Avopari pahoinpiteli virolaismiehen kuoliaaksi Keravan asemalla – uhri kuoli vammoihinsa muutamassa minuutissa

Keravan asemalla joulukuussa sattunut pahoinpitely ja kuolemantapaus puitiin hovissa. Yli yhdeksän vuoden vankeus muuntui alle viideksi vuodeksi.

Helsingin hovioikeus on antanut tuomionsa koskien Keravan asemalla joulukuussa 2018 tapahtunutta pahoinpitelyä ja siitä seurannutta kuolemantapausta. Johanna Erjonsalo

Helsingin hovioikeus on antanut tuomionsa koskien Keravan asemalla joulukuussa 2018 tapahtunutta pahoinpitelyä ja siitä seurannutta kuolemantapausta.

Virolaismiehen kuoliaaksi pahoinpidellyt avopari tuomittiin vuoden 2019 maaliskuun lopussa Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa koviin vankeusrangaistuksiin.

32-vuotias Tamo Runthal sai tuolloin taposta ja törkeästä ryöstöstä vankeutta yhdeksän vuotta ja kahdeksan kuukautta.

37-vuotias Älis Särev tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä ryöstöstä neljän vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeustuomioon.

Hovioikeus muutti Tamo Runthalin käräjillä saamaa tuomiota. Hovioikeus katsoi, että Runthal on tapon ja törkeän ryöstön sijasta syyllistynyt törkeään pahoinpitelyyn ja törkeään kuolemantuottamukseen. Hänen vankeusrangaistuksensa aleni neljään vuoteen ja kahdeksaan kuukauteen.

Älis Särevin saamaa tuomiota hovioikeus ei muuttanut, vankeusrangaistukset ovat siten molemmilla neljä vuotta ja kahdeksan kuukautta.

Oikeudessa esitetyltä, tilanteesta otetulta kuvatallenteelta kävi ilmi, että nuorempi mies löi uhriaan vielä 20 kertaa tämän oltua jo tiedottomassa tilassa.

Muilta osin käräjäoikeuden langettamiin tuomioihin ei tullut muutosta. Uhrin avovaimolle määrättiin maksettavaksi korvauksia yhteensä yli 21 500 euroa korkoineen. Uhrin täysi-ikäiselle tyttärelle tuomitut määrättiin maksamaan yhteensä 17 000 euroa sekä lisäksi tämän oikeudenkäyntikulut.

Tuomitut joutuvat maksamaan valtiolle myös noin 2 500 euroa uhrin ruumiinavauksesta.

Valtion varoista maksetaan tuomittujen puolustus- ja asianajopalkkiot, yhteensä yli 11 000 euroa.

Muutosta hovioikeuden antamaan tuomioon voi hakea korkeimmalta oikeudelta, mikäli se katsoo perusteet riittäväksi ja myöntää valitusluvan.

Sekä Runthalilla että Särevillä on ennestään rikostaustaa.

Runthal on tuomittu Suomessa kaksi kertaa ehdolliseen tuomioon ja hänellä oli myös maahantulokielto. Virossa hän on saanut useita tuomioita ja hän oli vapautunut virolaisesta vankilasta toissa marraskuussa hieman ennen Keravan henkirikosta. Myös Särev on niin ikään tuomittu Virossa kolme kertaa erilaisiin vankeusrangaistuksiin.

Uhri oli vuonna 1962 syntynyt virolaismies ja hän menehtyi useiden päähän kohdistuneiden iskujen seurauksena Keravan asemalla 9. joulukuuta 2018.

Miehille tuli asemalla riitaa jostakin ja he tarttuivat toisiaan vaatteista.

Tuomitulla miehellä ei ollut muistikuvaa siitä, mistä erimielisyys Keravan asemalaiturilla alkoi.

Nainen sanoi alkaneensa potkia uhria siksi, että tämä oli tarttunut hänen avomiestään jalasta. Nainen oli potkaissut uhria useamman kerran ja hänen avomiehensä oli pyrkinyt eroon jalastaan roikkuvasta miehestä lyömällä tätä. Miehet päätyivät raiteelle tappelemaan.

Oikeudessa esitetyltä, tilanteesta otetulta kuvatallenteelta kävi ilmi, että nuorempi mies löi uhriaan vielä 20 kertaa tämän oltua jo tiedottomassa tilassa.

Kaksikon kaikki potkut ja lyönnit osuivat uhria päähän. Yksi uhrin kuolemaan johtaneista syistä olikin kallonpohjan murtuma. Tuomittu mies nosti tajuttoman miehen raiteilta asemalaiturille.

Tapaus nähtiin ratavalvontakeskuksen valvomosta ja sieltä hälytettiin poliisi paikalle. Oikeuslääkärin mukaan uhri kuoli vammoihinsa muutamassa minuutissa, vaikka miestä yritettiin elvyttää ensihoitoyksikön tultua paikalle.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut