Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin 33 hammashoitolasta vain 4 toiminnassa, henkilöstöä siiretty muihin tehtäviin – "Epidemiassa kuntalaisen oma vastuu suunsa terveydestä korostuu"

Terveys: Hammashuoltoon on kehkeytymässä ruuhkasumppu koronaepidemian jälkeiselle ajalle.

Ajanvarausajat kiireelliseen ja välttämättömään suun terveydenhuoltoon ovat riittäneet siitä huolimatta, että vain neljä hoitolaa on Helsingissä auki. Näin vakuuttaa kaupungin johtajahammaslääkäri Sinikka Varsio.

Kaupungin 33 hammashoitolasta vain Myllypuron, Kalasataman, Malmin ja Töölön hammashoitolat ovat auki, kun muut on kokonaan suljettu toukokuun loppuun saakka. Myöhemmin arvioidaan, tarvitseeko supistettua toimintaa jatkaa.

– Olemme supistaneet Helsingin kaupungilla kiireetöntä hoitoa, jotta potilasturvallisuus ja henkilökunnan suojaus onnistuvat ja jotta suojavarusteet ja henkilökuntamme riittävät kriittisiin toimintoihin, Varsio kertoo.

Kaikki kiireettömät ajat on siirretty myöhemmälle kesään.

Osa suljettujen hoitoloiden henkilökunnasta on siirretty neljään auki olevaan yksikköön ja osa on siirtynyt muihin terveyden alan tehtäviin.

– Olemme vapauttaneet suun terveydenhuollon henkilöstömme muihin sosiaali- ja terveystoimialan tehtäviin, joissa on pula työntekijöistä.

Koska suurin osa hammashoitajista on lähihoitajia, heidän osaamistaan voidaan hyödyntää esimerkiksi kotihoidon palveluissa tai vammaispalveluissa.

Lisäksi suuhygienistit ovat voineet työskennellä sosiaali- ja terveysneuvonnassa ja hammaslääkärit konsultaatioapuna hoidon tarpeen arvioinnissa.

– Meidän ei ole tarvinnut lomauttaa suun terveydenhuollon työntekijöitä, vaan kaikille on riittänyt töitä, Varsio sanoo.

Kun kiireettömät hoidot ja tarkastukset siirretään eteenpäin, tiedossa on todennäköisesti ruuhkasumppu. Patoutunutta hoidon tarvetta puretaan käyttämällä ostopalveluita täysmääräisesti ja palveluseteleitä.

– Suunnitelmissamme on hyödyntää kesäsijaisten tukea epidemian laannuttua siinä vaiheessa, kun nostamme Helsingin suun terveydenhuollon toiminnan takaisin normaaliksi, Varsio kertoo.

Kiireetöntä suun terveydenhoitoa ovat kaikki ne hoidot ja toimenpiteet, jotka voidaan siirtää myöhempään ajankohtaan ilman, että potilaan hoito monimutkaistuu tai vaikeutuu. Hoitoajan siirto harkittiin jokaisen potilaan kohdalla erikseen hoitotietojen perusteella.

– Epidemia tulee kestämään rajatun ajan, eivätkä lievät suun ja hampaiston sairaudet ehdi pahentua epidemian aikana. Epidemian aikana kuntalaisten oma vastuu suunsa terveydestä korostuu entisestään.

Pienellä osalla väestöä on suurempi riski sairastua suun ja hampaiston sairauksiin.

– Heidän kohdallaan joudutaan toteuttamaan kiireellistä ja välttämätöntä hoitoa, jotta he pärjäävät epidemiakauden yli.