Helsingin koronalasku jo yli 500 miljoonaa euroa – "Jos kriisi jatkuu pidempään, joudutaan hakemaan säästöjä"

Kaupungin taloustilanne heikkenee merkittävästi koronaepidemian takia.

– Verotulojen ennakoidaan putoavan yli 300 miljoonaa euroa, kaupungin rahoitusjohtaja Tuula Saxholm arvioi.

Samaan aikaan sotemenot kasvavat 150–200 miljoonaa. Toimintatuottojen ennustetaan putoavan 50 miljoonalla eurolla. Muita menolisäyksiä ja tulojen menetyksiä uskotaan koituvan 30–50 miljoonaa euroa.

Tammi–maaliskuun talouskatsaus tulee kaupungin johdon käsittelyyn huhtikuun lopulla ja kaupunginhallitukseen heti sen jälkeen.

Koronatilanteen vaikutuksia talouteen on Saxholmin mukaan analysoitu laajasti maaliskuun puolivälistä alkaen. Helsingille aiheutuvia kustannuksia ja tulomenetyksiä on arvioitu muiden kuntien ja valtiovarainministeriön kanssa.

– Yhteisen tilannekuvan perusteella koronan vaikutukset kuntien tämän vuoden talouteen ovat mittavat, ja vaikutus ulottuu myös vuosiin 2021 ja 2022.

Jos kriisi jatkuu pidempään, joudutaan hakemaan säästöjä.

Valtio on luvannut kompensoida talousvaikutuksia kunnille. Helsinki toivoo, että kuntia tuettaisiin mahdollisimman pian konkreettisesti ja mittaluokaltaan riittävästi.

– Kaupungin taloustilannetta seurataan nyt erittäin tiiviisti. Maksuvalmiutemme on lähtötilanteessa hyvällä tasolla, mutta koronatilanteen aiheuttamat muutokset verotilityksissä ovat niin suuria, että ne vaikuttavat maksuvalmiuteen, ellei valtion kompensaatio toteudu nopeasti, Saxholm tähdentää.

Hän muistuttaa, että kriisillä on myös välillisiä vaikutuksia.

– Pitkäkestoisempia menolisäyksiä on odotettavissa riippuen siitä, kuinka hyvin pystymme torjumaan kriisin negatiivisia vaikutuksia heti alkuvaiheessa.

– Tähän kaupunki pyrkii kaikin tavoin tulemalla vastaan yrittäjiä ja luomalla toimintamalleja asukkaiden auttamiseen.

Helsinki varautuu myös siihen, että se voi joutua ottamaan lisää velkaa.

– Kuntasektorilla tulee olemaan painetta muodostuvien alijäämien kattamiseen velalla. Helsingillä kertynyttä alijäämää ei toki ole, mutta toisaalta meillä maan pääkaupunkina on valtavat kasvun tuomat haasteet etenkin investoinneissa.

– Paljon riippuu kriisin kestosta. Jos kriisi jatkuu pidempään kuin muutaman kuukauden ja pahenee, niin totta kai kaupunkikin joutuisi hakemaan säästöjä toimintakuluista. Tähän vaikuttavat oleellisesti myös valtion tukitoimet.

Sen sijaan tällä hetkellä Saxholm ei näe tarvetta leikkauksiin tai lomautuksiin. Ennemminkin kaupunki harkitsee vapautuvien resurssien kohdentamista sinne, missä niitä poikkeustilanteessa tarvitaan.

– Joissakin kohdissa voi syntyä säästöjä automaattisestikin, kun keskiössä on nyt tämän kriisin hoitaminen ja muu jää vähemmälle.

– Samalla valmistaudumme jo kriisin jälkeiseen aikaan, ja meille on tärkeää, että olemme silloinkin maailman toimivin kaupunki.

Valtion tukea Helsinki haluaa kohdennettavan sinne, minne kriisin vaikutukset kovimmin osuvat.

– Erikoissairaanhoidolle ja perusterveydenhuollolle muodostuu merkittävästi lisäkustannuksia mutta myös hoitovelkaa myöhemmäksi siirretyistä hoidoista. Valtion tulisi kompensoida nämä kustannukset täysimääräisesti.

Lisäksi valtion tulisi Helsingin mielestä korvata myös menetetyt verotulot sekä muut koronasta aiheutuvat lisämenot ja tulonmenetykset.

Poliitikot kaipaavat tietoa

Poliitikkopiireissä on Helsingin Uutisten tietojen mukaan kannettu huolta siitä, että he eivät ole saaneet riittävästi tietoa kriisin vaikutuksesta kaupungin talouteen.

Rahoitusjohtaja Tuula Saxholmin mukaan pormestari antoi alustavan arvion talousvaikutuksista valtuustossa ja tilannekuva on ollut esillä myös kaupunginhallituksessa.

– Kaupungin johtoryhmä kokoontuu tiivistetyllä aikataululla kahdesti viikossa ja koronakoordinaatioryhmä joka päivä. Kaupunginhallitusta informoidaan tilanteesta viikoittain, Saxholm kuvailee.

– Mahdollisista toimista ja tarvittavista muutoksista talousarvioon tullaan keskustelemaan kevään aikana, kunhan valtion toimenpiteistä saadaan konkreettisempaa tietoa.

Mainos: Helsingin kaupunki

Mainos: Helsingin kaupunki

50-luvun kerrostalo puolitti lämmityskulunsa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut