Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Mediuutiset: Miten ihmiset saadaan luottamaan rokotteisiin? – Suomalaistutkija aikoo selvittää asian

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n Rokotusohjelmayksikön erikoistutkija Jonas Sivelä aloittaa tutkimuksen rokotevastaisuudesta Suomessa. Asiasta kerrotaan Mediuutisissa

Sivelä kertoo Mediuutisille, että THL-tutkimuksen tavoitteena on luoda uusia työkaluja suomalaisten rokotusluottamuksen parantamiseksi. Tutkimuksessa pyritään ymmärtämään, miten rokotevastaisuus syntyy ja millaisilla keinoilla rokotevastaisuutta voidaan ehkäistä. Tutkimukseen kuuluu myös osa, jossa mitataan, ovatko käytetyt keinot todella muuttaneet tutkimukseen osallistuneiden henkilöiden suhtautumista rokotteisiin.

Mediuutisten mukaan rokotuskattavuus Suomessa on yleisesti hyvä, mutta joillakin seuduilla se on pudonnut liian matalalle. THL:n mukaan 61 kunnassa tuhkarokolta suojaavan MPR-rokotteen kattavuus on pudonnut alle laumasuojan rajan, eli vuonna 2014 syntyneistä lapsista on rokotettu vähemmän kuin 95 prosenttia, kertoo Mediuutiset.

Laumasuoja on tilanne, jossa riittävän suuri osuus väestöstä on rokotettu tai vastustuskykyinen jotain tautia kohtaan, jolloin se ei pääse leviämään. Laumasuojassa kaikkien – myös rokottamattomien – sairastumisriski pienenee. Mitä tarttuvampi tauti on kyseessä, sitä suuremman osan väestöstä pitää olla rokotettu, jotta laumasuoja syntyy.

Jonas Sivelä on tutkinut vastaavia aiheita aiemminkin. Hän väitteli vuonna 2016 eteläafrikkalaisten aids-myyteistä ja julkaisi 2015 salaliittoteorioiden synnystä kertovan populaarin tietokirjan Kaiken takana on salaliitto.