Perunoita ja marjoja voi kasvattaa myös parvekkeella– Helsinkiläisäiti Rita: "Haluan, että 5-vuotias poikani näkee, mistä ruoka tulee"

Ritva Lehto odottaa malttamattomasti, koska pääsee laittamaan puutarhaansa. Niin kauan on kuitenkin maltettava, kun on yöpakkasia. Anniina Virtanen
Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Itäväylän varressa sijaitsevassa Plantagen myymälässä käy aamupäivällä kuhina. Myymäläpäällikkö Mira Pötrönen sanoo, ettei tähän aikaan näin hulinaa tavallisesti ole.

– Täällä on hyvin poikkeuksellinen tilanne. Osittain se johtuu siitä, että kevät on aikaisessa. Varmasti myös koronalla on oma osuutensa siihen, Pötrönen sanoo.

Itäväylän Plantagenissakin odotettiin vaikeita aikoja, joten asiakkaiden määrä yllättivät työntekijät. Kun ihmiset viettävät paljon aikaansa kotonaan, huomaa sellaisia puhdetöitä, joille ei ehkä muuten arjessa ole ollut aikaa.

Plantagenissa kierrellyt puutarha-alalla työskentelevä Antti Hyrske on myös huomannut, että esimerkiksi puutarhatöistä on kiinnostuttu aivan eri tavalla.

Samalla kun pienremontointi ja puutarhatyöt tuovat kaivattua tekemistä arkeen, ne voivat viedä ajatuksia pois ikävästä maailmantilanteesta. Plantagenissa on huomattu, että siementen osto on kasvanut paljon.

Kun kotona viettää paljon aikaa, haluaa myös tehdä kodistaan viihtyisän. Siksi myös viherkasvien menekki on ollut kovaa.

Esikasvatusta voi tehdä myös kotonaan.

– Huomaa, että parvekkeita halutaan jo laittaa kuntoon ja pihoilla vietetään paljon aikaa, Pötrönen sanoo.

Istutusostoksille tullut Rita Rannekin huomaa, että väkeä on paljon enemmän kuin tavallisesti. Hän on kerännyt kärryyn muutamia istutettavia kukkia ja kaksi hyönteishotellia.

– Nämä hotellit eivät ole minulle, vaan ystäville. En halua houkutella pörriäisiä lähelleni, hän naurahtaa.

Onko Ranne innostunut puhdetöistä, kun kotona tulee vietettyä nyt enemmän aikaa?

– Olisin täällä joka tapauksessa. Asun 60-luvun kerrostalossa, jossa on pienen pieni parveke. Siinä ei ole helppoa kasvattaa mitään, kun sitä ei voi lasittaa. Linnut ja oravat käyvät siellä vähän väliä. Kerran orava hyppäsi ikkunasta sisään, Ranne muistelee.

Ranteella on paljon yrttejä parvekkeella kasvamassa. Lisäksi hän haluaisi kokeilla marjapensaita, kylvää perunaa ja istuttaa sipuleita. Kun kyseessä on parveke, perunan kylväminen onnistuu ämpäriin.

– Haluan, että 5-vuotias poikani näkee, mistä ruoka tulee lautaselle.

Ranne jonottaa siirtolapuutarhaan, ja oma piha olisi hänelle unelma.

Pääkaupunkiseudun Plantageneissa ostokäyttäytyminen on hieman erilaista kuin maakunnissa. Helsingissä marjapensaat ostetaan tavallisemmin ruukkuihin tai istutuslaatikoihin.

– Vuosien saatossa olen huomannut, miten ostokäyttäytyminen on muuttunut. Enemmän halutaan istuttaa ruukkuihin pienemmissä tiloissa. Meillä menee sesonkituotteiden lisäksi marjaa ja yrttejä paljon, Pötrönen sanoo.

Markkinoille on tullut lajikkeita, jotka on tarkoitettu ruukussa kasvattamiseen.

– Mitä vaan voi kokeilla kasvattaa parvekkeella. Uusiin taloihin tehdään isoja parvekkeita.

Kiertelemään tullut Ritva Lehto asuu pientalossa, ja hän haluaisi jo päästä laittamaan pientä pihaansa kuntoon. Hän tuli ostamaan multaa, mutta niin kauan kun on yöpakkasia, on syytä malttaa istutusten ja kylvämisten kanssa.

Pötrönenkin sanoo, että vielä on aikaista kylvämiselle, mutta esimerkiksi porkkanoita ja salaatteja voi kylvää kylmäänkin maahan.

– Esikasvatusta voi tehdä myös kotonaan sisällä, Pötrönen muistuttaa.

Maalis- ja huhtikuu ovat parasta taimien esikasvatusaikaa, joten siemenet on hyvä laittaa itämään vaikka ikkunalaudalle. Huhtikuussa kannattaa vaihtaa myös viherkasvien ja kukkien multa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 2. Säilyykö ostari vai ei? – Kontulan kehitykselle haetaan uutta vauhtia arkkitehtuurikilpailusta
 3. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 4. Muumien syntymästä 75 vuotta: Kansallismuseo juhlistaa näyttelyllä – katso tärpit helsinkiläisten museoiden tarjonnasta kesällä
 5. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 6. Lukijalta: Finnairin kriisissä pitäisi harkita myös säästöjä
 7. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 8. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 9. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 10. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 11. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 12. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 13. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 14. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 15. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 3. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 4. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 5. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 6. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 7. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 8. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 9. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 10. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 11. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 12. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 13. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 14. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 15. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.