Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Vankilassa 20 vuotta istunut Juha palaa vapauteen töitä tehden – nyt kunnostetaan juoksuhautaa Helsingissä

TUKI Uudessa mallissa yhdyskuntapalvelun voi suorittaa ryhmässä. Malli säästää rahaa. Osallistumalla voi välttää vankilan.

Kriminaalihuollon tukisäätiö aloitti toissavuonna kokeilun, jossa yhdyskuntapalveluun tuomitut voivat suorittaa tuomionsa poikkeuksellisella tavalla, ryhmämuotoisesti.

–Henkilöt pystyvät peilaamaan omaa elämäänsä keskenään. Puhumme päihteidenkäytöstä ja siitä mitä on tullut tehtyä. Mukana oleva palveluohjaaja auttaa myös palvelun ulkopuolisessa elämässä, kertoo Maalinnoitus-hankkeen projektipäällikkö Karoliina Koskinen

Vertaistuen lisäksi mukana olevat saavat tarvittaessa ohjausta päihde- ja mielenterveysasioissa.

Suurin osa mukana olevista on työttömiä tai muuten työelämän ulkopuolella. Monella on auktoriteettivastaisuutta, eikä yhdyskuntapalvelun suorittaminen normaalissa työyhteisössä olisi mahdollista. Erityinen tuki auttaa suorittamaan tuomion ilman vankilaa.

–On hyvä, että arki säilyy yhteiskunnassa, eikä vankilan puolella. Sosiaaliset suhteet ja asunto on mahdollista säilyttää, listaa Koskinen yhdyskuntapalvelun hyviä puolia.

Juha on yksi seitsemästä "Risusavotalla rikoksettomaan elämään" -yhdyskuntapalvelumallissa mukana olevasta.

Kahdesti viikossa kokoontuva ryhmä kunnostaa muun muassa kulttuurihistoriallisesti merkittäviä kohteita. Viime vuonna siivouskohteena oli ensimmäisen maailmansodan aikaiset juoksuhaudat Kannelmäessä, nyt sama savotta on siirtynyt Jakomäkeen.

–On hyvä, kun saa tehdä käsillään jotain ja erityisesti olla ulkona, sanoo ammatiltaan autoasentajaksi aikoinaan opiskellut Juha.

Asennustyöt ovat viime vuosina olleet katkolla, sillä Juhalla on takanaan 20 vuotta vankilassa ja seitsemän tuomiota. Ensi kesänä vapautuva Juha suorittaa loput tuomiostaan koevapaudessa tekemällä kokeilun puitteissa annettuja töitä.

Ryhmä on tehnyt myös muun muassa erilaisia vierailuita, rakentanut linnunpönttöjä, ylläpitänyt Vailla Vakinaista Asunto ry:n asunnottomille tarkoitettua vaatevarastoa.

Toiminta on myös taloudellisesti kannattavaa. Vuorokausi suljetussa vankilassa maksaa 215 euroa, kun työmallissa kustannus on 14,5 euroa.

–Ryhmä tekee työtä kolmisen viikkoa yhden vankilayön hinnalla, toteaa Koskinen.

Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto.

Malli on saanut erinomaista palautetta. Moni on työn kautta kokenut itsensä tärkeäksi. Malli on ehdolla myös sosiaalialan Hyvä käytäntö -palkinnon saajaksi.

Tänä vuonna kymmenettä kertaa jaettavan palkinnon myöntää ammattijärjestö Talentia. Voittaja valitaan 50 palkintoehdokkaan joukosta. Palkinto jaetaan alan asiantuntijapäivillä maaliskuussa Helsingissä.