Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Somalinkielisten koronavirustartunnat selkeässä kasvussa Helsingissä – muistuttaa Tukholman tilannetta

Koronavirustartunnat somalinkielisten keskuudessa ovat lähteneet Helsingissä selkeään kasvuun.

Somalinkielisillä on todettu tähän mennessä lähes 200 tartuntaa, tiedottaa Helsingin kaupunki.

Käytännössä 1,8 prosentilla somalinkielisestä väestöstä on todettu koronatartunta, kun keskimäärin helsinkiläisten keskuudessa vastaava luku on 0,2 prosenttia.

Kehitys huolettaa Helsinkiä sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriä (Hus) ja ne voimistavat keinojaan tartuntojen hillitsemiseksi.

Helsinki ja Hus ovat seuranneet tiiviisti etenkin Tukholman somalinkielisten keskuudessa raportoitujen koronavirustartuntojen kehittymistä.

Aiemmin Helsingissä ei ole ollut havaittavissa vastaavaa merkittävää tartuntojen kasautumista, mutta nyt tartunnat ovat alkaneet nopeasti lisääntyä.

Koronakriisin hoidossa huomioidaan eri kielivähemmistöt, Helsinki tiedottaa.

Tietoa ja ohjeita on tuotettu ja jaettu useilla kielillä ja niitä on Helsingin ja Husin verkkosivuilla sekä kaupungin toimipisteissä.

Ohjeita on esimerkiksi lähikontaktien välttämiseen, karanteenissa oleville sekä siitä, miten tulee toimia jos epäilee tartuntaa.

Tietoa on jaettu myös kouluissa ja päiväkodeissa sekä jalkautuvan nuorisotyön kautta.

Helsingissä tartunnan jäljitykseen on otettu mukaan myös kielivähemmistöjä edustavia ammattilaisia, kuten lääkäreitä ja hoitajia. Tarkoitus on siten paremmin ymmärtää tartuntojen lisääntymisen ja leviämisen syitä.

Toimenpiteistä huolimatta erityisesti somalinkielisten keskuudessa tartuntojen määrät ovat lisääntyneet.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori on hyvin huolestunut tartuntojen viimeaikaisesta leviämisestä kielivähemmistöjen keskuuteen.

– Keskustelemme parhaillaan muun muassa Somaliliiton kanssa myös uusista toimista tilanteen parantamiseksi. Tässä tarvitaan myös pääkaupunkiseudun yhteistyötä, koska tilanne tuskin rajautuu Helsinkiin, Vapaavuori toteaa tiedotteessa.