Mikael Jungner haluaa Suomeen lisää leipäjonoja – ”Ekologisesti kestävä tapa jakaa ruokaa”

Demareiden entisen puoluesihteerin Mikael Jungnerin suorapuheinen näkemys leipäjonoista puhuttaa sosiaalisessa mediassa.

Leipäjonojen syvintä olemusta pohtivassa Facebook-päivityksessään hän kirjoittaa muun muassa seuraavasti:

–Sellaista julkishallinnollista systeemiä, joka ottaisi huomioon kaikki inhimillisen elämän vivahteet, ei ole. Siksi on tärkeää, että leipäjonot antavat valinnanvaraa niille, joille systeemi ei sitä tarjoa.

Jungnerin mielestä leipäjonossa ei ole itsessään mitään hävettävää.

Sitä tekee hävettäväksi se porukka, joka säälii ja voivottelee jonottajia.

–Poliittinen jeesustelu leipäjonoista on käytännössä oman kannatuksen nostamista leipää jonottavien omanarvontunnon kustannuksella. Tuota tehdään toki vahingossa ja vilpittömin mielin, mutta väärin se silti on, Jungner jatkaa.

Leipäjonoissa itsessään ei ole hävettävää."

Hänen mielestään leipäjonoja tulisi edistää, niiden kautta avun saaminen normalisoida sosiaalisesti ja leipäjonoja pyörittäviä vapaaehtoisia ylistää heidän konkreettisesta pyyteettömyydestä.

–Leipäjono on ekologisesti kestävä tapa korjata kaupallisessa logistiikassa olevaa tehottomuutta. Syöty leipä on maapallolle arvokkaampi kuin pois heitetty leipä, olkoon tuo leipä hankittu ostamalla tai jonottamalla.

Jungner jatkaa samasta teemasta Uuden Suomen blogissaan:

–Ilmaisen ruuan jakamiseen liittyvä stigma kannattaa kitkeä pois. Moni puhuu edelleen siitä häpeästä, joka liittyy leipäjonoihin. Toisaalta moni ruokaa jonottanut kertoo, että tuota häpeää ei ole, he eivät sitä itse tunnista. Stigma on siis poistettavissa.

Jungnerin mielestä olisi syytä kehittää tapoja jakaa ruokaa.

–Pitkiä jonoja ei tarvita, jos jakaminen mietitään fiksummin. Varsinkaan ulkoilmassa jonottamista ei tarvita, kun tyhjää tilaa löytyy yksin pääkaupunkiseudulta yli miljoona neliömetriä.

Jungnerin näkemyksiä ovat arvostelleet muun muassa blogisti Saku Timonen sekä vihreiden Maria Ohisalo

–Kun entinen poliitikko ja nykyinen mielipidevaikuttaja puhuu leipäjonosta valinnanvapautena ja merkittävänä sosiaalisena innovaationa, niin siitä tietää hänen menettäneen lopullisesti tuntumansa yhteiskunnalliseen todellisuuteen, kirjoittaa Timonen Uuninpankkopoika-blogissaan Imagessa.

–Jungner hyväksyy leipäjonot normaaliksi olotilaksi ja julistaa leipäjonoja aiheuttavan ja ylläpitävän politiikan arvostelijat jonottajia syyllistäviksi voivottelijoiksi. Tällaista voi puhua vain elitisti, joka ei tunne yhtään köyhää. Siinä mielessä arvostan Kaikkosen huolta paljon enemmän, sillä hän ainakin tiedostaa ongelman.

Tällaista voi puhua vain elitisti, joka ei tunne yhtään köyhää."

–Valitettavasti asia ei ole ehkä ihan noin ruusuinen kuin kuvaat. Leipäjonoon liittyy lahjan antajan ja saajan välisiä valtaepätasapainoja, vastavuoroisuuden ja toimintamahdollisuuksien puuttumista jne.Tyydytetään perustarpeita, vaikka hyvinvointivaltio rakennettiin poistamaan leimaavaa köyhäinapua ja tarjoamaan universaaliutta selektivismin sijaan jne., Ohisalo kommentoi Facebookissa.

Leipäjonokeskustelu otti vauhtia, kun Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonenkertoi olleensa muutaman muun keskustan edustajan kanssa tutustumassa leipäjonojen arkeen.

Kaikkosen mukaan Heikki Hurstin ruuanjakelupisteessä jonot olivat pitkät ja väki kirjavaa: eläkeläisiä, työttömiä, maahanmuuttajia ja opiskelijoita. Kaikkonen toteaa samanlaisia jonoja olevan kymmenissä kaupungeissa ympäri Suomen.

– Itseäni lähinnä hävetti. Leipäjonot ovat olleet pitkät jo vuosikausia. Mikään eduskuntapuolue ei voi saavutuksillaan tässä asiassa kauheasti kehuskella, ei myöskään nykyhallitus. Vaikka työttömyys nyt viimein alenee, on meillä valtava joukko ihmisiä, joilla toimeentulo on tosi tiukalla. Tähän tarvitaan korjausliikettä, mieluummin ennemmin kuin myöhemmin, Kaikkonen sanoi eduskuntaryhmän talvikokouksessa.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut