Helsinki sulkee 2 luvatonta päiväkotia – "Emme investoi vuokrakohteisiin"

Ryhmäperhepäiväkoti Harlekiini sijaitsee kerrostalon sisäpihalla Mannerheimintiellä. Aapo Siippainen
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Helsingin kaupunki sulkee kesällä Pikku Huopalahdessa sijaitsevan Pikkuhillan ja töölöläisen Harlekiinin päiväkodin. Molemmat ovat ryhmäperhepäiväkoteja, joissa on kahdeksan lasta ja kaksi hoitajaa.

Kumpikaan päiväkoti ei ole saanut hyväksyttyä rakennuslupaa. Molemmissa päiväkodeissa vaaditaan parannuksia ilmastointiin sekä poistumisteihin. Pikkuhillasta puuttuu myös esteetön wc.

Kaupunki on etsinyt Töölöstä korvaavia tiloja Harlekiinille, mutta taloyhtiöt eivät ole halunneet vuokrata tiloja ryhmäperhepäiväkotikäyttöön.

Töölön ja Pikku Huopalahden alueille tai välittömään läheisyyteen on saatu uusia päiväkotipaikkoja, sanoo yksikön päällikkö Carola Harju kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta.

– Vanhempainilloissa olemme käyneet asiaa läpi ja pyytäneet vanhempia esittämään toiveet uusista paikoista. Moni tulee esittämään paikkoja päiväkotien läheltä.

Töölön alueella uusia päiväkotipaikkoja on Hietaniemen Hiekkarannantielle rakennetuissa väliaikaisissa tiloissa. Matkaa sinne on Mannerheimintieltä noin 1,6 kilometriä.

Pikku Huopalahdessa päiväkotimatka ei kasva välttämättä yhtä paljon.

– Haagan puolella on merkittävä määrä lisää päiväkotipaikkoja. Pohjola-talon viereen Lapinmäentielle on valmistunut uusi pysyvä päiväkoti jossa on noin 50-60 uutta paikkaa, lisäksi vieressä on noin 80 paikkaa väliaikaisissa päiväkotitiloissa.

Muutosten tekeminen päiväkoteihin olisi ollut kaupungin mukaan vaikeaa ja liian kallista.

Harlekiini sijaitsee Mannerheimintieltä vuokratussa toimistotilassa.

– Kaupungin linjaus on, että emme investoi vuokrakohteisiin kuin poikkeustapauksessa, sanoo asiakaspäällikkö Keijo Virtanen kaupunkiympäristön toimialalta.

Virtasen mukaan osa muutoksista olisi huonontanut tilojen toimivuutta.

Harlekiini ja Pikkuhilla suljetaan 30. kesäkuuta. Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti päiväkotien sulkemisesta tiistaina. Samalla kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti, että se kiirehtii ryhmäperhepäiväkotien käyttöön soveltuvien tilojen etsimistä Töölön alueelta.

Kaupunki kiristi viime vuonna rakennuslupin vaatimuksia. Päiväkotien rakennuslupiin liittyvät remontit ovat maksaneet Helsingissä parista kymmenestä tuhannesta eurosta pariin sataan tuhanteen euroon.

– Harlekiinin ilmanvaihto- ja poistumistiemuutokset olisivat arvion mukaan olleet selvästi keskiarvon yläpuolella, Keijo Virtanen sanoo.

Maaliskuun alussa rakennusluvan hyväksyminen oli kesken 26:lla päiväkodilla. Joukossa oli sekä yksityisiä että kaupungin päiväkoteja.

Tämän vuoden aikana luvattomia päiväkoteja ei ole suljettu. Kaupungin projektipäällikkö Sara Rintamo sanoo, ettei sulkemisia ole enää odotettavissa Harlekiinia ja Pikkuhillaa lukuun ottamatta.

Viime vuoden lopulla toimintansa joutui lopettamaan Etelä-Haagassa toiminut yksityinen Inspira-päiväkoti. Toimintaa pyörittänyt yhdistys ei löytänyt päiväkodille uusia tiloja.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut