Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

”Myyntiä 45 euroa päivässä” – Moni kivijalkaliike joutuu laittamaan lapun luukulle

Kaupat: Pienyrittäjät ovat kohdanneet asiakaskadon.

Kun kävelee Mechelininkatua pitkin Töölössä kohti Sibeliuksen puistoa, näky on melko lohduton. Useampi pitkäaikainen kivijalkayrittäjä on joutunut sulkemaan ovensa koronavirustilanteen vuoksi toistaiseksi.

Kaksi ompelimoa, vaatekauppa, puutarhapuoti ja monet muut liikkeet ovat joko sulkeneet ovensa tai supistaneet aukioloaikojaan. Ajat ovat pienyrittäjille kovat.

Vuodesta 2004 toiminut perinteikäs kenkäliike Mec-Shoe 51 sinnittelee supistetuilla aukioloajoilla. Liike on auki vain tiistaista torstaihin 11–16.30 tai sovitusti muina aikoina.

Vasta vajaa kaksi vuotta sitten Mechelininkadun yrittäjiä piinasi kaksi vuotta kestäneet katutyöt.

– Juuri kun pääsi jaloilleen siitä, tulee koronavirusepidemia. Asiakkaita ei ole yhtään, myyntiä saattaa olla 45 euroa päivän aikana. Ikkunasta kyllä paljon kurkitaan, mutta sisälle ei uskalleta tulla, Mec-Shoe 51:n yrittäjä Ritva Viljanen harmittelee.

– Ei ole hyvä, jos ajetaan alas pienet yritykset, jotka ovat kuitenkin se kantava voima, hän jatkaa.

Juuri kun pääsi jaloilleen.

Pienyrittäjät ovat tilanteessa, jossa eivät ole ennen olleet. Viljanen otti yhteyttä yritysneuvontaan, josta neuvottiin, että yrittäjän on haettava työnhakijaksi, jotta voi saada tukea.

– Soitin yrittäjien työttömyyskassaan, johon kuulun, eikä heillä ollut mitään tietoa tästä tilanteesta. He eivät tienneet, maksavatko he vai Kela. Tämä on hirveän epäselvää, Viljanen toteaa.

Viljanen on kuullut kommentteja siitä, etteivät yrittäjät tarvitsisi mitään tukia, koska kassassa täytyisi olla varantoja sen verran, että tällaisten tilanteiden yli pääsee.

– Sehän on aivan mahdotonta. Moni ei ymmärrä, miten paljon yksinyrittäjillä on maksettavanaan. Vaikka tulos on nolla, ne pakolliset kulut ovat silti maksettava, kuten vuokra, maksupäätteet, kirjanpito, alvit, Viljanen luettelee.

Viime syksy- ja talvisesonki oli Viljasen mukaan monille yrittäjille haastava. Se johtuu hänen mukaansa siitä, että veronpalautukset annettiin jo aikaisempana ajankohtana syksyllä, jolloin joulumyynti jäi alhaisemmaksi kuin tavallisesti. Lisäksi kunnon talvea ei tullut, jolloin talven sesonkituotteita ei ostettu samalla tavalla.

– Jo ilman koronaa olen ottanut varovasti. Ensi syksyn tuotteita en ole tilannut yhtään.

Yrittäjä uskoo, että sinnikkyydellä näistäkin vaikeista ajoista pääsee yli. Mechelininkatu 51:ssä on ollut kenkäliike lähes 50 vuotta, josta Viljanen on ollut viimeiset 16 vuotta yrittäjänä.

– Olin jo päättänyt lopettaa vuonna 2020, mutta minulle tuli niin paljon asiakkaita sanomaan, että ethän lopeta.