Perinteikäs helsinkiläisravintola keksi nopean poikkeusratkaisun – "Nyt meillä on säpinää"

Korona: Ravintolakoulussa reagoitiin nopeasti poikkeustilan vaatimuksiin.

Ari Hurunmäki osti Perhon ruokarekasta lounaan Lauttasaaren kirkolla. Sakari Nupponen
Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

Koronakriisi muuttuikin uuden oppimiseksi Perho Liiketalousopistossa. Käytännössä.

– Koulun ravintolan myynti tiivistettiin lounasaikaan. Rytminvaihdos onnistui, ja nyt meillä on säpinää, rehtori Juha Ojajärvi kuvailee.

Ravintola on toiminut vuoesta 1957 lähtien.

Opinnot jatkuvat pääsääntöisesti etänä, mutta opetusravintolassa ryhmien kiertoa on lyhennetty niin, että useille opiskelijoille voidaan tarjota siellä oppimismahdollisuuksia.

Helsinkiläinen ravintola käytti koronan tarjoaman tilaisuuden hyväkseen – yrittäjä: "Tein 30 000 euron päätöksen nopeasti"

Ulospäin tämä näkyy ravintolan ulosmyyntinä, joka on sallittu, kuten henkilöstöravintolan pitäminen.

Funkkissali on hiljentynyt, muttei tyhjä, koska annoksia odotellaan vuoronumeron perusteella. Asiakkaat pitävät asialliset välit.

Korona sotki Lehtovaaran ja Savoyn remonttisuunnitelmat – Helsingin jättimäinen ravintomaailma otti silti varaslähdön

Lähialueille ruoka toimitetaan myös kotiin. Laajemmalla kaarella kiertää Perhon ruokarekka: Töölöntorilta Ruskeasuon Kiskontielle, Pikku Huopalahden Korppaanmäentielle ja Munkkiniemen Laajalahdenaukiolle. Lisäksi Lauttasaaressa on kaksi pysäkkiä: uimahallilla ja kirkolla.

Ennakkotilaus kannattaa, sillä ainakin viime viikolla annokset loppuivat.

Tällä viikolla starttaa myös Perhon vegeruokaa kuljettava polkupyörä yhteistyössä naapuruston pyöräliikkeen kanssa.

Ojajärven mukaan tämä kaikki on ollut opiskelijoille erittäin motivoivaa: Olla itse mukana liiketoiminnan muutoksessa ja saada asiakkaiden lämpimät kiitokset!

Kokkiopintoja voi viedä koulussa eteenpäin jokseenkin normaalisti, mutta muun muassa baarityössä joudutaan erityisjärjestelyihin.

– Jokainen tänä keväänä valmistuva saa todistuksen. Siitä pidetään huoli, Ojajärvi lupaa niin työelämään kuin jatko-opintohin lähteville.

Huolia silti kasautuu. Nimittäin rahahuolia.

Kurssitukset, joita on koulu on myynyt, ovat nyt täysin seis. Perho PRO täydennyskouluttaa ravintola- ja matkailualalle aiemmin valmistuneita sekä järjestää lyhytkoulutuksia, esimerkiksi mocktail-kursseja.

Niiden loppuminen lyö loven talouteen, kuten myös kabinettien sulkeutuminen. Niiden varausaste on ollut hyvin korkea – jopa niin suurta, että osa salista muutettiin kabinettitiloiksi. Asiakkaina ovat käyneet yritykset, yhdistykset ja taloyhtiöt. Lisäksi Perho on ollut Hietaniemen läheisyyden takia suosittu muistotilaisuuksien pitopaikka.

– Ruokarekka ja muu ulosmyynti ovat plussaa tulevaisuutta ajatellen. Ne tuovat hyvää huomiota.

Perhon lounaan menekki onkin ollut suurempi kuin normaalisti. Esimerkiksi Lauttasaaren kirkolla rekkaa päivystänyt Ari Hurunmäki sanoi käyttävänsä joka toinen päivä näitä uusia palveluja.

Tiskin toisella puolella hovimestari Markku Häiväläinen harmitteli tulevan kesän epätietoisuutta.

– Moneen tilaisuuteen on luvattu mennä, mutta saa nähdä.

Viime kesänä Perhon ruokarekan saattoi bongata Temppeliaukion kirkolta ja Makujen Tapiolasta, joka oli Häiväläisen mukaan menestys.

Opiskelijahaut koulu sai tehtyä poikkeusolosuhteista huolimatta. Valitut saavat tiedon kesäkuun alussa. Hakijoita oli tänä vuonna edellistä enemmän. Kiinnostus on kuitenkin aiemmin ollut laskeva.

Tulevatko valitut kouluun alalla, jonka tulevaisuus näyttää nyt synkältä?

– Usko ja toivon. Ennen pitkää paikat ovat taas auki ja väki alkaa käydä niissä.

– Sinänsä tämä korona sattui ikävään saumaan. Helsingin ravintolamaailmassa oli juuri nyt niin hyvä kehitys. Paljon uusia mielenkiintoisia paikkoja, Ojajärvi pahoittelee.

Perhon liiketalousopiston viljelykset Malmin kampukselle tutustuttavat opiskelijat ruoan alkutuotantoon. Joka syksy siellä järjestetään myös sadonkorjuujuhlat. Arkistokuva

Perho Liiketalousopiston Malmin kampuksella valmistaudutaan kevääseen normaalisti. Yli hehtaarin kokoisilla pelloilla Longinojan varrella tehdään töitä niin kuin mitään koronaa ei olisikaan.

Rehtori Juha Ojajärven mukaan pelloilla ollaan nyt kehittämässä uusia palveluita. Perinteiset sadonkorjuujuhlat ovat syyskuun lopussa, jolloin kaupunkilaiset pääsevät taas opastetuille kierroksille ja myyjäisiin.

Osasta alueesta tulee showroom, jossa voi QR-koodia käyttäen hankkia myös omin päin tietoa kasveista ja niiden kasvatuksesta.

Sinänsä alue on tarkoitettu opiskelijoiden oppimisympäristöksi. Viime vuonna Green City Farm tuotti toista kertaa kestävän gastronomian huippuseminaarin. Tuolloin erityisenä aiheena oli urheilijoiden ruokavaliot: sporttigastronomia.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut