Päätoimittajien yhdistys (PTY) muistuttaa, että päätoimittajan työhön kuuluu tehdä ratkaisuja siitä, mistä aiheista hänen johtamassaan mediassa uutisoidaan.
PTY:n mukaan päätoimittajien päätökset uutisoinnista – tai uutisoimatta jättämisestä – eivät rajoita tiedotusvälineen palveluksessa olevien toimittajien sananvapautta.
–Toimittajat eivät käytä työssään sananvapauttaan kansalaisina, vaan työnantajansa sananvapautta, PTY:n kannanotossa huomautetaan.
Keskustelu toimittajien sananvapaudesta on vellonut julkisuudessa, kun paljastui, että Yleisradion vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen on rajoittanut Ylen tutkivien toimittajien uutisointia pääministeri Juha Sipilästä (kesk). Riitelyn aikana useat Ylen toimittajat ovat irtisanoutuneet ja samalla arvostelleet näyttävästi entistä työnantajaansa Yleä.
PTY:n mukaan sananvapaus toimituksissa sallii moniarvoisuuden ja päätoimittajan määrittämästä linjasta poikkeavat toimittajien henkilökohtaiset kommentit.
Toimittajalta pitää voida edellyttää kuitenkin lojaliteettia työnantajansa linjauksia kohtaan.
–Sananvapautta tiedotusvälineissä ei ole se, että yksittäiset toimittajat voisivat julkaista työnantajansa omistaman median nimissä mitä tahansa.
Päätoimittajan työnantaja, tiedotusvälinettä kustantava yhtiö, voi puolestaan vaikuttaa päätoimittajaan ainoastaan nimittämällä tämän tehtäväänsä ja tarvittaessa erottamalla.
Päätoimittajan keskeinen tehtävä on PTY:n mukaan turvata toimituksen työrauha torjumalla sekä ulkoinen että toimituksen sisäinen painostus.