Ekaluokkalaisten uusi aapinen tulee myös kolmiulotteisesti puhelimeen – Helsinkiläisopettaja ja 5 lapsen isä on yksi tekijöistä: "Toiminnallisuus korostuu"
3
Arttu Hartikainen oli mukana uuden aapisen synnyssä. Sanna Jompero
Katso isompi kuvaUusi aapinen on huomattavasti edeltäjiään suurempi. Kuvassa vuonna 1987 käytössä ollut aapinen. Sanna Jompero
Oppiminen: Kuluva kevät on ollut opettajalle haikeakin.
Sanna Jompero
Ensi syksynä ekaluokkalaiset ympäri Suomen saavat käyttöönsä uuden aapisen.
Yksi Ystävien Aapisen seitsemästä tekijästä on Suutarilan ala-asteen apulaisrehtori ja yhdistettyä 1–2.-luokkaa opettava Arttu Hartikainen.
– Olen itse tästä tietenkin valtavan innostunut. Kirjan hahmot ovat jo omille oppilailleni tuttuja, koska olemme puhuneet niistä, sanoo Mellunkylässä asuva viiden lapsen isä, joka sanoo testanneensa kirjan harjoituksia tekovaiheessa omilla lapsillaan ja tehneensä niihin tarvittaessa muutoksia.
Aapisessa seikkailee värikäs joukko eläimiä. Sanna Jompero
Uudessa aapisessa seikkailevat lukemaan oppinut Papu-hiiri sekä Ulla-Ilves ja Aamos-hirvi, jotka vielä harjoittelevat lukemista.
– Eläimet ovat lapsille helppoja samaistumiskohteita. Opettajilta on tullut toivetta, että hahmoja olisi vähän. Silloin ne on helppo muistaa.
Hartikaista pyydettiin Sanoma Pron kirjaprojektiin mukaan vuonna 2017 hänen annettuaan ensin vuosia lausuntoja valmisteilla olevista oppikirjamateriaaleista ja äänitteistä. Kirjaa varten perustettiin palauteryhmä, joka koostuu luokanopettajista ympäri Suomen.
– Halusimme tehdä aapisen, jossa kentän ääni kuuluu vahvasti. Tässä se toteutuu.
Aapisessa on aiempiin verrattuna uutta uudenlainen kuvitustyyli sekä tunne- ja vuorovaikutustaitojen harjoitteleminen.
Jokaisella aukeamalla on tekstiä kolmen tasoisille lukijoille, harjoituskirjassa on kappaleen päätteeksi erillinen kotitehtävälaatikko ja oppilaiden käytössä on myös videomateriaalia, joissa on kirjainlauluja ja äänneharjoituksia. Lapset voivat saada kirjan eläinhahmoja jopa kolmiulotteisiksi kännykälleen sovelluksen kautta.
– Lisäksi mukana on paljon toiminnallisuutta. Silloin nekin oppilaat, joilla on vähän perhosia housuissa jaksavat keskittyä.
Esimerkiksi A-kirjaimen tavujen kohdalla on harjoitus: "Piirrä nenällä A ja a".
Kirjassa on myös runsaasti monilukutaitotehtäviä, joita on korostettu uudessa opetussuunnitelmassa (OPS) eli taitoa käsitellä tietoa eri kanteilta, myös kriittisesti.
– Tekstikäsitys on laajentunut selvästi sitten omien kouluaikojeni. Teksti voi olla paitsi kirjoitettua, myös esimerkiksi kuvallisten tai numeeristen symbolien avulla ilmaistua tietoa, Hartikainen tarkentaa.
Kuluva kevät on ollut oppilaille, mutta myös opettajalle erikoinen, haikeakin.
– Loppukevät on yleensä ollut sellaista aikaa, että luokan rutiinit toimivat hienosti ja voin vain kerätä sitä taitojen satoa, jota vuoden aikana on opittu. Nyt en saakaan opettajana sitä palkintoa, Hartikainen huokaa.
Hartikainen pitää joka toinen päivä luokan 21 oppilaalle Teams-sovelluksen kautta aamupiirin. Joka toinen päivä jokaisella on vuorossa lukuläksyn lukeminen opettajalle etänä.
– Kaikki on mennyt niin hienosti. Oppilaat ovat häkellyttävän hyvin ottaneet Teamsin käyttöön.
Opettaja kiittelee vuolaasti myös haastavassa tilanteessa olevia perheitä.
– Lapsiperheet ovat aika ahtaalla tällä hetkellä. Toivon, että perheet ja opetushenkilöt voisivat olla nyt armollisia toisilleen ja että perheet pyytäisivät apua ajoissa.