Historialliselle sairaala-alueelle rakennetaan Muumi-kampus – "Lapinlahti tulee jatkossa houkuttelemaan sekä aikuisia että lapsia"

Toiseen sairaalan päärakennuksen siivistä on tulossa Tove Janssonin kotimuseo. Ark-Byroo Oy, Arkkitehtitoimisto OPUS Oy ja Arkkitehdit Soini & Horto Oy.
Sanna Jompero

Sanna Jompero

Lapinlahden sairaalarakennus ympäristöineen voisi jo vuonna 2024 elää uutta kukoistustaan.

Näin arvioi kiinteistösijoitusyhtiö NREPin johtaja Joonas Lemström.

– Tavoitteena olisi aloittaa rakentaminen ensi vuoden loppupuolella. Kaiken olisi tarkoitus olla valmis vuoden 2024 alussa.

Lapinlahden sairaalarakennusten ideakilpailun voittajaksi valittiin maaliskuun alussa ehdotus Lapinlahden kevät.

Lapinlahden yhdeksi vetonaulaksi on nousemassa muumit. Sairaalan eteläsiipeen on tulossa Moomin Charactersin toimitilat ja kirjakustantamo. Ylilääkärin asunto muuttuu Tove Janssonin kotimuseoksi. Sisäpihalle on tulossa kirja- ja lahjatavarakauppa.

– Muumit tukevat loistavasti tavoitettamme luoda Lapinlahteen kaikille avoin, vehreä terveyden, hyvinvoinnin ja kulttuurin keidas. Lapinlahti tulee jatkossa houkuttelemaan sekä aikuisia että lapsia, Lemström sanoo.

Rights & Brand -agentuurin alla ovat muumien lisäksi muun muassa Mauri Kunnaksen satuhahmot, Mikko Mallikas sekä Viiru ja Pesonen.

– Suhtaudumme äärimmäisen kunnioittavasti puistoon sekä alueen historiaan ja olemme pidemmän aikaa hakeneet toiminnoillemme kampusratkaisua. Tällä hetkellä meillä on toimintoja ympäri Helsinkiä liian pieniksi käyvissä tiloissa. Se on epäekologista, kertoo Moomin Charactersin toimitusjohtaja Roleff Kråkström.

– Voisimme järjestää alueella myös kirjallisuus- ja taidepohjaisia yleisötapahtumia, pieniä festareita sekä perhepiknikkejä, joissa brändit ovat keskiössä.

Moomin Charactersilla on valtava kokoelma pohjoismaista kuvitustaidetta, joka on esillä museossa. Alueelle on tulossa runsaasti majoituspaikkoja, hotelli ja hostelli, joissa näyttelyihin osallistuvat voisivat yöpyä.

– Meillä vierailee tavattoman paljon ulkomaisia vierailijoita, kuraattoreita ja amanuensseja. Yhteistyökumppanimme voisivat majoittua alueella, Kråkström jatkaa.

Suojellun sairaalarakennuksen toiseen siipeen on tulossa 100-makuupaikkainen hostelli.

Sairaala kunnostetaan yli 20 miljoonalla eurolla. Tarkkaa korjauskustannusta ei ole kerrottu.

Lapinlahden sairaala-alueelle on suunniteltu puurakenteista hotellia, jossa on 200-250 huonetta. Ark-Byroo Oy, Arkkitehtitoimisto OPUS Oy ja Arkkitehdit Soini & Horto Oy.

Ideakilpailun voittajan julkistamisen jälkeen moni pahoitti mielensä. Ilmassa on ollut paljon pelkoja muun muassa siitä, mitä "kaikkien Lapinlahdelle" käy ja säilyykö alue edelleen suurelle yleisölle avoimena. Lemströmin mukaan säilyy.

– Meille on ollut tärkeää säilyttää avoimuus koko alueella, Lemström jatkaa.

Sairaalan puistoalue jää kaupungin omistamaksi avoimeksi rannaksi. Tämä oli myös kaupungin vaatimus kilpailuohjelmassa. Rantaan rakennetaan uima- ja venelaituri.

– Tämän lisäksi on esitetty maltillisesti täydennysrakentamista. Länsiväylän varteen on tulossa puinen hotellirakennus. Uudisrakentaminen peittää puiston pinta-alasta noin viisi prosenttia, Lemström huomauttaa.

Parkkipaikat rakennetaan maan alle.

Lapinlahden nykykäyttäjät ovat olleet huolissaan, miten Lapin kevään suunnitelmat sopivat paikkaan (HU verkko 31.3.).

Osin viherkattoisessa, aurinkoenergiasta ja kaksi kilometriä syvästä maalämpökaivosta energiansa saavassa hotellissa on 200–250 huonetta. Hotelli on lähes hiilineutraali.

– Maalämpökaivon ja aurinkoenergian avulla pystymme muodostamaan lähes hiilineutraalin kokonaisuuden. Se on ollut tärkeä lähtökohta, Lemström kertoo.

Koivula-rakennuksen kanssa samaan yhteyteen rakennetaan kaksi palveluasumiseen suunniteltu puurakenteista taloa. Tiilirakenteiseen Venetsia-rakennukseen tulee ravintolatoimintaa.

Ideakilpailun jatkotoimista päättää seuraavaksi kaupunkiympäristölautakunta mahdollisesti vielä kevään aikana. Lopullisesti hankkeen toteuttamisesta päättää kaupunginvaltuusto.

Ehdotuksen ovat laatineet kiinteistösijoitusyhtiö NREP, Oaklins Merasco Oy sekä arkkitehtitoimistot Ark-Byroo, OPUS ja Soini & Horto. Voittaja täytti raadin mukaan hyvin kilpailuehdotuksen laatimiselle asetetut kriteerit.

Psykiatrinen sairaala

Kaupunki haluaa eroon huonokuntoisesta rakennuksesta

Arkkitehti C.L. Engel suunnitteli Lapinlahden psykiatrisen sairaalan päärakennuksen vuonna 1841.

Sairaalatoiminnot loppuivat lopullisesti vuonna 2008.

Kaupunki on vuodesta 2015 alkaen vuokrannut sairaalan päärakennusta Lapinlahden Lähteelle ja Tilajakamolle.

Rakennus on huonokuntoinen.

Kaupunki haluaa korkeiden remonttikulujen vuoksi myydä sen.

Nykykäyttäjillä huoli Lapinlahden tulevaisuudesta

Lapinlahden sairaala-alueen kohtalo on puhuttanut viime aikoina.

Ideakilpailun loppukilpailuun oli alkujaan valittu myös alueen nykyisten toimijoiden Lapinlahden Lähteen ja Lapinlahden Tilajakamon Y-säätiön hanke, mutta säätiö vetäytyi viime hetkellä kilpailusta. Hanke raukesi.

Nykykäyttäjät ovat pelänneet muun muassa alueen muuttuvan uuden toiminnan myötä suljetummaksi.

Lapinlahden Lähde on pyörittänyt alueella mielenterveyttä edistävää toimintaa ja Tilajakamo vuokrannut työhuoneita. Vuokralaisia on ollut noin 270. Lisäksi alueella on ollut kahviloita, sairaalan historiasta kertova museo ja siellä on järjestetty tapahtumia.

Kiinteistösijoitusyhtiö NREPin johtaja Joonas Lemströmin mukaan Mieli Suomen Mielenterveys ry:lle on tarjottu alueelta tiloja. Mielenterveyspalveluille on tehty 350 neliön tilavaraus.

– Olemme valmiit tarjoamaan heille tilat kohtuulliseen hintaan, koska sen toiminta on kuulunut alueelle. Tilajakamon kanssa emme ole keskustelleet, mutta olemme toki valmiita keskustelemaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Länsimetron asemien valaistus saanut kansaivälistä huomiota – voitti pohjoismaisen kilpailun
 2. Katajanokan uusi maamerkki rakennetaan puusta – kansainvälisessä arkkitehtikilpailussa ideoita haettiin luonnosta
 3. Yllätyskaupat! Stadin Panimo pelasti konkurssioluet – osti arvostetun pienpanimon
 4. Tanssin talon sisääntuloaulaan haetaan valotaideteosta kilpailulla – pitää kuvastaa talon henkeä
 5. Työmaa sotkee Triplan liikennettä – kävelyputken korjaus kestää lokakuulle
 6. Lässytätkö lemmikillesi? Voit voittaa SM-tittelin ja lemmikille vuoden ruoat – Arttu Wiskari, Eevi Teittinen ja kumppanit avaavat kisan
 7. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 8. "Oli aika vilkas yö" – Mäkkylän räjähdys aiheutti mittavan poliisioperaation, jota naapuri seurasi parvekkeeltaan
 9. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 10. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 11. SAK: Nuorille tarjolla nyt roimasti vähemmän kesätöitä kuin viime vuonna, mutta vielä kannattaa yrittää
 12. Taloudellinen, turvallinen – Suomalaiset ovat autokaupoilla järkikansaa, eikä korona ole saanut lykkäämään hankintahaaveita
 13. T24: Viro on automaattien luvattu maa – Automaatista voi Tallinnassa ostaa kukkia ja apteekkituotteita
 14. T24: Koronarajoitusten höllentäminen ei auttanut – Moni kesätapahtuma on jouduttu perumaan Virossa
 15. Päivittyvä juttu: Espoon räjähdystä tutkitaan kahtena murhan yrityksenä, poliisien vammat eivät vaatineet sairaalahoitoa – Tämä tapauksesta nyt tiedetään

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. T24: Tallinnan hotellit ja ravintolat odottavat malttamattomina suomalaismatkailijoita – Tärkeä kesäsesonki lyhenee päivä päivältä
 2. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 3. T24: Virossa höllennetään taas koronarajoituksia – Muutokset tulevat voimaan kesäkuussa
 4. Yllätyskaupat! Stadin Panimo pelasti konkurssioluet – osti arvostetun pienpanimon
 5. Asukkaat alkoivat vältellä Mustikkamaata ja Isoisänsiltaa – arkkitehti ei sulje pois varoituskylttejä tai kaistaviivoja
 6. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 7. T24: Koronarajoitusten höllentäminen ei auttanut – Moni kesätapahtuma on jouduttu perumaan Virossa
 8. Pyörätuolissa istunut mies putosi maahan törmäyksessä – punaisen skootterin kuljettaja edelleen karkuteillä
 9. Taksinkuljettajien ajotaidoissa raju romahdus Helsingissä – Poliisi: "Vaarannat ihmisten elämää olemalla huono kuljettaja"
 10. HSL:n säästöjen seuraus: Bussit voivat ruuhkautua samalla hetkellä, kun koronan toinen aalto uhkaa
 11. Päivittyvä juttu: Espoon räjähdystä tutkitaan kahtena murhan yrityksenä, poliisien vammat eivät vaatineet sairaalahoitoa – Tämä tapauksesta nyt tiedetään
 12. T24: Viro on automaattien luvattu maa – Automaatista voi Tallinnassa ostaa kukkia ja apteekkituotteita
 13. Vauvalle teipattiin tutti suuhun – poliisi epäilee vauvan huoltajia törkeästä pahoinpitelystä, heitteillejätöstä ja huumausainerikoksesta
 14. "Bussilla pääsee nopeammin, mikä tästä tekee pikaratikan?" – 41 minuutin väitteestä roihahti kuuma nettikeskustelu
 15. Työmaa sotkee Triplan liikennettä – kävelyputken korjaus kestää lokakuulle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.