Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lapinlahden sairaalarakennus ympäristöineen voisi jo vuonna 2024 elää uutta kukoistustaan.

Näin arvioi kiinteistösijoitusyhtiö NREPin johtaja Joonas Lemström.

– Tavoitteena olisi aloittaa rakentaminen ensi vuoden loppupuolella. Kaiken olisi tarkoitus olla valmis vuoden 2024 alussa.

Lapinlahden sairaalarakennusten ideakilpailun voittajaksi valittiin maaliskuun alussa ehdotus Lapinlahden kevät.

Lapinlahden yhdeksi vetonaulaksi on nousemassa muumit. Sairaalan eteläsiipeen on tulossa Moomin Charactersin toimitilat ja kirjakustantamo. Ylilääkärin asunto muuttuu Tove Janssonin kotimuseoksi. Sisäpihalle on tulossa kirja- ja lahjatavarakauppa.

– Muumit tukevat loistavasti tavoitettamme luoda Lapinlahteen kaikille avoin, vehreä terveyden, hyvinvoinnin ja kulttuurin keidas. Lapinlahti tulee jatkossa houkuttelemaan sekä aikuisia että lapsia, Lemström sanoo.

Rights & Brand -agentuurin alla ovat muumien lisäksi muun muassa Mauri Kunnaksen satuhahmot, Mikko Mallikas sekä Viiru ja Pesonen.

– Suhtaudumme äärimmäisen kunnioittavasti puistoon sekä alueen historiaan ja olemme pidemmän aikaa hakeneet toiminnoillemme kampusratkaisua. Tällä hetkellä meillä on toimintoja ympäri Helsinkiä liian pieniksi käyvissä tiloissa. Se on epäekologista, kertoo Moomin Charactersin toimitusjohtaja Roleff Kråkström.

– Voisimme järjestää alueella myös kirjallisuus- ja taidepohjaisia yleisötapahtumia, pieniä festareita sekä perhepiknikkejä, joissa brändit ovat keskiössä.

Moomin Charactersilla on valtava kokoelma pohjoismaista kuvitustaidetta, joka on esillä museossa. Alueelle on tulossa runsaasti majoituspaikkoja, hotelli ja hostelli, joissa näyttelyihin osallistuvat voisivat yöpyä.

– Meillä vierailee tavattoman paljon ulkomaisia vierailijoita, kuraattoreita ja amanuensseja. Yhteistyökumppanimme voisivat majoittua alueella, Kråkström jatkaa.

Suojellun sairaalarakennuksen toiseen siipeen on tulossa 100-makuupaikkainen hostelli.

Sairaala kunnostetaan yli 20 miljoonalla eurolla. Tarkkaa korjauskustannusta ei ole kerrottu.

Ideakilpailun voittajan julkistamisen jälkeen moni pahoitti mielensä. Ilmassa on ollut paljon pelkoja muun muassa siitä, mitä "kaikkien Lapinlahdelle" käy ja säilyykö alue edelleen suurelle yleisölle avoimena. Lemströmin mukaan säilyy.

– Meille on ollut tärkeää säilyttää avoimuus koko alueella, Lemström jatkaa.

Sairaalan puistoalue jää kaupungin omistamaksi avoimeksi rannaksi. Tämä oli myös kaupungin vaatimus kilpailuohjelmassa. Rantaan rakennetaan uima- ja venelaituri.

– Tämän lisäksi on esitetty maltillisesti täydennysrakentamista. Länsiväylän varteen on tulossa puinen hotellirakennus. Uudisrakentaminen peittää puiston pinta-alasta noin viisi prosenttia, Lemström huomauttaa.

Parkkipaikat rakennetaan maan alle.

Lapinlahden nykykäyttäjät ovat olleet huolissaan, miten Lapin kevään suunnitelmat sopivat paikkaan (HU verkko 31.3.).

Osin viherkattoisessa, aurinkoenergiasta ja kaksi kilometriä syvästä maalämpökaivosta energiansa saavassa hotellissa on 200–250 huonetta. Hotelli on lähes hiilineutraali.

– Maalämpökaivon ja aurinkoenergian avulla pystymme muodostamaan lähes hiilineutraalin kokonaisuuden. Se on ollut tärkeä lähtökohta, Lemström kertoo.

Koivula-rakennuksen kanssa samaan yhteyteen rakennetaan kaksi palveluasumiseen suunniteltu puurakenteista taloa. Tiilirakenteiseen Venetsia-rakennukseen tulee ravintolatoimintaa.

Ideakilpailun jatkotoimista päättää seuraavaksi kaupunkiympäristölautakunta mahdollisesti vielä kevään aikana. Lopullisesti hankkeen toteuttamisesta päättää kaupunginvaltuusto.

Ehdotuksen ovat laatineet kiinteistösijoitusyhtiö NREP, Oaklins Merasco Oy sekä arkkitehtitoimistot Ark-Byroo, OPUS ja Soini & Horto. Voittaja täytti raadin mukaan hyvin kilpailuehdotuksen laatimiselle asetetut kriteerit.