Meno muuttuu yhä vegaanimmaksi – jopa lihatalo ryhtyi tekemään kasviseineksiä

RUOKAVALIOT Yhä useampi yritys haluaa tavoittaa kasvavan kuluttajaryhmän.

Yhä useampi haluaa kokeilla kasvisruokaa ja tuhannet jopa ryhtyivät tammikuussa vegaaneiksi. Oikeutta eläimille

Marketta Karjalainen

Kaikkiaan 5 500 suomalaista ilmoittautui tammikuussa mukaan Vegaaniliiton ja Oikeutta eläimille -yhdistyksen Vegaanihaasteeseen

– Se on enemmän kuin koskaan. Pääkaupunkiseudulla haasteen otti vastaan nelisenkymmentä ravintolaa, kertoo Vegaanihaasteen tiedottaja Satu Saunio

Viime viikonloppuna veganismi näytti voimansa Helsingin Suvilahdessa. Vegemessut saattoi yhteen yli 40 näytteilleasettajaa ja yli 3 200 kävijää. Kokonaan vegaaniseen tarjontaan keskittynyt ruokakulttuuritapahtuma lupaa palata ensi vuonna tuplasti suuremmassa tilassa.

– Suunnitelmat ovat jo täydessä vauhdissa, tila varattuna ja yhteistyökumppaneita ensimmäisten messujen jäljiltä mukana. Messut olivat jättimenestys ja aiomme jatkossakin vastata tähän kysyntään ja laajentaa konseptia vähitellen, messujen tuottaja Suvi Auvinen kertoo.

Tammikuussa nähtiin myös se ihme, että huippukokit tekivät huimia annoksia pelkistä kasviksista. Maailman arvostetuimmassa kokkikisassa, 30-vuotiaassa Bocuse d’Orissa, perinteisesti kalaraaka-aineesta tehty lautasannos oli päätetty vaihtaa ajan hengen mukaisesti vegaaniseksi.

Tammikuu loppui, mutta vegaanielämä jatkuu."

Tammikuu vaihtui helmikuuksi ja moni luopui sekä uudenvuodenlupauksistaan että tipattomuudesta. Mutta vegaanielämä jatkuu.

– Haasteeseen voi ilmoittautua mukaan koska tahansa. Se jatkuu koko vuoden. Näkyvin kampanjointi vain keskittyy tammikuuhun, Saunio selvittää.

Neljä vuotta sitten 700 osallistujan tempauksena käynnistynyt Vegaanihaaste on hyvä mittari veganismin suosiolle. Toinen mittari on kaupallinen kiinnostus. Viime vuonna vegaanituotteiden tarjonta hypähti aivan uudelle tasolle ja alkutalvi lupaa, että tästä vuodesta tulee vielä vilkkaampi.

– Uusia juttuja on tullut ihan hirveästi. Edellistä uutuustuotetta ei edes ehdi maistaa, kun taas tulee jotain uutta, kuvaa Saunio.

Vegaanihaasteessa väkeä autetaan selviämään arjesta lähettämällä kauppalistoja ja reseptejä. Uutuuseinekset ovat Saunion mielestä silti hyvä lisä kiireisiin hetkiin.

Jos pää menee uusien tuotteiden hehkutusta kuunnellessa pyörälle, apua voi etsiä lukuisista viime aikoina ilmestyneistä kirjoista.

Uusin, Tatu LehtovaaranVaihtoehdot lihalle, esittelee selväsanaisesti eri proteiinivalmisteet ja antaa kaikille reseptejä.

Tammikuussa ilmestynyt Vegaanihaaste kertoo mitä tapahtui, kun Maarit Kytöharju ryhtyi vegaaniksi ja opastaa helpoilla resepteillä alkuun.

Elämäni vegaanina -kirjassa joukko tunnettuja vegaaneja kertoo, miksi on vaihtanut ruokavalionsa kokonaan kasvisperäiseksi.

Tietoa Vegaanihaasteesta on osoitteessa www.vegaanihaaste.fi

Uusia kirjoja vegaaneille ja kasvissyöjille

Maarit Kytöharju: Vegaanihaaste. 31 päivää herkutellen (Gummerus, 2017)

Tatu Lehtovaara: Vaihtoehdot lihalle. Nyhtökaura, Härkis, Mifu ja muut. (Minerva, 2017)

Mia Takula: Elämäni vegaanina – 14 ihmistä huipulla. (Into Kustannus, 2017)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 4. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 5. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 6. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 7. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 8. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 9. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 10. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 11. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 12. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 13. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.