Historialliselle sairaala-alueelle rakennetaan Muumi-kampus – "Lapinlahti tulee jatkossa houkuttelemaan sekä aikuisia että lapsia"

Toiseen sairaalan päärakennuksen siivistä on tulossa Tove Janssonin kotimuseo. Ark-Byroo Oy, Arkkitehtitoimisto OPUS Oy ja Arkkitehdit Soini & Horto Oy.
Sanna Jompero

Sanna Jompero

Lapinlahden sairaalarakennus ympäristöineen voisi jo vuonna 2024 elää uutta kukoistustaan.

Näin arvioi kiinteistösijoitusyhtiö NREPin johtaja Joonas Lemström.

– Tavoitteena olisi aloittaa rakentaminen ensi vuoden loppupuolella. Kaiken olisi tarkoitus olla valmis vuoden 2024 alussa.

Lapinlahden sairaalarakennusten ideakilpailun voittajaksi valittiin maaliskuun alussa ehdotus Lapinlahden kevät.

Lapinlahden yhdeksi vetonaulaksi on nousemassa muumit. Sairaalan eteläsiipeen on tulossa Moomin Charactersin toimitilat ja kirjakustantamo. Ylilääkärin asunto muuttuu Tove Janssonin kotimuseoksi. Sisäpihalle on tulossa kirja- ja lahjatavarakauppa.

– Muumit tukevat loistavasti tavoitettamme luoda Lapinlahteen kaikille avoin, vehreä terveyden, hyvinvoinnin ja kulttuurin keidas. Lapinlahti tulee jatkossa houkuttelemaan sekä aikuisia että lapsia, Lemström sanoo.

Rights & Brand -agentuurin alla ovat muumien lisäksi muun muassa Mauri Kunnaksen satuhahmot, Mikko Mallikas sekä Viiru ja Pesonen.

– Suhtaudumme äärimmäisen kunnioittavasti puistoon sekä alueen historiaan ja olemme pidemmän aikaa hakeneet toiminnoillemme kampusratkaisua. Tällä hetkellä meillä on toimintoja ympäri Helsinkiä liian pieniksi käyvissä tiloissa. Se on epäekologista, kertoo Moomin Charactersin toimitusjohtaja Roleff Kråkström.

– Voisimme järjestää alueella myös kirjallisuus- ja taidepohjaisia yleisötapahtumia, pieniä festareita sekä perhepiknikkejä, joissa brändit ovat keskiössä.

Moomin Charactersilla on valtava kokoelma pohjoismaista kuvitustaidetta, joka on esillä museossa. Alueelle on tulossa runsaasti majoituspaikkoja, hotelli ja hostelli, joissa näyttelyihin osallistuvat voisivat yöpyä.

– Meillä vierailee tavattoman paljon ulkomaisia vierailijoita, kuraattoreita ja amanuensseja. Yhteistyökumppanimme voisivat majoittua alueella, Kråkström jatkaa.

Suojellun sairaalarakennuksen toiseen siipeen on tulossa 100-makuupaikkainen hostelli.

Sairaala kunnostetaan yli 20 miljoonalla eurolla. Tarkkaa korjauskustannusta ei ole kerrottu.

Lapinlahden sairaala-alueelle on suunniteltu puurakenteista hotellia, jossa on 200-250 huonetta. Ark-Byroo Oy, Arkkitehtitoimisto OPUS Oy ja Arkkitehdit Soini & Horto Oy.

Ideakilpailun voittajan julkistamisen jälkeen moni pahoitti mielensä. Ilmassa on ollut paljon pelkoja muun muassa siitä, mitä "kaikkien Lapinlahdelle" käy ja säilyykö alue edelleen suurelle yleisölle avoimena. Lemströmin mukaan säilyy.

– Meille on ollut tärkeää säilyttää avoimuus koko alueella, Lemström jatkaa.

Sairaalan puistoalue jää kaupungin omistamaksi avoimeksi rannaksi. Tämä oli myös kaupungin vaatimus kilpailuohjelmassa. Rantaan rakennetaan uima- ja venelaituri.

– Tämän lisäksi on esitetty maltillisesti täydennysrakentamista. Länsiväylän varteen on tulossa puinen hotellirakennus. Uudisrakentaminen peittää puiston pinta-alasta noin viisi prosenttia, Lemström huomauttaa.

Parkkipaikat rakennetaan maan alle.

Lapinlahden nykykäyttäjät ovat olleet huolissaan, miten Lapin kevään suunnitelmat sopivat paikkaan (HU verkko 31.3.).

Osin viherkattoisessa, aurinkoenergiasta ja kaksi kilometriä syvästä maalämpökaivosta energiansa saavassa hotellissa on 200–250 huonetta. Hotelli on lähes hiilineutraali.

– Maalämpökaivon ja aurinkoenergian avulla pystymme muodostamaan lähes hiilineutraalin kokonaisuuden. Se on ollut tärkeä lähtökohta, Lemström kertoo.

Koivula-rakennuksen kanssa samaan yhteyteen rakennetaan kaksi palveluasumiseen suunniteltu puurakenteista taloa. Tiilirakenteiseen Venetsia-rakennukseen tulee ravintolatoimintaa.

Ideakilpailun jatkotoimista päättää seuraavaksi kaupunkiympäristölautakunta mahdollisesti vielä kevään aikana. Lopullisesti hankkeen toteuttamisesta päättää kaupunginvaltuusto.

Ehdotuksen ovat laatineet kiinteistösijoitusyhtiö NREP, Oaklins Merasco Oy sekä arkkitehtitoimistot Ark-Byroo, OPUS ja Soini & Horto. Voittaja täytti raadin mukaan hyvin kilpailuehdotuksen laatimiselle asetetut kriteerit.

Psykiatrinen sairaala

Kaupunki haluaa eroon huonokuntoisesta rakennuksesta

Arkkitehti C.L. Engel suunnitteli Lapinlahden psykiatrisen sairaalan päärakennuksen vuonna 1841.

Sairaalatoiminnot loppuivat lopullisesti vuonna 2008.

Kaupunki on vuodesta 2015 alkaen vuokrannut sairaalan päärakennusta Lapinlahden Lähteelle ja Tilajakamolle.

Rakennus on huonokuntoinen.

Kaupunki haluaa korkeiden remonttikulujen vuoksi myydä sen.

Nykykäyttäjillä huoli Lapinlahden tulevaisuudesta

Lapinlahden sairaala-alueen kohtalo on puhuttanut viime aikoina.

Ideakilpailun loppukilpailuun oli alkujaan valittu myös alueen nykyisten toimijoiden Lapinlahden Lähteen ja Lapinlahden Tilajakamon Y-säätiön hanke, mutta säätiö vetäytyi viime hetkellä kilpailusta. Hanke raukesi.

Nykykäyttäjät ovat pelänneet muun muassa alueen muuttuvan uuden toiminnan myötä suljetummaksi.

Lapinlahden Lähde on pyörittänyt alueella mielenterveyttä edistävää toimintaa ja Tilajakamo vuokrannut työhuoneita. Vuokralaisia on ollut noin 270. Lisäksi alueella on ollut kahviloita, sairaalan historiasta kertova museo ja siellä on järjestetty tapahtumia.

Kiinteistösijoitusyhtiö NREPin johtaja Joonas Lemströmin mukaan Mieli Suomen Mielenterveys ry:lle on tarjottu alueelta tiloja. Mielenterveyspalveluille on tehty 350 neliön tilavaraus.

– Olemme valmiit tarjoamaan heille tilat kohtuulliseen hintaan, koska sen toiminta on kuulunut alueelle. Tilajakamon kanssa emme ole keskustelleet, mutta olemme toki valmiita keskustelemaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinki pelastui pelätyltä rottainvaasiolta – nämä asuinalueet ovat poikkeus
 2. Päiväkoti ja leikkipuisto samoihin evakkotiloihin Malmilla – Muista tämä tärkeä asia
 3. Outo asuntoilmoitus herätti valtavan kiinnostuksen Helsingissä – asiantuntija: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”
 4. Vuokranantajilta ennuste: Näillä Helsingin alueilla asuntojen tuotto nousee parhaiten – jopa 7,1 prosenttia
 5. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
 6. Saunabuumi jatkuu kuumana: Helsinkiin aiotaan perustaa lisää uusia yleisiä saunoja –  "Rauhoittuminen meren rannalla kiehtoo kaupunkilaisia"
 7. Uusi leikkipuistorakennus Trumpettipuistoon
 8. Pelastuslaitos pyrkii parantamaan valmiusaikoja ketterien paloautojen avulla – Konala saa Helsingin ensimmäisen kärkiyksikön
 9. Kaupunkitansseissa laitetaan jalalla koreasti – Puisto muuttuu tanssilattiaksi Malmilla
 10. Kolumni: Intoa koulun alkuun - tunnetaidot tukevat hyvinvointia koulussa
 11. Päätoimittaja Kannala: Maidon korvaaminen kasvisjuomilla on ilmastopoliitikkojen silmänlumetta
 12. Rantalentisporukka tutustui toisiinsa WhatsAppissa – Nyt kunnostetulle kentälle tulee innokkaita pelaajia ympäri Helsinkiä
 13. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 14. Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat viime vuonna – päästöpomo kertoo syyn: "Paljon on vielä tekemättä"
 15. Pääkirjoitus: Kasvisjuomat ja muu näpertely on silmänlumetta ja ilmastoirtopisteiden keräilyä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Outo asuntoilmoitus herätti valtavan kiinnostuksen Helsingissä – asiantuntija: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”
 2. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 3. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 4. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 5. Vuokranantajilta ennuste: Näillä Helsingin alueilla asuntojen tuotto nousee parhaiten – jopa 7,1 prosenttia
 6. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 7. P- ja I-junien vuorovälit pitenevät entistä aiemmin –  syysaikataulu muuttaa myös K-junien kulkua
 8. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 9. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 10. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
 11. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 12. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 13. Helsinki pelastui pelätyltä rottainvaasiolta – nämä asuinalueet ovat poikkeus
 14. "Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki
 15. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.