Vain osa taloyhtiöistä huojentaa liikkeiden vuokria – "Talkoisiin osallistutaan tilanteen mukaan, jos se on järkevää"

Yrityksen liiketoiminnan pitää olla heikennyt aidosti.

Yksityiset taloyhtiöt antavat koronaepidemian aikana vaihtelevasti vuokrahuojennuksia liikehuoneistoille. Punavuorelainen matkailualan yritys haki taloyhtiöltä vuokranalennusta huhti–toukokuuksi, mutta sai yksiselitteisen vastauksen:

"Yhtiön hallitus on valitettavasti sidottu noudattamaan vuodelle 2020 taloyhtiön syyskokouksen vahvistamaa budjettia. Hyväksyttyyn budjettiin 2020 liiketilojen vuokrat on laskettu täysimääräisesti."

Nuorehkon, hyvässä kasvuvauhdissa olleen matkailuyrityksen toiminta on täysin riippuvainen lomamatkoista, joiden myynti on koronan vuoksi täysin pysähtynyt.

Taloyhtiön isännöitsijä ja hallituksen puheenjohtaja eivät suostuneet haastatteluun. Helsingin Uutisten tietojen mukaan asia ratkesi lopulta vuokrasopimuksen purkamisella yhteisymmärryksessä.

Monet taloyhtiöt sen sijaan ovat valmiita vuokranalennuksiin, jos se on perusteltua.

– Jos yrittäjän liiketoiminta on aidosti heikentynyt, niin tilanteen mukaan neuvotellaan ja edetään, sanoo Realia Isännöinnin yksikönpäällikkö Max Liljestrand, jonka alueeseen kuuluu paljon kantakaupungin ja Töölön taloja kivijalkaliikkeineen.

Riskinä on, että vuokralainen purkaa sopimuksen.

– Selvimpiä tapauksia ovat ravintolat, joiden toimintaa valtio on rajoittanut. Sitten tulevat parturikampaamot ja kauneushoitolat, joihin ihmiset eivät nyt mielellään mene. Samoin vaikkapa tapahtumien järjestämiseen liittyvät toimistot.

Kaupoilla taas menee Liljestrandin mukaan edelleen hyvin.

Vuokralaisen tilanteen lisäksi huojennusten antamiseen vaikuttaa taloyhtiön vakavaraisuus.

– Jos alennusta ei anneta, niin se voi johtua siitä, ettei yhtiöllä ole taloudellista resurssia. Liikehuoneistojen vuokrat ovat merkittävä tulonlähde taloyhtiöille.

Kaikissa tilanteissa taloyhtiön hallitus tekee lopullisen päätöksen asiassa.

Niissä taloissa, joissa vuokranalennuksiin on suostuttu, huojennus on useimmiten ollut puolet vuokrasta. Alennus on annettu ensi vaiheessa kuukaudeksi tai kahdeksi.

– Jos koronatilanne jatkuu ennallaan, jatkosta neuvotellaan tarpeen mukaan.

Valtaosassa vuokranhelpotuksia on Liljestrandin mukaan sovittu hyvityksestä.

– Jonkin verran on keskusteltu myös siitä, että kun kriisi sitten joskus helpottaa, niin yritys voisi maksaa vuokria takaisin.

Vuokrasuhteen jatkuminen on suuressa määrin myös taloyhtiön etu.

– Yhtiöt haluavat hyviä, pitkäaikaisia vuokralaisia. Jos helpotuksia ei tiukan paikan tullen annettaisi, riskinä on että vuokralainen purkaa sopimuksen, Liljestrand huomauttaa.

– Liikehuoneisto voi silloin jäädä tyhjilleen pitkäksikin aikaa, jolloin yhtiö joutuu korottamaan vastikkeita.

SKH Isännöinnin päävastuullinen isännöitsijä Markku Kulomäki on keskustellut alustavasti vuokranalennuksen periaatteista vasta muutaman taloyhtiön kanssa.

– Tähän mennessä kohtuullistamispyyntöjä ei ole vielä tullut. Edustamamme taloyhtiöt eivät pääsääntöisesti itse omista liiketiloja, vaan ne ovat muiden omistuksessa. Vain muutamalla keskustassa sijaitsevalla yhtiöllä on liiketiloja.

Enimmäkseen taloyhtiöiden vuokrattavat tilat ovat Kulomäen mukaan varastoja, työtiloja ja autotalleja.

– Mutta jos asia tulee ajankohtaiseksi, pyynnöt viedään käsiteltäväksi hallituksen kokoukseen.

Hoas

Voittoa tavoittelematonkin auttaa

Myös Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiöllä (Hoas) on taloissaan jonkin verran liiketiloja. Säätiö linjasi jo koronakriisin alussa, että maksujärjestelyjä tehdään tapauskohtaisesti.

– Yleishyödyllisenä toimijana meillä on hyvin pieni liikkumavara, koska emme tee voittoa, Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio perustelee.

– Mutta kyllä yhteisenä tahtotilana on se, että yrittäjät selviävät vaikean ajan yli. Jokainen vuokrasopimuksen päättäminen on meitä koskettava asia.

Vuokranalennuspyyntöjä on tullut 30.

– Maksuaikajousto on koskenut yhdestä kolmeen kuukauden maksujärjestelyä.

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut