissä, mutta koronaviruspandemia on siirtänyt kaikkia kesälajien alkamisaikoja hamaan tulevaisuuteen. Gnistan palasi jalkapallon Ykköseen neljän vuoden tauon jälkeen.

Palloliitto oli koronashokin ensivaiheessa suunnitellut pääsarjoja alkavaksi kesäkuussa. Gnistan Oy:n toimitusjohtaja ja koko seuran valmennuspäällikkö Marko Kolsi arvelee, että pelit eivät ala vielä silloinkaan.

– Se oli siinä vaiheessa ehkä vähän optimistinen arvio. En tiedä itsekään, milloin sarja pitäisi aloittaa, Kolsi epäilee ääneen. Yleisen käsityksen mukaan kausi pelataan jossain muodossa, alkaa se sitten kesällä tai vasta elokuussa.

Palloliitto on päättänyt avustaa seuroja kolmen miljoonan kokonaistukipanoksella, joka koostuu sekä suorista että epäsuorista tuen muodoista.

– En tiedä, mitä me siitä aikanaan saamme? Kumppanimyynti on nyt hyvin haastavaa ja ottelutuloja ei ole. Meillä palkanmaksu keskeytyy pakosta, Kolsi ynnäilee.

Joukkue oli erittäin odottavainen kesän suhteen, kaiken piti olla valmista paluulle Ykköseen. Kun ottelut aikanaan alkavat, oulunkyläläisillä pitäisi olla iskukykyinen ryhmä jalkeilla.

Helmi-maaliskuussa joukkue sai vielä hyviä vahvistuksia, kun Hassan Sesay, Nnaemeka Anyamele ja Kasperi Liikonen liittyivät joukkueeseen – tässä joukossa on pääsarjakokemusta monen sadan ottelun verran. Ja sokerina pohjalla maalivahti Tomi Maanoja ja Joel Perovuo päättivät kevättalvella vetää keltasinisen paidan yllensä.

Myös seuran puheenjohtaja Risto Murto tekee pitkää päivää.

– Päivät töissä ja illat vapaaehtoistoimintaa, puheenjohtaja tiivistää.

Gnistanissa pelaa pienimmistä poika- ja tyttöjoukkueista naisiin ja ikämiehiin runsas tuhat pelaajaa. Seura on iso liikuttaja Oulunkylän ympäristössä.

Toiminnan jatkuvuus halutaan varmistaa kaikille. Seurassa on aktivoitu vuonna 2013 perustettu Kipinä-rahasto, joka pyrkii tarjoamaan tukea vähävaraisille perheille. Koronavirusepidemian johdosta keräys on poikkeuksellisesti avattu myös kriisin takia taloudellisiin vaikeuksiin joutuville, seura kertoo verkkosivuillaan.

Seurassa tiedostetaan avun tarve.

– Noin neljä nettipalaveria viikossa joukkueenjohtajien ja valmentajien kanssa. Ry on käynnistänyt sopeutumistoimenpiteet, palkkakustannuksissa pyritään pääsemään 30 prosentin säästöihin.

Gnistan-perhe on puheenjohtaja Murrolle rakas. Ykkösjoukkueen pelatessa Murron perheineen näkee joko myymässä lippuja tai makkaraa sekä kuuluttamassa.

– Ottelutapahtumissa tai turnauksissa oleminen on sivurooli, mutta hyvin mieluinen sellainen. Nyt tässä hetkessä on tärkeintä selvitä ja tarjota kaikille mahdollisuus jatkaa jalkapallon parissa myös tämän pandemian jälkeen, Murto sanoo vakavana.

Gnistan ry

Kaksikielinen seura

Perustettu 1924

Ruotsinkielisistä alkuunpanijoistaan huolimatta ollut aina jäsenistöltään hyvin kaksikielinen seura.

Pelipassipelaajia arviolta 1 100.

Seuralla on 12 kuukausipalkkaa ansaitsevaa toimihenkilöä, kaikki myös valmentavat.

Ykkösen päävalmentaja ja urheilutoiminnan johtaja Roberto Nuccio.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut