Helsingin kesäteattereiden kausi voi vielä pelastua – tässä uusimmat varasuunnitelmat

Jari Virman ja Asta Sveholm näyttelivät viime kesänä Suomenlinnan kesäteatterin Idän pikajunan arvoituksessa. Mitro Härkönen
Jari Pietiläinen

Jari Pietiläinen

Helsingin kesäteattereissa kytee yhä toivoa siitä, että koronaepidemian tuomat rajoitukset voidaan purkaa ennen tulevan kesän esityskautta.

Jos hallitus päättää nopeasti, että suurien joukkojen kokoontuminen on jälleen mahdollista, kesäteattereiden vuodesta saattaa kaikesta huolimatta tulla jopa kohtuullinen.

Taivallahden kesäteatteriin on kaavailtu esitettäväksi laulunäytelmää Peter Pan sekä Ray Cooneyn farssia Linjat kuumina.

– Meillä on sikäli hyvä tilanne, että aloitimme Peter Panin lauluharjoitukset jo marras-joulukuussa ja näytelmän läpikäymisen tammikuussa, kertoo ohjaaja Kari Kinnaslampi.

– Jos käy niin, että viimeistään kesäkuun puolivälissä pääsemme taas harjoituksiin, ensi-iltaa voidaan viettää elokuussa. Lavastuksen rakentamiseen menee pari-kolme viikkoa.

Myös Ryhmäteatterin väki elättää vielä toivoa siitä, että tulevana kesänä Suomenlinnan kesäteatterissa voidaan vielä tarjota yleisölle kulttuurielämys.

Toivon hartaasti, että näytelmä nähdään ainakin ensi kesänä.

– Olemme tehneet sen päätöksen, että suunnitteilla ollut esitys Seitsemännen portaan enkeli siirretään suosiolla ensi vuoteen, kertoo Ryhmäteatterin johtaja Juha Kukkonen.

– Syy on yksinkertaisesti se, että tässä epävarmuudessa on mahdotonta säilyttää riittäviä aikatauluja.

Tilalle suunnitellaan Kukkosen mukaan Pinokkiota, joka soveltuu koko perheen katsottavaksi.

– Jos se toteutuu, Pinokkion ensi-ilta voisi olla elokuussa ja sitä esitettäisiin myös syyskuun ajan.

– Se kuitenkin edellyttää sitä, että pääsisimme harjoittelemaan esitystä viimeistään kesäkuussa. Se on hyvä varasuunnitelma ja toivon todella, että se onnistuisi.

Kukkosen mukaan on nyt jo selvää, että Ryhmäteatterille koituu koronaepidemian tuomista peruutuksista valtava taloudellinen tappio.

Näyttelijä Anu Palevaaralla on määrä olla Taivallahden kesäteatterissa toinen naispääosa, lisäksi hän on tehnyt laulunäytelmän koreografiat.

– Epävarmuus on näyttelijälle kaikkein pahinta. Harjoittelu ja näytteleminen perustuvat aina yhteiseen tekemiseen ja nyt sitä ei ole, Palevaara pahoittelee.

– Sain tietää jo viime pääseväni näihin kahteen näytelmään mukaan ja olin aivan innoissani.

Tanssinopettajana toimiva Palevaara kuitenkin lohduttautuu sillä, että esimerkiksi Peter Panin koreografia on jo luotu.

– Toivon todella hartaasti, että se nähdään viimeistään ensi kesänä. Se on aina ollut yksi lempisaduistani.

Kulttuuria 1900-luvun alkupuolelta

Kesäteatteritoiminta Suomessa

Kesäteatteri tuli 1910-luvun alussa Ruotsista.

Kansallisteatterin näyttelijät tekivät ensimmäiset esitykset kesällä 1911.

Kesäteatteria on muun muassa Suomenlinnassa, Taivallahdessa, Puotilassa, Laajasalossa, Mustikkamaalla ja Tervasaaressa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläinen lentokapteeni taittaa mökkimatkan saaristoon puolessa tunnissa – "Kun ajan rannan ohi, yhdeksän kymmenestä kännykästä on pystyssä"
 2. Jakomäen sydämen rakentaminen viivästyi, koulu alkoi vielä vanhoissa tiloissa – Projektinjohtaja: "Ehkä vähän haasteellisempi rakennus toteuttaa"
 3. Saunaraati löysi asuntomessuilta elämyksiä – täydelliseen saunahetkeen tarvitaan muutakin kuin kiuas
 4. Henkilökuntapula hidastaa uusien näytteenottopaikkojen avaamista Helsingissä – Näin moni saa tällä hetkellä koronatestistä positiivisen tuloksen
 5. Kaupunginteatterin ja Kansallisen teatterisyksy käynnistyy koronasta huolimatta – paikkoja myydään edelleen vain puolet normaalista
 6. Penkinlämmittäjistä tuttu Tero Tiittanen tekee Kuutamokeikan teatteri- ja eduskuntamies Ville Virkkusen kanssa
 7. Ylijäämäomenat kiertoon
 8. Pyöräliiton puheenjohtaja Helsingin Uutisissa: "Mitä enemmän lapsia tuodaan kouluun autolla, sitä vaarallisempia koulujen lähialueet ovat"
 9. Vihreiden Otso Kivekäs Helsingin Uutisissa: Laki kieltää ikäsyrjinnän, mutta sitä on helppo kiertää – "Ongelma on, että he eivät löydä uutta työtä"
 10. T24: Suomalaismatkailijat eivät enää työllistä Suomen suurlähetystöä Tallinnassa entiseen malliin
 11. Pyörällä kouluun
 12. Työvoima valuu Helsingin liepeille asuntojen hintojen, liikenneratkaisujen ja eläköitymisen vuoksi – Päätoimittaja Karri Kannala: "Helsinki ei voi ummistaa silmiään"
 13. Ikääntyneiden heikko työllisyys johtuu syrjinnästä, johon laki ohjaa
 14. "Tupsahda" kuuntelemaan iltasatuja – Malmin kirjastossa luetaan syksyllä satuja
 15. Päätoimittaja Kannala: Korona, asuntojen hintataso, liikenneratkaisut ja eläköitymiset eivät edistä muuttamista Helsinkiin vaan sen liepeille

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Helsinkiläinen lentokapteeni taittaa mökkimatkan saaristoon puolessa tunnissa – "Kun ajan rannan ohi, yhdeksän kymmenestä kännykästä on pystyssä"
 2. Pyöräilijä kaatui Malmilla – Haki kaupungilta 10 000 euron korvauksia
 3. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 4. Jätkäsaareen valmistui puisto, joka ei näytä järin luonnolliselta – vanhemmat seuraavat sydän kurkussa aluetta halkovan pyörätien liikennettä
 5. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa
 6. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 7. Kaivopuiston ajoestekokeilu keskeytetään – "Hyvistä tavoitteista huolimatta ei ollut onnistunut"
 8. Raidejokeri jumiutui valituskierteeseen Helsingissä – asukasyhdistys ja luonnonsuojelijat haluavat muuttaa pikaratikan linjausta
 9. Työvoima valuu Helsingin liepeille asuntojen hintojen, liikenneratkaisujen ja eläköitymisen vuoksi – Päätoimittaja Karri Kannala: "Helsinki ei voi ummistaa silmiään"
 10. Vihreiden Otso Kivekäs Helsingin Uutisissa: Laki kieltää ikäsyrjinnän, mutta sitä on helppo kiertää – "Ongelma on, että he eivät löydä uutta työtä"
 11. Jättikorttelin yhteispiha Helsingin kantakaupungissa on kuin linnan puisto – asukkaat kutsuvat sinne vieraitaan eväsretkelle
 12. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 13. T24: Virossa kolme uutta koronavirustartuntaa
 14. Helsingissä joukkoaltistuminen koronalle viime viikonlopun musiikkitapahtumassa
 15. Tällaista murskakritiikkiä sai Kaivopuiston kesäkokeilu: Kaikki liikkuivat niin kuin ennenkin, yrittäjät kärsivät ja betoniporsaat olivat rumia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.