Helsingin koronakuolemat keskittyvät hoivakoteihin – "Tartunnan saaneita ja menehtyneitä on sekä kaupungin omissa että ostopalveluyksiköissä"

Seniorit: Kuolemia on sekä kaupungin että yksityisissä vanhusten hoitolaitoksissa.

Helsingin koronaviruskuolemat keskittyvät vahvasti hoivakoteihin.

Helsingin sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja Seija Meripaasi kertoo, että tartunnan saaneita hoivapalvelujen asiakkaita oli tiistaina 14. huhtikuuta yhteensä 60.

Koronaan oli kuollut tiistaihin mennessä yhteensä 36 helsinkiläistä. Heistä 28 oli hoivapalvelujen asiakkaita.

HS: Helsingin hoivakodeissa 48 koronakuolemaa

Hoivapalveluissa kuolemat ovat kuitenkin nopeassa kasvussa: Yle kertoi torstaina, että menehtyneitä hoivakodeissa on jo 48, mikä on yli puolet kaikista Suomessa tautiin menehtyneistä ihmisistä.

Meripaasi ei kerro, missä yksiköissä tartuntoja ja tartuntaan menehtyneitä on.

– Tartunnan saaneita ja menehtyneitä on sekä kaupungin omissa että ostopalveluyksiköissä. Tämän tarkemmin emme yksilöi paikkoja tietosuojan vuoksi, hän sanoo.

Sitä, mistä tartunnat ovat peräisin, on vaikea selvittää.

– Epidemiatilanteessa ei aina pystytä jäljittämään, mistä tartunta on peräisin. Todennäköistä on, että asukkaat ovat saaneet tartunnan henkilökunnalta tai toiselta asukkaalta.

Herttoniemen sairaalasta mietitään varasairaalaa koronaviruspotilaille – voidaan ottaa käyttöön viikossa

Kuvat: Uusia ruumiskontteja sairaalan parkkipaikalle – suora näkymä naapuritalon parvekkeelta

Laajasalossa toimiva yksityinen Palvelukoti Sofia on toistaiseksi välttynyt koronavirustartunnoilta.

Toiminnanjohtaja Sointu Tulkki kertoo, että palvelukoti sulki ovensa ulkopuolisilta vierailijoilta 12. maaliskuuta. Sen jälkeen sisään on päästetty ainoastaan työntekijät ja tavarankuljetukset.

Talossa on 32 asuntoa, joissa asuu itsenäisesti pärjääviä ikäihmisiä. Henkilökunta tapaa heitä päivittäin ruokailun yhteydessä ja jututtaa heitä välimatkan päästä.

– Omaiset ovat ihan upeita. He tuovat pihalle ruokakasseja, joita me kiikutamme sisään, Tulkki kehuu.

Lisäksi palvelukodin tiloissa toimii ryhmäkoti, jossa asuu ympärivuorokautista hoitoa tarvitsevia muistisairaita vanhuksia. Heidän hoitonsa on jatkunut normaaliin tapaan.

– Varotoimet, välimatkat ja suojavarusteet tietysti poikkeavat tavallisesta. Arjen jatkumisesta on kiittäminen osastonhoitaja Marja Kehää, Tulkki kiittelee.

Asukkailla ikävä läheisiään

"Soittakaa omaisillenne"

Osalla hoivakotien asukkaista on ikävä läheisiään, kun vierailut ovat kiellettyjä, kertoo Helsingin sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja Seija Meripaasi.

Meripaasi kannustaa läheisiä ottamaan asukkaisiin yhteyttä esimerkiksi soittamalla. Henkilökunta myös välittää mielellään läheisten terveisiä ikääntyneille. Hoivakoteihin on hankittu tabletteja, joilla onnistuvat myös videopuhelut.

Meripaasi lupaa, että hoitajat ovat ikääntyneiden arjessa läsnä ja tukevat asukkaita kaikin mahdollisin keinoin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut