Yhden kattilan ihmeessä pastan tärkkelys sakeuttaa keitinveden kastikkeeksi

RUOKA Pasta kastikkeineen valmistuu vartissa, kun kaikki raaka-aineet laitetaan kerralla kattilaan.

Yhden kattilan ihme on ratsastanut muutaman vuoden ruokatrendien harjalla maailmalla. Idean ydin on helppoudessa: sekä pasta että kastike valmistetaan kertaheitolla samassa kattilassa, eikä siihen mene kuin vartin verran aikaa. Tiina Kovanen-Bergman

Crista Lassfolk-Feodoroff

Jos et ole vielä kokeillut ihmepastaa one pot wonderia, nyt on korkea aika.

Yhden kattilan ihmeen juju on siinä, että pastasta irronnut tärkkelys sakeuttaa keitinveden kastikkeeksi.

Yhdessä ja samassa kattilassa kypsyessään raaka-aineiden maku syvenee pikavauhdilla. Pasta imee maustettua nestettä, mikä on huomattavan monen mielestä niin oivallista, että se lyö perinteisen pastan mennen tullen.

Yksinkertaisimmillaan, ja Martha Stewartin alkuperäisen ohjeen mukaan, ihmepastaan ei tule montaakaan raaka-ainetta.

Kuten sanonta kuuluu, jos pidät aina varastoissasi pastaa, valkosipulia, tomaatteja ja oliiviöljyä, et koskaan jää ilman hyvää ateriaa.

Tänä päivänä ihmepastan nimeen vannovat jo miljoonat ihmiset, jotka arvostavat ruuan nopeutta ja helppoutta. Plussaa on sekin, ettei tiskiä tule kuin leikkuulaudan, veitsen, kattilan ja kauhan verran.

Suosion myötä ihmepastan reseptejä on tarjolla tuhansia, ja jokainen voi keksiä omansa. Tässä, jos missä, on sallittua kerätä kattilaan melkein mitä vain mieli tekee tai kaapista löytyy.

Muutama sääntö on silti tarpeen.

Pastaksi ei kelpaa pikapasta, vaan ainoastaan vähintään 8–10 minuutin kypsennysajan vaativa pasta. Lisäksi muiden raaka-aineiden tulee noudattaa suunnilleen samaa kypsymisaikaa.

Pasta on aina parhaimmillaan al dente, eli kun siinä on purutuntumaa. Sen takaamiseksi pitää ihmepastan kypsymistä hieman seurata, samalla kun sitä hämmentelee muutaman kerran.

Nesteen määrä on makuasia. Nestettä pitää olla vähintään sen verran, että raaka-aineet peittyvät.

Jos haluaa ihmepastaansa enemmän kastiketta, voi nestettä laittaa enemmän. Jos ei halua pastaan kastiketta kuin nimeksi, voi ylimääräisen nesteen surutta kaataa lopuksi pois.

Mausteita ihmepasta vaatii tavallista runsaammin, onhan kyseessä keitetty ruoka. Suolaa pasta imee paljon, mutta tarvittavaan määrään vaikuttaa muiden raaka-aineiden suolaisuus. Kannattaa pitää mielessä vanha totuus: suolaa saa aina lisättyä, mutta pois sitä ei saa millään.

Säilyvyys on ihmepastan miinuspuoli, mutta makuasia toki sekin.

Suositeltavaa on tarjoilla ruoka heti, koska jäähtyneen ruuan lämmittäminen näkyy heti koostumuksessa ja sopivan purutuntuman voi unohtaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
  2. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
  3. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
  4. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
  5. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
  6. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
  7. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
  8. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
  9. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
  10. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
  11. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
  12. T24: Korona romahdutti Virossa yöpyneiden turistien määrän huhtikuussa – Laskua oli 95 prosenttia
  13. "Unelma omistusasumisesta istuu suomalaisissa tiukassa" – Asuntolainoja haetaan enemmän kuin vuosi sitten
  14. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
  15. T24: Tänä kesänä Tallinnan julkisessa liikenteessä ei voi ostaa matkalippuja kuljettajalta

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
  2. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
  3. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
  4. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
  5. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
  6. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
  7. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
  8. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
  9. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
  10. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina
  11. Senaatintorin jättiterassille tulossa lähes 500 asiakaspaikkaa – Nämä yrittäjät voivat hakea mukaan
  12. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
  13. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
  14. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
  15. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.