Tofumamman luomuherkku valloittaa – "Äiti ei koskaan mittaa mitään"

ELINTARVIKE Ha Hoang tekee luomutofua äitinsä Mem Hoangin kanssa.

Mama Mem’sin soijapavut tulevat Ranskasta. Armi Suojanen

Armi Suojanen

Pöydässä on paistettua tofua dipattavaksi chilikastikkeeseen sekä kevätsipulilla ja soijalla maustettua höyrytettyä tofua. Sitten vain puikot heilumaan ja maistamaan vantaalaisen Mama Mem’sin eli Mem Hoangin reseptillä, luomusoijapavuista valmistettua tofua.

Mem Hoang on aina pitänyt ruuanlaitosta ja tehnyt itse tofua jo perheen asuessa Vietnamissa. Ensin tofulla herkuttelivat perhe ja ystävät. Sitten tuttavien ravintola kokeili sitä omissa annoksissaan, ja koska palaute on ollut kiittävää, Mem Hoangin poika, Ha Hoang, mietti, että äidin tofulla voisi olla kysyntää laajemminkin.

– Saimme siitä varmuuden viime syksyn Ravintolapäivässä, Ha Hoang kertoo.

Äiti ja poika ryhtyivät valmistamaan tofua vantaalaisen lounasravintolan keittiössä viime syksynä. Tavallista isomman määrän tekemisessä piti hakea oikeita suhteita, veden, suolan ja etikan kanssa, kunnes Mama Mem oli tyytyväinen.

– Äiti ei koskaan mittaa mitään, poika naurahtaa.

Tofua tehdään ranskalaisista luomusoijapavuista pari kertaa viikossa sen jälkeen, kun keittiöhenkilökunta on lopettanut työt iltapäivällä. Myös etikka on kotimaista luomua.

– Ja suomalainen vesihän on maailman parasta, Ha Hoang lisää.

”Tofutuvassa” valmistetaan viikossa noin 60 kiloa tofua, joka myydään muutamiin ravintoloihin ja Reko-suoramyyntiketjun kautta kuluttajille. Lähiaikoina tuotanto kasvaa nelinkertaiseksi, kun yhtiö saa käyttöönsä omat tuotantotilat Malmilta Helsingistä.

Äiti ei koskaan mittaa mitään.”

Ha Hoang on innoissaan laajennuksesta, mutta samalla hiukan ylityöllistetty, sillä hänellä on päivätyö tutkijana VTT:llä. Lisäksi hänellä on kaksi pientä lasta.

Hän on kuitenkin innoissaan, sillä tofun tekeminen ja bisneksessä häärääminen on vastapainoa tutkijan työlle. Ja kun tuotanto kasvaa riittävästi, hän voi myös palkata työvoimaa avuksi.

Hoangit uskovat tofun suosion kasvuun entisestään, sillä vegaaniruoka kiinnostaa yhä useampia.

– Tofu on hyvää terveydelle. Enemmän tofua, vähemmän punaista lihaa, tofumamma kannustaa ja nappaa herkkupalan suuhunsa.

Ha Hoang on myös vakuuttunut, että ihmiset arvostavat luonnonmukaista ja luotettavaa valmistusta.

Tofun valmistus

Soijapapuja liotetaan vedessä pari tuntia. Ne turpoavat noin kolminkertaiseksi.

Sen jälkeen pavut jauhetaan. Niistä erotellaan soijamaito, kuoret ja muu ylimääräinen aines.

Maito kuumennetaan kiehumispisteesen. Se jälkeen maito siirretään astiaan, jossa nesteeseen lisätään etikka ja suola.

Juoksutettu soijamaito kaadetaan kankaalla vuorattuun muottiin, jossa neste valutetaan pois asettamalla paino massan päälle. Sen jälkeen tofu jäähdytetään nopeasti bakteerien kasvun estämiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 4. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 5. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 6. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 7. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 8. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 9. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 10. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 11. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 12. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 13. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 14. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 15. Terveydenhuollossa laitettiin laskuihin asiakkaiden henkilötunnukset, tietosuojavaltuutettu ärähti

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.