Tämä yksinkertainen kikka voi säästää isolta laskulta – Viemäritukoksia nyt ennätysmäärä

Viemäreihin on viime viikkoina päätynyt ennätysmäärä hygieniatuotteita ja muuta sinne kuulumatonta jätettä.

Desinfioivien puhdistusliinojen, nenäliinojen ja kosteuspyyhkeiden muuttunut kulutus on näkynyt jätevedenpumppaamoilla maaliskuun alusta alkaen. Kun roskia ei lajitella, aiheuttaa se ongelmia laajasti koko viemäriverkostossa.

– Ero normaalitilanteeseen on huomattava. Pahimman viikon aikana on pumppaamotukoksia avattu 14 kappaletta. Tällä viikolla tukoksia oli avattu jo viisi keskiviikkoaamupäivään mennessä, kertoo yksikön päällikkö Petteri Jokinen HSY:n tiedotteessa.

Viemärietiketti on hyvin yksinkertainen. Roskakori vessassa voi säästää isolta laskulta, kun ei tule kiusausta käyttää pönttöä väärin.

Vessanpönttöön kuuluu laittaa vain ns. sitä itseään ja vessapaperia, sekä pesuvesiä.

Vessapaperia lukuun ottamatta muut paperilaadut, puuvilla- tai muovituotteet eivät hajoa viemäriin päätyessään. Kun näihin yhdistyy rasvaisia keittiöjätteitä, jotka eivät myöskään kuulu viemäriin, muodostuu pahimmillaan suurikokoisia möykkyjä. Ne aiheuttavat jo isompaa vahinkoa.

Tukoksista koituvat kulut tulevat aina asukkaiden maksettavaksi, joko suoraan tai välillisesti.

Kiinteistön alueelle muodostuvien tukosten aiheuttamat kulut tulevat maksettavaksi suoraan. Sen sijaan kunnallisessa verkostossa, jätevedenpumppaamoilla ja jätevedenpuhdistamoilla aiheutuvista kuluista lasku tulee välillisesti jätevesimaksuissa, mikä monelta voi unohtua.

– Pumpputukoksen poistamiseen lähtee aina kaksi asentajaa paikalle työturvallisuuden takia. Aluksi pumppu joudutaan nostamaan asennuspaikaltaan pois. Pumpun sähkömoottori akseleineen ja juoksupyörineen irrotetaan pumpun pesästä. Vasta tämän jälkeen päästään tukosta poistamaan. Tukoksen poistaminen on aina käsityötä ja tällöin tapahtuu mikrobiologisille epäpuhtauksille altistumista, Jokinen kertoo.

Työhön varustaudutaankin aina tarvittavilla suojavarusteilla. Tukoksen poistamisen jälkeen pumppu kootaan ja asennetaan takaisin paikoilleen.

Työtunteja yhden pumpputukoksen aukaisuun menee siirtymisineen keskimäärin kolme tuntia ja isoimpien pumppujen kohdalla enemmän.

Pääkaupunkiseudun vesihuoltoverkoston pituus on noin 9000 kilometriä, josta jätevesiviemäröinnin osuus on noin kolmannes.

Viemäriverkostossa virtaa noin 1,2 miljoonan asukkaan jätevesi puhdistettavaksi HSY:n jätevedenpuhdistamoille.

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut