Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kontulassa vuokrakaksiossa asuva Tapio Korhonen on tupakoinut kolmisenkymmentä vuotta. Hänet on lomautettu työstään kahdeksi kuukaudeksi ja hän on nyt aiempaa useammin tarttunut savukeaskiin.

– Kyllä tupakointi on lisääntynyt melkein puolella. Nyt menee aski päivässä, mutta duunissa ollessa ei niin paljon, Korhonen laskee.

– Kyllä se kieltämättä ottaa päähän, kun ei voi omalla parvekkeellaan tupakoida, mutta minkäs teet. Täytyy poltella sitten ulkona. Jos röökaisin parvekkeella, varmasti tulisi naapureilta sanomista. On siinä talossa niin hurjaa porukkaa, Korhonen naurahtaa.

Täysin toisenlainen on Aino Laineen suhtautuminen savutteluun.

– Olen aikanaan asunut taloyhtiössä, missä poltettiin parvekkeilla ja olihan se hirveää, kritisoi Mellunmäessä asuva Laine.

– En ymmärrä, miksi naapureita ei oteta sen vertaa huomioon, että savutetaan ja tuprutaan koko ajan. Pelkään kyllä sitä, että tämän karanteenin aikana ihmiset alkavat taas polttaa parvekkeilla.

Satolle on tullut parveketupakoinnista kymmeniä valituksia kuukaudessa.

Epidemian aikana yhä useamman helsinkiläisen kerrostalon parvekkeella vedetään hermosauhut – sananmukaisesti.

Kotiin lukittautuminen saattaa kiristää pinnaa. Tupakointi puolestaan hermostuttaa naapureita savuttomissa taloyhtiöissä.

Ongelma on maaliskuun puolivälistä lähtien noussut esiin muun muassa Saton hallinnoimissa taloissa.

– Tupakointiin liittyvät reklamaatiot ovat kyllä viimeisen kuukauden aikana lisääntyneet, myöntää Saton Asunnot-yksikön johtaja Juha-Pekka Järvenpää.

Järvenpään mukaan Satolle on tullut parveke- tai pihamaatupakoinnista maalis-huhtikuussa kymmeniä valituksia. Nämä valitukset ovat useimmiten naapureiden tekemiä.

– Kaikki reklamaatiot eivät kuitenkaan johdu asukkaista, vaan esimerkiksi siitä, että asukkaiden vieraat tupakoivat muuten savuttomalla pihamaalla, Järvenpää sanoo.

Tupakointiongelmaa ei savuttomien talojen parvekkeilla voida hillitä edes parvekkeiden lasittamisella.

– Lasituksesta ei ole paljonkaan apua, sillä savu kyllä kulkeutuu ympäristöön, etenkin ylöspäin.

Satolla on kaikkiaan 26 000 asuntoa, joista vain joka kuudes sijaitsee savuttomissa taloyhtiöissä.

– Noin 4 000 asunnossa ei saa polttaa edes parvekkeilla tai Saton hallinnoimalla pihamaalla, Järvenpää kertoo.

Hänen mukaansa osa asukkaista on tuottanut savutteluillaan Satolle päänvaivaa.

– Joukossa on haasteellisiakin tapauksia.

– Esimerkiksi muutaman asukkaan kohdalla on jouduttu menettelemään niinkin, että on laitettu kiinteistönhoitajia kyttäämään, kuka taloyhtiössä tupakoi parvekkeella. Muuten ei ole tupakoitsijaa saatu kiinni, Järvenpää kertoo.

Saton asunnot ovat savuttomia, mikäli ne on rakennettu tai peruskorjattu vuonna 2013 tai sen jälkeen. Myös esimerkiksi Hekan kaikki peruskorjattavat ja uudiskohteet ovat savuttomia.

Savuttomuus on levinnyt niin laajalle, että tupakoinnin salliminen on käännetty jo mainosvaltiksi.

Esimerkiksi Vuosaaren Aurinkolahdessa sijaitsee vuonna 2012 valmistunut vuokrakohde, jonka asuntoja Sato markkinoi lauseella ”talossa saa tupakoida parvekkeella tai muulla erikseen tupakointiin osoitetulla paikalla”.