Lapinlahden sairaalarakennus ympäristöineen voisi jo vuonna 2024 elää uutta kukoistustaan.

Näin arvioi kiinteistösijoitusyhtiö NREPin johtaja Joonas Lemström.

– Tavoitteena olisi aloittaa rakentaminen ensi vuoden loppupuolella. Kaiken olisi tarkoitus olla valmis vuoden 2024 alussa.

Lapinlahden sairaalarakennusten ideakilpailun voittajaksi valittiin maaliskuun alussa ehdotus Lapinlahden kevät.

Lapinlahden yhdeksi vetonaulaksi on nousemassa muumit. Sairaalan eteläsiipeen on tulossa Moomin Charactersin toimitilat ja kirjakustantamo. Ylilääkärin asunto muuttuu Tove Janssonin kotimuseoksi. Sisäpihalle on tulossa kirja- ja lahjatavarakauppa.

– Muumit tukevat loistavasti tavoitettamme luoda Lapinlahteen kaikille avoin, vehreä terveyden, hyvinvoinnin ja kulttuurin keidas. Lapinlahti tulee jatkossa houkuttelemaan sekä aikuisia että lapsia, Lemström sanoo.

Rights & Brand -agentuurin alla ovat muumien lisäksi muun muassa Mauri Kunnaksen satuhahmot, Mikko Mallikas sekä Viiru ja Pesonen.

– Suhtaudumme äärimmäisen kunnioittavasti puistoon sekä alueen historiaan ja olemme pidemmän aikaa hakeneet toiminnoillemme kampusratkaisua. Tällä hetkellä meillä on toimintoja ympäri Helsinkiä liian pieniksi käyvissä tiloissa. Se on epäekologista, kertoo Moomin Charactersin toimitusjohtaja Roleff Kråkström.

– Voisimme järjestää alueella myös kirjallisuus- ja taidepohjaisia yleisötapahtumia, pieniä festareita sekä perhepiknikkejä, joissa brändit ovat keskiössä.

Moomin Charactersilla on valtava kokoelma pohjoismaista kuvitustaidetta, joka on esillä museossa. Alueelle on tulossa runsaasti majoituspaikkoja, hotelli ja hostelli, joissa näyttelyihin osallistuvat voisivat yöpyä.

– Meillä vierailee tavattoman paljon ulkomaisia vierailijoita, kuraattoreita ja amanuensseja. Yhteistyökumppanimme voisivat majoittua alueella, Kråkström jatkaa.

Suojellun sairaalarakennuksen toiseen siipeen on tulossa 100-makuupaikkainen hostelli.

Sairaala kunnostetaan yli 20 miljoonalla eurolla. Tarkkaa korjauskustannusta ei ole kerrottu.

Ideakilpailun voittajan julkistamisen jälkeen moni pahoitti mielensä. Ilmassa on ollut paljon pelkoja muun muassa siitä, mitä "kaikkien Lapinlahdelle" käy ja säilyykö alue edelleen suurelle yleisölle avoimena. Lemströmin mukaan säilyy.

– Meille on ollut tärkeää säilyttää avoimuus koko alueella, Lemström jatkaa.

Sairaalan puistoalue jää kaupungin omistamaksi avoimeksi rannaksi. Tämä oli myös kaupungin vaatimus kilpailuohjelmassa. Rantaan rakennetaan uima- ja venelaituri.

– Tämän lisäksi on esitetty maltillisesti täydennysrakentamista. Länsiväylän varteen on tulossa puinen hotellirakennus. Uudisrakentaminen peittää puiston pinta-alasta noin viisi prosenttia, Lemström huomauttaa.

Parkkipaikat rakennetaan maan alle.

Lapinlahden nykykäyttäjät ovat olleet huolissaan, miten Lapin kevään suunnitelmat sopivat paikkaan (HU verkko 31.3.).

Osin viherkattoisessa, aurinkoenergiasta ja kaksi kilometriä syvästä maalämpökaivosta energiansa saavassa hotellissa on 200–250 huonetta. Hotelli on lähes hiilineutraali.

– Maalämpökaivon ja aurinkoenergian avulla pystymme muodostamaan lähes hiilineutraalin kokonaisuuden. Se on ollut tärkeä lähtökohta, Lemström kertoo.

Koivula-rakennuksen kanssa samaan yhteyteen rakennetaan kaksi palveluasumiseen suunniteltu puurakenteista taloa. Tiilirakenteiseen Venetsia-rakennukseen tulee ravintolatoimintaa.

Ideakilpailun jatkotoimista päättää seuraavaksi kaupunkiympäristölautakunta mahdollisesti vielä kevään aikana. Lopullisesti hankkeen toteuttamisesta päättää kaupunginvaltuusto.

Ehdotuksen ovat laatineet kiinteistösijoitusyhtiö NREP, Oaklins Merasco Oy sekä arkkitehtitoimistot Ark-Byroo, OPUS ja Soini & Horto. Voittaja täytti raadin mukaan hyvin kilpailuehdotuksen laatimiselle asetetut kriteerit.

Psykiatrinen sairaala

Kaupunki haluaa eroon huonokuntoisesta rakennuksesta

Arkkitehti C.L. Engel suunnitteli Lapinlahden psykiatrisen sairaalan päärakennuksen vuonna 1841.

Sairaalatoiminnot loppuivat lopullisesti vuonna 2008.

Kaupunki on vuodesta 2015 alkaen vuokrannut sairaalan päärakennusta Lapinlahden Lähteelle ja Tilajakamolle.

Rakennus on huonokuntoinen.

Kaupunki haluaa korkeiden remonttikulujen vuoksi myydä sen.

Nykykäyttäjillä huoli Lapinlahden tulevaisuudesta

Lapinlahden sairaala-alueen kohtalo on puhuttanut viime aikoina.

Ideakilpailun loppukilpailuun oli alkujaan valittu myös alueen nykyisten toimijoiden Lapinlahden Lähteen ja Lapinlahden Tilajakamon Y-säätiön hanke, mutta säätiö vetäytyi viime hetkellä kilpailusta. Hanke raukesi.

Nykykäyttäjät ovat pelänneet muun muassa alueen muuttuvan uuden toiminnan myötä suljetummaksi.

Lapinlahden Lähde on pyörittänyt alueella mielenterveyttä edistävää toimintaa ja Tilajakamo vuokrannut työhuoneita. Vuokralaisia on ollut noin 270. Lisäksi alueella on ollut kahviloita, sairaalan historiasta kertova museo ja siellä on järjestetty tapahtumia.

Kiinteistösijoitusyhtiö NREPin johtaja Joonas Lemströmin mukaan Mieli Suomen Mielenterveys ry:lle on tarjottu alueelta tiloja. Mielenterveyspalveluille on tehty 350 neliön tilavaraus.

– Olemme valmiit tarjoamaan heille tilat kohtuulliseen hintaan, koska sen toiminta on kuulunut alueelle. Tilajakamon kanssa emme ole keskustelleet, mutta olemme toki valmiita keskustelemaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut